Skocz do zawartości


Zdjęcie

Wszystko o... OMEGA 3


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

Rhp
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 298 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:ŁDZ
  • Zainteresowania:od c**ja

Napisano Ponad rok temu

Wszystko o... OMEGA 3

Omega 3

Na co dzień w reklamach, na aptecznych półkach, na opakowaniach produktów żywnościowych spotykamy się z dość tajemniczym hasłem „Omega 3”. Czym jest Omega 3?, czemu zyskało sobie taką sławę na świecie?, co w nim takiego specjalnego?, jakie korzyści daje jego spożywanie i dlaczego ludzie „to” kupują?

Tłuszcz = kalorie????

Wiele osób sądzi że tłuszcze są tylko substancjami energetycznymi, że dzielą się na „złe”, „niedobre” tłuszcze nasycone, pochodzenia zwierzęcego – które sprzyjają odkładaniu się tłuszczu w organizmie, mogą być przyczyną chorób i należy ich unikać i tłuszcze „dobre” nienasycone, pochodzące z roślin i ryb – niesprzyjające tak bardzo otłuszczaniu, nie wywołujące chorób, które powinny stanowić większość tłuszczy przyjmowanych z pożywieniem, obojętnie które z nich wybierzemy. Czy to wszystko? .............NIE.
Tłuszcze a konkretnie powstające z ich rozpadu kwasy tłuszczowe są bardzo ważnym, wręcz niezbędnym składnikiem naszego ciała, niektóre z nich są budulcem wielu komórek. Najważniejsze i najbardziej potrzebne organizmowi kwasy tłuszczowe noszą nazwę NNKT - Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. To m. in. z nich tworzą się błony komórkowe w całym organizmie, mające kolosalne znaczenie dla jego funkcjonowania, ponad 60% masy mózgu to właśnie kwasy tłuszczowe. NNTK są niezbędne do prawidłowej budowy komórek oczu, układu nerwowego, spermy. Sprawują bardzo ważną rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczy, to właśnie na nich opiera się gospodarka cholesterolu. Ponadto NNKT zapewniają właściwy rytm pracy serca i odpowiednią siłę jego skurczu. To razem z nimi do organizmu dostarczane są ważne witaminy jak E, A K i D

Z chemicznego punktu widzenia Omega 3 i „bratnie” acz mniej znane Omega 6 są rodzinami kwasów tłuszczowych wspólnie tworzącymi tzw. grupę NNKT –. Organizm potrzebuje ich w szeregu procesów odbywających się w organizmie, jednak.........nie potrafi sam ich wytworzyć, MUSZĄ być one dostarczone z zewnątrz.

Czemu Omega 3....

.....a nie Omega 6? Przecież obydwie rodziny kwasów tłuszczowych są niezbędne dla organizmu. Czemu zatem to właśnie Omega 3 są ważniejszymi kwasami tłuszczowymi?
Otóż po pierwsze wg badań przeprowadzonych na mieszkańcach USA ok. 60% osób cierpi na braki kwasów Omega 3 a 20% z nich na ich chroniczny brak. Podobnej wielkości niedoborów nie stwierdzono w przypadku Omega 6.
Po drugie zbyt wysokie spożycie kwasów Omega 6 obniża i tak niski u większości osób poziom kwasów Omega 3. Przyczyną takiego działania jest to iż obydwie rodziny kwasów tłuszczowych rywalizują ze sobą o dostęp do enzymu warunkującego przekształcenie tych kwasów do postaci właściwej – jaką może wykorzystać organizm. Po trzecie nieodpowiednio wysoki poziom Omega 6 w stosunku do Omega 3 nie dość jest znacznie bardziej prawdopodobny ze względu ich popularność tych pierwszych w diecie (margaryny, olej słonecznikowy, kukurydziany) to i szkodliwy gdyż obniża on „dobrego” cholesterolu LDL mogąc w ten sposób powodować zmiany naczyniowe i choroby serca, Omega 3 powoduje wręcz odwrotne działanie. Ponadto nadmiar Omega 6 może prowadzić do zmian nowotworowych a Omega 3 – chroni przed nimi.
Zatem zadbanie o właściwą podaż Omega 3 jest znacznie korzystniejsze dla naszego organizmu niż zwiększanie udziału Omega 6, wg najnowszych badań powinniśmy spożywać tyle samo jednych i drugich.

Z czego się składają?

Omega 3 jest wspólną nazwą trzech kwasów tłuszczowych:
- EPA, kwas eikozapentaenowy,
- DHA, kwas dekozaheksaenowy.
- ALA, kwas alfa-linolenowy będący „głową rodziny” Omega 3, to bowiem z tego kwasu organizm może zsyntetyzować dwa pozostałe


Omega 3 na straży naszego zdrowia

To istny „temat – rzeka” . O dobroczynnego wpływu na organizm i szeregu procesów organicznych w jakich udział Omega 3 jest niezbędny można by pisać w setkach stron a coraz to nowsze badania dostarczają kolejnych dowodów na ich dobroczynne działanie dla organizmu.

Prewencja i leczenie chorób serca i układu krążenia

Pierwsze dowody naukowe na zdrowotne właściwości Omega 3 zostały przedstawione już w latach 70 ubiegłego stulecia kiedy to przeprowadzone badania wykazały iż mieszkańcy zamieszkujący Grenlandię pomimo tego iż ilość spożywanych tłuszczów w ich diecie i poziom cholesterolu był porównywalny z mieszkańcami ówczesnej Danii to jednak Ci pierwsi znacznie rzadziej umierali z powodów chorób układu krążenia. Jak się okazało kluczem do zdrowia Eskimosów był rodzaj tłuszczu jaki spożywali – w większości był to tran i tłuszcz rybi bogaty w kwasy Omega 3, natomiast u Duńczyków w diecie przeważały tłuszcze zwierzęce – nasycone ze znikomą ich ilością.
Wiele badań naukowych potwierdza iż podwyższony poziom triglicerydów w surowicy krwi należy do jednych z czynników ryzyka rozwoju chorób wieńcowych serca. Ten fakt jest powszechnie znany. Udowodniono też , że wzrost spożycia Omega 3 potrafi obniżyć ich poziom i tym samym zredukować ryzyko choroby. Wyraźne obniżenie poziomu triglicerydów wykazano przy diecie dostarczającej już 2g pochodzących z ryb kwasów Omega 3 dziennie .

Ulga dla stawów

Dowodów naukowych na pozytywny wpływ Omega 3 na układ stawowy również nie brakuje. W przeprowadzonych parę lat temu badaniach blisko 400 pacjentów cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów po 12 tygodniach suplementacji kwasów Omega 3 odnotowało zmniejszenie liczby stawów objętych dolegliwościami i złagodzenie objawów porannej sztywności stawów, inne badania pokazują iż przyjmowanie wysokich dawek Omega 3 sprawia iż osoby cierpiące na bóle stawów mogą zdecydowanie zmniejszyć dawki przyjmowanych Niesteroidowych Leków Przeciwzapalnych.

Prawidłowe ciśnienie krwi

Dobrą wieścią dla osób cierpiących na nadciśnienie jest to iż Omega 3 pomagają w ich chorobie. Zwiększone ich spożycie w diecie u osób cierpiących na nadciśnienie powoduje zmniejszenie zarówno ciśnienia skurczowego jak i rozkurczowego. Co ciekawe redukcji ciśnienia nie zauważono u osób z prawidłowym ciśnieniem krwi, co dzieje się w przypadku stosowania tradycyjnych leków. Tak więc Omega 3 mogą być bez obaw stosowane także przez osoby o bardzo małym nadciśnieniu oraz te u których notuje się nagłe skoki ciśnienia.



Inne korzyści zdrowotne

Sfery w jakich udowodniono korzystne działanie Omega 3 można by mnożyć. Niektóre z nich to:

- redukcja poziomu cholesterolu LDL („złego”)
- zaburzenia koncentracji u dzieci i dorosłych
- kontrola prawidłowej wagi ciała i leczeniu otyłości
- leczenie i zapobieganiu sklerozie
- leczenie astmy i szeregu alergii
- leczenie chorób skóry


Z co dla sportowca?

Dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości Omega 3 poza ogólnymi- zdrowotnymi przynosi osobie uprawiającej sport następujące korzyści:

- zwiększenie wrażliwości tkanki mięśniowej na jeden z najsilniejszych hormonów anabolicznych – insuliny
- usprawnienie syntezy testosteronu
- polepszenie działania systemu nerwowego stymulującego mięśnie do pracy
- usprawnienie wykorzystania tlenu przez organizm, produkcji hemoglobiny
- utrzymanie kwasów tłuszczowych „w ruchu” co umożliwia ich lepsze wykorzystanie jako źródeł energii
- usprawnienie pracy mitochondriów a tym samym spalania dostarczonych kwasów tłuszczowych
- przyspieszenie czasu regeneracji

Co szkodzi Omega 3?

Nasi ulubieńcy pomimo tego iż są tacy przydani to jednak łatwo jest zniwelować ich pozytywne działanie. Omega 3 bardzo nielubią się z Omega 6 gdyż (jak wspomniano już wcześniej) obsługuje je ten sam enzym – a jego organizm nie produkuje w wystarczających ilościach aby przerobić każdą ilość NNKT. Braki odpowiednich witamin (np. grupy B) powodują że przemiany tłuszczów – w tym Omega 3 - nie przebiegają prawidłowo. Brak witaminy E będącej silnym antyoksydantem z kolei może spowodować iż większość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zostanie utleniona – na skutek działalności dużej ilości wolnych rodników – tym samym czyniąc zwykłymi tłuszczami bez dobroczynnych właściwości.. Zaleca się aby na każdy 1g NNKT przyjmować jednocześnie 0,6 mg witaminy E. Również alkohol spożywany w większych ilościach jest wrogiem Omega 3 gdyż organizm neutralizując jego szkodliwe działanie zużywa duże ilości DHA


Gdzie możemy znaleźć Omega 3

Zakres produktów naturalnych w których możemy znaleźć Omega 3 jest dość szeroki, jednak w większości z nich ilość interesujących nas kwasów jest niestety niewielka.
Generalnie produkty te możemy podzielić na 2 grupy
Bogate w EHA i DPA: łosoś, śledź, makrela, pstrąg tęczowy, sardynki, sardele, małże , ostrygi (zawartość do 2g Omega 3 /100g produktu)
Bogate w ALA: olej lniany, olej rzepakowy, orzechy włoskie, soja (do 51g Omega 3 na 100g produktu – olej lniany)

Czemu braki Omega 3 są tak powszechne?

Winić za to możemy nasze przyzwyczajenia kulinarne. Tłuste ryby morskie , owoce morza stosunkowo rzadko goszczą na naszych stołach. Dobre jakościowo, świeże ryby są dziś dość drogie, zdecydowanie częściej jako źródło białka wybieramy tańsze sery, drób czy wieprzowinę. Podobnie owoce morza zwarzywszy na swoją cenę, długi czas przyrządzania jak i specyficzny nie akceptowany przez wiele osób smak decyduje o stosunkowo małej ich popularności.
Olej lniany będący bardzo bogatym źródłem Omega 3 (nawet 51% ogółu tłuszczów) również nie jest szczególnie rozpowszechniony w naszych dietach, jednak tu widoczna jest pewna poprawa, rosnące zainteresowanie Omega 3 spowodowały iż olej ten coraz częściej możemy spotykać na sklepowych półkach. Problem w tym że olej lniany jaki kupujemy może wcale nie mieć prozdrowotnych właściwości .......... Omega 3 są bardzo delikatnymi kwasami tłuszczowymi, aby olej lniany zachował swoje właściwości i zawierał deklarowaną ilość Omega 3 musi być produkowany metodą zimnego tłoczenia, bowiem wysoka temperatura niszczy wielonienasycone kwasy tłuszczowe i czyni z niego zwykły olej w dodatku o gorzkim smaku. Odpowiednio produkowany olej zachowuje swoje właściwości jedynie przez 4-6 tygodni od daty produkcji, co czyni go mało atrakcyjnym towarem dla masowej produkcji i sprzedaży. Właściwy olej lniany jest zazwyczaj produkowany przez małe specjalistyczne firmy, dość ciężko dostępny i z reguły drogi.
Rozwiązaniem problemu może być......

........suplement

Kwasy Omega 3 będące pod postacią suplementu mogą być znakomitym uzupełnieniem diety w tej jakże ważny dla organizmu składnik. Dla osób zapracowanych, żyjących w ciągłym stresie, które często nie mają czasu zadbać o właściwą dietę jest to świetne rozwiązanie ze względu na wygodę stosowania. Są również dobrym uzupełnieniem diety dzieci, które z troski o prawidłowy rozwój powinny przyjmować w pożywieniu Omega 3 jednak w początkowych latach swojego życia często nie akceptują wszystkich potraw i smaków. Dla sportowców którzy traktują właściwe odżywianie jako częścią przygotowań i budowania formy suplementy Omega 3 są znakomitym dodatkiem do zbilansowanej diety, która sama w sobie nie zawsze jest w stanie pokryć zwiększone zapotrzebowanie organizmu sportowca na NNKT.

Skąd mam wiedzieć kiedy mam braki Omega 3?

Wydane w roku 2002 przez Instytut Medycyny USA normy spożycia Omega 3 dla osób dorosłych wynoszą: dla mężczyzn 1,6g a dla kobiet (nie będących w ciąży) 1,1g dziennie. Liczby te należy jednak traktować jako swoiste minimum wystarczające dla zachowania w miarę dobrego stanu zdrowia. Ponadto dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, dla ludzi wykonujących ciężką pracę fizyczną, sportowców ilości spożywanych Omega 3 powinny być odpowiednio większe i wahać się w granicach 2-4g dziennie, jednak stałe stosowanie dawek powyżej 3g dziennie powinno być skonsultowane z lekarzem Omega 3 obniża krzepliwość krwi a co za tym idzie może doprowadzić do kłopotów z tamowaniem krwotoków. Generalnie jeśli w naszej diecie nie pojawiają się na stałe produkty zawierające duże ilości Omega 3, spożywane co najmniej 2-3 razy w tygodniu to musimy się liczyć z tym że w naszemu organizmowi brakuje nienasyconych kwasów tłuszczowych tak ważnych dla naszego zdrowia i należy zwiększyć ich spożycie. Większe braki Omega 3 mogą uwidaczniać się następującymi objawami :
- zahamowanie przyrostu masy ciała
- sucha skóra
- rogowacenie skóry - „rybia łuska”
- łupież
- miękkie, łamliwe paznokcie
- suche, trudno układające się włosy
- suche oczy
- długie gojenie się ran, uszkodzeń naskórka
- podatność na częste infekcje, stany zapalne, alergie
- kłopoty z koncentracją i zapamiętywaniem
- nadpobudliwość
- uczucie ciągłego zmęczenia
- częste oddawanie moczu
- uczucie ciągłego pragnienia


Co się dzieje gdy brakuje nam kwasów Omega 3?

W sytuacji braku odpowiedniej ilości NNKT w diecie organizm stara się je zastąpić innymi tłuszczami o podobnej budowie tzw. transizomerami, czyli tłuszczami nienasyconymi (z reguły roślinnymi) utlenionymi i częściowo uwodorowionymi które zostały produkcyjnie poddane obróbce chemicznej i/lub termicznej w celu dostosowania ich do gustów klientów i zapewnienia im maksymalnego terminu przydatności do spożycia. Organizm nie rozróżnia ich zbytnio od prawdziwych tłuszczów wielonienasyconych i używa w szeregu procesów. Wydawać by się mogło iż jeśli organizm potrafi wykorzystać „zamienniki” to dobrze. Otóż NIE. Komórki ciała tworzone przy pomocy transizomerów nie mają tych samych właściwości co komórki tworzone przy pomocy Omega 3, inaczej – nie są tak zdrowe i nie działają tak jak powinny. Przykłady:
- do tworzenia receptorów dopaminy i serotoniny w mózgu konieczny jest jeden z kwasów Omega 3 – DHA. Jeśli go brakuje do budowy użyte zostają transizomery, jednak ich właściwości są na tyle odmienne od DHA iż utworzone z nich receptory są zdeformowane i nie działają najlepiej. Jeśli braki Omega 3 i sytuacja wykorzystywania niewłaściwych budulców będzie się powtarzała w dłuższym czasie doprowadzić to może do problemów z koncentracją czy depresji.
- proces uczenia się dzieci, zdobywania nowych doświadczeń, poznawania świata wymaga tworzenia się nowych połączeń neuronowych w mózgu. DHA jest niezbędna do wytworzenia się neuronów w mózgu a szczególnie ich zakończeń – synaps , które składają się wyłącznie z DHA. Jeśli dziecko nie spożywa odpowiednich ilości Omega 3 do produkcji neuronów wykorzystywane są znane nam już transizomery. Jednak podobnie w tym przypadku jest to budulec drugiej kategorii. Sieć neuronowa tworzy się powoli, jest też mniej efektywna – dziecko ma problemy z nauką, pamięcią może też wykazywać objawy zaburzeń emocjonalnych


Jak więc widać kwasy Omega 3 mają ogromne znaczenie w rozwoju organizmu i zachowaniu dobrego stanu zdrowia a mechanizmy ich działania i wpływ na funkcjonowanie organizmu do dzisiaj nie zostały do końca poznane.
Jedno jest pewne – kwasy Omega 3 są absolutnie niezbędnym składnikiem diety każdego ceniącego sobie długie i zdrowe życie, ich wpływ i dobroczynne działanie na nasz organizm są niepodważalne.




Znalazłem ten artykuł na innej stronce i uznałem go za dość przydatny i ciekawy:). Po przeczytaniu go poważnie zastanawiam sie nad inwestycją w OMEGA 3 :D:D

 

Omega-3 Olimp: http://www.fabrykasi...p/olimp/omega-3


  • 0



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024