Skocz do zawartości


Zdjęcie

Komu SOGa??


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

BODYGUARD
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 7885 postów
  • Pomógł: 1
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:Motoryzacja, kompy,sztuki walki, sex, kobitki, książki fantasy,muza techno

Napisano Ponad rok temu

Komu SOGa??
Ogłaszam mały konkurs nagroda SOG
otóż nagrodę dostanie ten kto pierwszy znajdzie info
jaki współczynnik przyswajalności (BV) ma hydrolizat białka

izolat - 159
koncentrat - 104
jajo - ~100
kazeina, soja - ~ 66

kto znajdzie hydrolizat?
  • 0

Blackzone
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1952 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:siłownia
  • Zainteresowania:[][][]-----[][][]

Napisano Ponad rok temu

Re: Komu SOGa??
A czy przypadkiem Hydrolizatu się nie produkuje?
Chodzi mi o to że jest to już białko po frakcjii. Skoro 1500g Izolatu kosztuje 160zł. To cena takiego superwchłanialnego Hydrolizatu sięgała by granic 200zł za 1kg :P
  • 0

magik16
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 359 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:BytoM
  • Zainteresowania:Only Siłka

Napisano Ponad rok temu

Re: Komu SOGa??
Stary szukałem tego przez bite 30 minut jak nie wieciej. nic na ten temat niema. Mój bracik na bio - tech chodzi na studia. jak wroci to sie go zapytam moze on coś bedzie wiedział na ten temat ;) . jak narazie to jest wielka LYYpa :D
  • 0
Żyj Kolorowo :D

BODYGUARD
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 7885 postów
  • Pomógł: 1
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:Motoryzacja, kompy,sztuki walki, sex, kobitki, książki fantasy,muza techno

Napisano Ponad rok temu

Re: Komu SOGa??
No akurat z tego co wiem hydrolizat ma słabsze BV niz izolat :D
kombinujcie dalej, do soga dodam też poradnik jak wydłużyc swą pałkę :rotfl:


Ps no samego hydrolizatu jako takiego sie chyba nie sprzedaje
ale występuje w mieszankach białkowych.
  • 0

Driftgreg666
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 570 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Bytom

Napisano Ponad rok temu

Re: Komu SOGa??
Tu mam coś o tym:
"Wyjaśnienie istoty wskaźnika BV.
Widocznie interpretacja dokonana w poprzednim artykule wydała się wielu czytelnikom dość zagmatwana. Nic w tym dziwnego! Prosta interpretacja wskaźnika BV to naprawdę niełatwe zadanie! Mam nadzieję, że dzisiejsza próba wyjaśnienia istoty problemu będzie czytelniejsza i lepiej zrozumiała! Organizm przeciętnego, dorosłego, zdrowego mężczyzny wymienia dziennie ok. 140 g białek. Białka kontrolują wszystkie procesy życiowe. W efekcie swojej pracy zużywają się i muszą być zastąpione nowymi. U dorosłej osoby (zdrowej i nieobciążonej ekstremalnymi wysiłkami fizycznymi) nowych białek powstaje dokładnie tyle, ile uległo zużyciu. Wymianę białek mierzymy obrotem budującego białka azotu - bilansem azotowym. Zatem u dorosłych bilans azotowy "wychodzi na zero", czyli zachowana zostaje równowaga azotowa.
Nie musimy jednak - dla zachowania równowagi azotowej - spożywać aż 140 g białka dziennie. Połowę tej puli, tj. około 70 g, pokrywa białko z recyklingu. Jest to białko własne organizmu (endogenne), raz już zużyte i odbudowane ponownie. Wystarczy, więc pokryć pokarmem brakującą połowę - drugie 70 g.
Białko białku nie równe
Naukowcy dawno już zaobserwowali, że białko białku nie równe. Właściwie, żadne białko pokarmowe, podawane w ilości 70 g nic jest w stanie zrównoważyć dokładnie bilansu azotowego, organizmu dorosłego mężczyzny. Jednak istnieją białka, które równoważą ten bilans już w porcjach 75-cio gramowych, ale i takie, których spożywać trzeba aż 120 g.
Potrzeby społeczne
W okresie międzywojennym i powojennym, ustalenie przydatności poszczególnych białek pokarmowych było niezwykle istotnym zagadnieniem, gdyż pozwalało podejmować skuteczną walkę z plagami głodu, dotykającymi różne rejony świata. Białko jest najważniejszym składnikiem pokarmowym, gdyż głodzony organizm ginie wtedy, kiedy traci połowę azotu, zgromadzonego w białkach ustrojowych. W owym czasie, dwóch młodych biochemików - Thomas i Mitchell wymyśliło metodę ustalania wartości biologicznej białek, określaną skrótem - BV Tę metodę (nie będziemy wnikać w jej techniczne szczegóły) stosuje się powszechnie do dnia dzisiejszego.
BV informuje nas o procentowej wartości danego białka dla równoważenia bilansu azotowego, w stosunku do białka endogennego, podlegającego recyklingowi.
Praktycznie:
Wiemy, że wartość biologiczna białka jaja (BV) wynosi 88; Z tego wynika, że: dla wyrównania bilansu azotowego musimy spożyć go nie 70, ale ok. 80 g (70 g: 88% = 79,55 g) BV 79 to wskaźnik wartości biologicznej białka z piersi kurczaka. Dla wyrównania bilansu azotowego trzeba zjeść ok. 89 g. takiego białka. Znacznie gorzej ma się sytuacja w przypadku białek roślinnych. Np. białka ziemniaczanego trzeba by spożyć, aż 116 g, gdyż jego BV wynosi ledwie 60!

Cenny wskaźnik
BV zyskał szczególną popularność na przełomie XX i XXI wieku, kiedy okazał się cennym wskaźnikiem, ułatwiającym planowanie sportowej. Diety. W sporcie zaleca się znacznie wyższe spożycie białek, gdyż tutaj z reguły chodzi nie tylko o wyrównanie bilansu azotowego, ale też o stworzenie bilansu dodatniego - zatrzymanie białka w organizmie. Właśnie to zatrzymywane białko jest podstawą adaptacji wysiłkowej
- umożliwia rozwój masy, siły i wytrzymałości mięśniowej. Szacuje się
że przeciętnie zapotrzebowanie sportowca jest dwukrotnie większe, niż zapotrzebowanie normalnego (zdrowego, mało aktywnego mężczyzny. Zatem sportowiec powinien spożywać nie 70, ale 140 g białka w przeliczeni na białko BV 100, czyli endogenne, podlegające recyklingowi Znając BV poszczególnych białek łatwo obliczyć, że białka jajecznego potrzeba tu ok. 160, zaś drobiowego ok. 180 gramów.
Dlaczego nie 100?
Najlepsze białka pokarmowe mogą osiągać wartość BV bliską (na przykład izolat białek jajecznych ma BV-99), jednak wartości tej przekroczyć nie mogą! Wartość 100, czyli 100% przyswajalności, to wartość wzorcowa, zarezerwowana dla białka wewnętrznego (endogennego), podlegającego recyklingowi. W przypadku białka endogennego, jego ilość ulegająca rozpadowi (katabolizmowi), zawsze jest równa ilości, ulegającej odbudowie (anabolizmowi). Białka pokarmowego (egzogennego), rozpada się więcej, niż wbudowuje w struktury organizmu. To sprawia, że dla zrównoważenia, bilansu azotowego- potrzeba go więcej, niż białka endogennego. Stąd wartości BV tych białek są mniejsze od 100!
Istnienie białka o BV wyższym niż 100 jest niemożliwe! Współczynnik ponad 100 oznaczałby, że więcej takiego białka ulega wbudowaniu, aniżeli rozpadowi i eliminacji, co samo w sobie tworzy dodatni bilans azotowy - efekt anaboliczny. To przeczy podstawowemu dogmatowi nauk o żywieniu, głoszącemu, że spożywane białko nie jest magazynowane w organizmie, tak, jak np. tłuszcze i węglowodany.
W życiu dorosłym, w normalnych warunkach, jeżeli spożywamy więcej białka, aniżeli limit niezbędny do wyrównania bilansu azotowego, jego nadmiar jest degradowany i usuwany poza organizm - równowaga azotowa zostaje zachowana - bilans azotowy równa się zero.
Jednak organizm poddany znacznemu przeciążeniu, np. treningowi sportowemu zaczyna wytwarzać więcej hormonów anabolicznych, intensyfikujących syntezę białek, które umożliwiają ich zatrzymywanie - tworzenie dodatniego bilansu azotowego.
Właśnie hormony, a nie bezpośrednio poziom spożycia białka, decydują ostatecznie o wartości bilansu azotowego! Z tego też powodu takie hormony, podawane z zewnątrz są skutecznymi lekami anabolicznymi, stosowanymi w lecznictwie i w zakazanym dopingu farmakologicznym.
Więcej niż 100!?
Gdy po raz pierwszy ustalono wskaźnik BV dla wąskiej frakcji białek, określanej skrótem WPI, wyizolowanej z długo niedocenianego produktu technologii mleczarskiej - serwatki, badacze osłupieli!? BV 159!? Nikt nie potrafił takiego wyniku zinterpretować. Dopiero po kilku latach naukowcy skojarzyli i zestawili fakty.
Generalnie wszystkie spożyte białka trawione są do drobnych aminokwasów i jako takie, wchłaniane do organizmu, i ponownie odbudowywane. Do krwi, a z niej do innych tkanek w całości mogą być wchłaniane jedynie białka hormonalne, a więc tylko wytworzone we wnętrzu organizmu, wydzielane do krwiobiegu przez wyspecjalizowane gruczoły. Proces taki jest perfekcyjnie kontrolowany przez precyzyjne mechanizmy receptorowe. Jednak te same, precyzyjne mechanizmy receptorowe sprawiają, że organizm matki może zaopatrywać w białka hormonalne niewykształcony dostatecznie układ hormonalny noworodka. Zaobserwowano, że matczyny organizm wydziela białka hormonalne nie tylko do krwiobiegu, ale również do pierwotnego pokarmu noworodka - mleka. Dzięki obecności w przewodzie pokarmowym odpowiednich receptorów, wrażliwych na takie hormony, całe białka hormonalne przedostają się do krwi dziecka, a stąd do innych tkanek. Niektóre z tych białek to hormony anaboliczne, podobne do somatotropiny, wspomagające intensywnie wzrastający organizm. W życiu dorosłym, człowiek nigdy nie stykał się z nimi, gdyż technologie mleczarskie (niestety) zawsze skutecznie je eliminowały. Do czasu, aż jakiś szalony naukowiec nie wpadł na pomysł wyizolowania z serwatki WPI - frakcji, obfitującej w anaboliczne hormony białkowe...

W praktyce...
W praktyce, systematyczne spożywanie izolatu białek serwatkowych (WPI) oznacza niemal tyle, co wstrzykiwanie sobie hormonu wzrostu. Jednak w przeciwieństwie do "kuracji" hormonalnej, pozostaje w zgodzie z prawem sportowym, nie niesie zagrożenia, ale daje wymierny pożytek dla zdrowia, l tylko rozwija muskulaturę, również wzmacnia odporność na choroby, eliminuje wolne rodniki i wydłuża czas życia (u zwierząt laboratoryjnych aż o 60%).
BV 159 frakcji WPI daje też wymierną oszczędność w konsumpcji białek, jeżeli WPI potraktować, jako jedyne źródło białka pokarmowego, to sportowcowi - siłaczowi wystarczy ok. 88 g, zamiast zalecanych 140-tu. Należy jednak wyraźnie zaznaczyć - działanie sensu stricte anaboliczne wykazują jedynie frakcje pełnych, niedenaturowanych, izolowanych białek serwatkowych (WPI) oraz ich hydrolizaty. Koncentraty białek serwatkowych (WPC) są znakomitym źródłem białka pokarmowego o BV 104, idealnie uzupełniającym sportową dietę, jednak o jedynie niewielkiej aktywności anabolicznej.
METABOLIZM BIAŁKA W RÓWNOWADZE
AZOTOWEJ
- W ORGANIZMIE
DOROSŁEGO,
MAŁO
AKTYWNEGO, ZDROWEGO MĘŻCZYZNY
Z tańszego WPC powinniście korzystać zawsze, kiedy zależy wam jedynie na uzupełnieniu diety w białko o najwyższej wartości pokarmowej. Znacznie droższe WPI i jego hydrolizat to już nie tylko suplementy białkowe, ale jednocześnie skuteczne, bezpieczne, dozwolone i zdrowe anaboliki. Sięgajcie po nie wtedy, kiedy zależy wam na szybkim przyroście siły i masy.
Mgr farm. Sławomir Ambroziak "
To jest ramka z boku.
"Właśnie hormony, a nie bezpośrednio poziom spożycia białka, decydują ostatecznie o wartości bilansu azotowego! Z tego też powodu takie hormony, podawane z zewnątrz są skutecznymi lekami anabolicznymi, stosowanymi w lecznictwie i w zakazanym dopingu farmakologicznym.
  • 0
„Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo, zwyciężyć i spocząć na laurach - to klęska.”

BODYGUARD
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 7885 postów
  • Pomógł: 1
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:Motoryzacja, kompy,sztuki walki, sex, kobitki, książki fantasy,muza techno

Napisano Ponad rok temu

Re: Komu SOGa??
Nom ale nie ma że BV hydrolizatu to tyle i tyle
heh to jest chyba pytanie bez odpowiedzi.
  • 0

Driftgreg666
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 570 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Bytom

Napisano Ponad rok temu

Re: Komu SOGa??
Pyt.: Niektóre publikacje o odżywianiu określają wartość biologiczną (BV) serwatki na 104, jednak wiele reklam suplementów z białka serwatkowego chwali się, że wartości biologiczne tych produktów wynoszą nawet 159. Skąd ta wyraźna rozbieżność?

Odp.: Wartość biologiczna to próba zmierzenia tego, na ile skutecznie wykorzystywane jest białko w naszym organizmie. Aby określić wartość BV dla pokarmu naukowcy podają osobie określoną ilość białek, a następnie mierzą pobór azotu w stosunku do jego wydalania. Jest to ogromne uproszczenie, ponieważ rzeczywisty proces jest znacznie bardziej skomplikowany. Teoretycznie biologiczna wartość 100 jest wartością maksymalną. BV dla serwatki jest często podawane jako 104, gdyż te dodatkowe 4 procenty reprezentują margines błędu w obliczeniach. Tak czy inaczej wartość biologiczna nie jest uniwersalnie przyjętym sposobem pomiaru jakości białka, co wynika z kilku przyczyn. Na przykład testy BV są przeprowadzane zawsze o osób poszczących, co powoduje, że pobieranie azotu jest inne, niż w przypadku, gdy badana osoba jest najedzona. Mówiąc najprościej, fakt, że ktoś nie je, zmienia sposób, w jaki ciało wchłania azot w białku. Wartość 159 BV dla serwatki, jaką widzimy w niektórych reklamach pochodzi z badania, w którym autor zacytował dwóch wcześniejszych badaczy, którzy określili wartość 159 BV dla serwatki proteinowej. Problem polega na tym, że badacze ci pomylili BV z wynikiem chemicznym, który dotyczy pomiaru działania aminokwasów w ciele. Liczba 159 dotyczy wyniku chemicznego serwatki, nie jej wartości biologicznej. Faktyczna wartość biologiczna wynosząca 159 dla białka nie jest po prostu możliwa, gdyż maksymalne BV wynosi około 100 punktów.
  • 0
„Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo, zwyciężyć i spocząć na laurach - to klęska.”

Driftgreg666
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 570 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Bytom

Napisano Ponad rok temu

Re: Komu SOGa??
"Wielkim przełom w przetwarzaniu serwatki nastąpił około 15 lat temu, gdy pewien walijski inżynier stworzył proces wymiany jonów. Proces ten obracał się wokół dodatnich i ujemnych ładunków, czyli właściwości jonowych białek serwatkowych. Wykorzystywano w nim żywicę do izolowania materiału białkowego z serwatki, cały czas dostosowując PH, czyli poziom kwasowości. Potem następowała ultrafiltracja, która jeszcze bardziej zagęszczała białko. Nazwał on swój produkt wyizolowanym białkiem proteinowym Bipro Dostarczało ono niespotykaną wcześniej zawartość 90 procent białka, przy zawartości poniżej 1 procent laktozy. Wynalazca procesu wymiany jonowej opatentował jej użycie we wszystkich rodzajach zastosowań. Jednak później, gdy dowiedział się, że cierpi na nieuleczalny nowotwór, Walijczyk ten wystawił swoje patenty na sprzedaż.

Patenty te zostały zakupione przez spółkę, która prowadziła przedsiębiorstwo mleczarskie w Minnesocie. Spółka ta przekształciła się w firmę Davisco, która dzisiaj zajmuje się produkcją Bipro. Ważne jest to, że produkt ten jest prawdziwym wyizolowanym białkiem serwatkowym, co oznacza, że zawiera ono powyżej 90 procent białka. Ponieważ Davisco ma obecnie wyłączność na stosowanie metody z zastosowaniem żywicy w wytwarzaniu wyizolowanego białka serwatkowego, konkurencyjne firmy mleczarskie poszukiwały innego sposobu produkowania proszków serwatkowych o wysokiej zawartości białka, które nie naruszałyby patentów będących w posiadaniu Davisco. "
  • 0
„Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo, zwyciężyć i spocząć na laurach - to klęska.”

Tyson1418048768
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3116 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Olsztyn
  • Zainteresowania:sport, laski, komputery, budownictwo, sztuki walki

Napisano Ponad rok temu

Re: Komu SOGa??
hydrolizat białka nie ma przyswajalnosci BV !!!!! tak ? :rotfl: :rotfl: mam soga? :hyhy:
  • 0

ADRIAq
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 246 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:arka zła

Napisano Ponad rok temu

Re: Komu SOGa??
no wlasnie niema he dobry konkurs
  • 0
coraz nizej spada
temat jednak podupada
trzeba trzymac go na oiomie
trzeba sie udzielac - ziomie
ja nie wierze w brak talentu.

Blackzone
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1952 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:siłownia
  • Zainteresowania:[][][]-----[][][]

Napisano Ponad rok temu

Re: Komu SOGa??
tak samo myślałem :P ale to nie jest poprawna odpowiedź.
  • 0

Tyson1418048768
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3116 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Olsztyn
  • Zainteresowania:sport, laski, komputery, budownictwo, sztuki walki

Napisano Ponad rok temu

Re: Komu SOGa??
Bodziu daj mi soga :rotfl: bede mial wtedy szczesliwa liczbe sogow (13) :rotfl: :rotfl:
  • 0

ADRIAq
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 246 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:arka zła

Napisano Ponad rok temu

Re: Komu SOGa??
he ja teś scem he
  • 0
coraz nizej spada
temat jednak podupada
trzeba trzymac go na oiomie
trzeba sie udzielac - ziomie
ja nie wierze w brak talentu.

BODYGUARD
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 7885 postów
  • Pomógł: 1
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:Motoryzacja, kompy,sztuki walki, sex, kobitki, książki fantasy,muza techno

Napisano Ponad rok temu

Re: Komu SOGa??
Zadna wypowiedź mnie nie satysfakcjonuje

ale za cierpliwość doaję soga Driftgreg666,
  • 0

bikerider
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4676 postów
  • Pomógł: 0
1
Neutralna
  • Lokalizacja:bielsko-biała
  • Zainteresowania:fotografia: modowa i portretowa

Napisano Ponad rok temu

Re: Komu SOGa??
BODYGUARD, - to jaka jest poprawna odp?? napisz cos więcej, bo mnie to troche zaciekawiło xD!! :hyhy: :hyhy: :hyhy:
  • 0

datulus
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3363 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Piwniczanka FC

Napisano Ponad rok temu

Re: Komu SOGa??

bo mnie to troche zaciekawiło xD!! :hyhy: :hyhy: :hyhy:


chyba cie ciekawi jak dojebac 1k postow >.< :wstyd: :wstyd: :wstyd:
  • 0
wakacyjne, bez spinki :)

BODYGUARD
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 7885 postów
  • Pomógł: 1
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Zainteresowania:Motoryzacja, kompy,sztuki walki, sex, kobitki, książki fantasy,muza techno

Napisano Ponad rok temu

Re: Komu SOGa??
Sam jej nie znam na 100% stąd
myślałem ze ktos znajdzie jakieś wiarygodne źródło gdzie bedzie napisane
ile BV ma ten jebany hydrolizat a tu ni ma nigdzie!
wszystkie proteiny są podane a hydrolizatu nie ma
jedyne co raz znalazłem ze jego BV kształtuje sie na poziomie 120-136

ale wiadomo trudno sie opierać na jednym źródle stąd myslałem że wspólnymi siłami
cos znajdziecie a tu lipa, na żadnym forum a ni stronie nie ma takiej informacji :/

moze trzeba napisać do jakiejs wytwórni odżywek?
  • 0



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020