Skocz do zawartości

Zdjęcie

co zamiast sztangi?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

medi15
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 99 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

co zamiast sztangi?
Wyjerzdżam na wakacje i mam pewien problem.Ciężko mi tam będzie skombinować szangę.Czy czy mogę ćwiczyć zamiast sztagi jakieś inne ćwiczenia na klate czy sztanga jest niezbędna?Czy ćwiczenie samymi hantlami będzie skutkowało mniejszymi efektami?Jakie ćwiczenia zamienne były by najleprze?
  • 0

RamzesII
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
2
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: co zamiast sztangi?
mozesz robic pompki z roznym rozstawieniem rak hankle wyciskanie na plaskiej skos rozpietki przenoszenie hakla to takie cwiczenia zeby ci tam nie spadlo zbytnio sztanga to sztanga ale hanklami tez dobrze bedzie
  • 0

Wojak1418048776
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 90 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Sztangielki są podobnie skuteczne. Masz osobny ruch dla obydwu ramion. Ale to zależy od tego jakim ciężarem robisz na sztandze i jakie dasz rade hantle skombinować i wyrwać :)
  • 0
Jak nie wiesz co mowic to mow co wiesz ;)

GośćGuest_Kain_*

Guest_Kain_*
  • Guests

Napisano Ponad rok temu

Wyciskanie sztangielek jest dosc podobne do wyciskania sztangi pod warunkiem ze ciezar taki sam (suma ciezaru na obu sztangielkach musi byc mniej wiecej taka sama jak na sztandze). Wiec sztange spokojnie na okres wakacji mozna zastapic sztangielkami.

Jak razmes napisal pompki - zauwaz ze przy robieniu pompek robisz niemal identyczny ruch jak przy wyciskaniu sztangi. Tylko ja ci proponuje jesli pompka ma zastapic ci sztange to rob z rekoma szerzej rozstawionymi. Bo jak wyciskasz sztange to robisz to przy treningu klaty (poniekąd triceps tez wtedy troche pracuje) i wyciskajac sztange tez raczej masz rece szeroko rozstawione. Tak samo pompki, jak robisz z rekoma szeroko rostawionymi to idzie ci wtedy na klate (i lekko na triceps). Jesli akurat bys chcial porobic triceps a nie klate to rabiac pompki dajesz rece wasko przy ciele i prawie cale obciazenie idzie na tricepsy.

Tak samo jak przy sztandze pompki mozesz robic w poziomie i skosie:

wyciskanie sztangi na ławce płaskiej = pompki na powierzchni plaskiej
wyciskanie sztangi na ławce skosnej = pompki z glową w dół i nogami w górze (nogi np. na taborecie)

Robiac pompki nie wykonuj ruchów szybkich, chaotycznych, tylko ruchy spokojne, miarowe i pełne (ale tez nie opieraj sie klatką czy brzuchem na ziemi, mozesz lekko musnąc ale sie nie opierac)

Żeby zwiekszyc efektywnosc pompek i bardziej je upodobnic do sztangi załóż na plecy obiążenie np. plecak wypchany czyms tam.

Joks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 6459 postów
16
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

albo podloz cos pod nogi robiac pompki
  • 0

...:::-+=[efekt genetycznego daru, niedługo zabraknie dla mnie ciężaru  :P]=+-:::...