GDZIE WYSTĘPUJE WITAMINA C
Napisano Ponad rok temu
Wśród źródeł witaminy C na pierwszym miejscu znajdują się warzywa kapustne i owoce jagodowe (czarne porzeczki zawierają około 180 mg w 100 g), na drugim ziemniaki (14 mg witaminy w 100 g zależnie od pory roku), na trzecim żółte i zielone warzywa i owoce, na czwartym pozostała grupa warzyw i owoców (truskawki, maliny, owoce cytrusowe i południowe). Pozostałe produkty: masło, mleko krowie, mięso, produkty zbożowe zawierają niewielkie ilości witaminy C.
Uwzględniając krajowe racje pokarmowe głównym źródłem witaminy C są ziemniaki 37%, następnie owoce 31% i warzywa około 28% ogólnej zawartości tej witaminy w racji pokarmowej. Najwięcej witaminy C stwierdzono w liściach pietruszki, tzw. natce i w czerwonej papryce. Bardzo ubogim źródłem tej witaminy jest między innymi marchew i cebula.
Należy pamiętać, że w czasie przechowywania w okresie zimy ziemniaki i warzywa tracą znaczną część witaminy C.
Zawartość witaminy C w 100 g części jadalnych wybranych produktów
Nazwa produktu Witamina C (w mg)
Źródła bogate
Porzeczka czarna 183
Papryka czerwona 144
Brukselka 94
Papryka zielona 91
Kalafior 69
Szpinak 68
Truskawki 66
Poziomki 60
Kiwi 59
Cytryny 50
Pomarańcze 49
Porzeczka czerwona 46
Podstawowe źródła w naszym pożywieniu
Kapusta czerwona 54
Kapusta biała 48
Pomidory 23
Kapusta kwaszona 16
Ziemniaki wczesne 16
Ziemniaki późne 11
Źródła ubogie
Jabłka 9
Ogórki 8
Cebula 6
Gruszki 5
Śliwki 5
FUNKCJE WITAMINY C W ORGANIZMIE
* Uczestniczy w procesach metabolicznych jako substancja przenosząca elektrony.
* Współdziała w biosyntezie kolagenu, przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości.
* Uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych
* Bierze udział w biosyntezie hormonów kory nadnerczy
* Uczestniczy w regeneracji witaminy E
* Ułatwia przyswajanie niehemowego żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych.
* Jako silny reduktor przeciwdziała procesowi utleniania wywołanemu przez wolne rodniki
* Podnosi odporność organizmu
* Hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozoamin
* Ma właściwości bakteriostatyczne, a nawet bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych
SKUTKI NIEDOBORU I NADMIARU WITAMINY C
Objawy niedoboru - hipowitaminoza
* Zaburzenia w tworzeniu kolagenu (zwiększona łamliwość kości), wolniejsze gojenie się ran
* Zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych.
* Osłabienie naczyń włosowatych i możliwości powstawania mikrowylewów w różnych narządach.
* Zmniejszenie odporności na infekcje
* Bóle mięśniowe, zmęczenie, apatia i brak apetytu.
* Wstępowanie szkorbutu (gnilca) objawiającego się obrzękami i krwawieniem z dziąseł oraz wypadaniem zębów
Objawy nadmiaru - hiperwitaminoza
Witamina C w dużych dawkach nie jest toksyczna. Sprzyja natomiast tworzeniu się kamieni w nerkach.
DOBOWE ZAPOTRZEBOWANIE NA WITAMINĘ C (w mg)
Grupa ludności - wiek w latach Poziom bezpieczny
30-50 Norma zalecana
30-50
Dzieci
1-3 40 45
4-6 45 50
7-9 60 65
Dziewczęta
10-12 60 70
13-15 60 70
16-18 60 70
Chłopcy
10-12 60 70
13-15 60 70
16-18 60 70
Kobieta / wiek i aktywność fizyczna
19-25 lat
Mała 60 70
Umiarkowana 60 70
Duża 60 70
26-60 lat
Mała 60 70
Umiarkowana 60 70
Duża 60 70
Ciężarne II, III trymestr 70 80
Karmiące 95 100
Powyżej 60 lat 60 60
Mężczyźni / wiek i aktywność fizyczna
19-25 lat
Mała 60 70
Umiarkowana 60 70
Duża 60 70
26-60 lat
Mała 60 70
Umiarkowana 60 70
Duża 60 70
Powyżej 60 lat 60 70
Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A od przedszkola nas uczono, że cebula jest takim fantastycznym źródłem witaminy c. Jak natomiast wobec tego zestawienia i ogólnego zagrożenia związanego z przedawkowaniem witamin, mają sieodżywki typu animal pack i podobne?..tam np podają stężenia witamin rzędu 1000% dziennej normy
U ludzi ćwiczących fizycznie np. kulturystów dawka witamin jest większa przez to że wypacasz je podczas treningu chociażby i nie dobory mogą prowadzić do ogólnego braku energi czy też osłabienia odporności organizmu (witamina C).Niby jest coś takiego jak hiperwitaminoza ale nigdy nie słyszałem żeby się komuś coś stało z powodu przedawkowania witaminy C.
Napisano Ponad rok temu
Dlatego że witaminy C nie da się przedawkować, jej nadmiar jest wydalany z moczem podobnie jak nadmiar kreatyny.U ludzi ćwiczących fizycznie np. kulturystów dawka witamin jest większa przez to że wypacasz je podczas treningu chociażby i nie dobory mogą prowadzić do ogólnego braku energi czy też osłabienia odporności organizmu (witamina C).Niby jest coś takiego jak hiperwitaminoza ale nigdy nie słyszałem żeby się komuś coś stało z powodu przedawkowania witaminy C.
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Gdzie Trenować ??? |
Sztuki walki |
|
|
||
gdzie moge pocwiczyc w wawie? |
MUAY THAI, BOKS, KICKBOXING, K-1 |
|
|
||
CZY W POLSCE MOZNA GDZIES DOSTAC SHURIKEN (SHAKEN) ??? |
WALKA NOŻEM, BROŃ |
|
|
||
Co gdzie kiedy? |
KARATE |
|
|
||
Gdzie Krav Maga w Głogowie ?? |
COMBAT |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
"Rajmund Niwiński - człowiek z żelaza"
- Ponad rok temu
-
Cała prawda o zakwasach
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Które ćwiczenie jest najlepsze?
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Korzyści z kulturystyki
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Arnold: Edukacja Kulturysty
- Ponad rok temu
-
Doping XXI wieku- doping genetyczny
- Ponad rok temu
-
Bezpieczny trening
EXPERTO - Ponad rok temu
-
HST
- Ponad rok temu
-
Więzienna kulturystyka
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Zioła na masę
EXPERTO - Ponad rok temu