Skocz do zawartości

AIKIDO

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

GośćGuest_emjot_*

Guest_emjot_*
  • Guests

Napisano Ponad rok temu

AIKIDO
co o tym myslicie, osoba chcaca to trenowac to calkowicie poczatkujaca osoba...

WIZARD1418048742
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1745 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:dietetyka, żywienie, języki obce, samochody, SW

Napisano Ponad rok temu

Re: AIKIDO
w jakim celu chcesz to trenować? ja ostatnio widziałem kilka treningów aikido i z przykrością stwierdzam że jest to troszke takie "podkładanie" sie. ale wiem też że aikido poza tym ma też wiele fajnych technik.
  • 0

GośćGuest_emjot_*

Guest_emjot_*
  • Guests

Napisano Ponad rok temu

zapisac sie na aikido chce moj kolega: twierdzi ze chce : zlapac kondycje i czuc sie bezpiecznie... dobre to czy cos innego jestescie w stanie polecic?

dyndel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2498 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

kondycji po tym nie zlapie napewno hahah...co do bezpiecznosci to takze raczej nie...wiadomo ze lepsze to niz nic aczkolwiek niech idzie na jakis sport uderzany na poczatek...
  • 0
''... są oni z kamieniami w rękach ... ulica, która przed nikim nie klęka ...''

BODYGUARD
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 7885 postów
1
Neutralna
  • Zainteresowania:Motoryzacja, kompy,sztuki walki, sex, kobitki, książki fantasy,muza techno

Napisano Ponad rok temu

Eklementy Aikido też wchodzą w skład moich treningów
no i musze powiedzieć że: niby fajnie się to ćwiczy na treningach
te wszystki rzuty dźwignie itp. ale w realnym starciu niewiele
z tego jesteś w stanie wykorzystać wiem bo próbowaliśmy nieraz z kumplami
kto próbował walczyć Aikido zawsze dostawał łomot
od boksera lub kick boksera...

owszem aikido nie jest do du... ale trzeba go trenować
wiele lat by móc się skutecznie bronić np na ulicy.
  • 0

GośćGuest_emjot_*

Guest_emjot_*
  • Guests

Napisano Ponad rok temu

a co jest najlepsze na ulice?

BODYGUARD
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 7885 postów
1
Neutralna
  • Zainteresowania:Motoryzacja, kompy,sztuki walki, sex, kobitki, książki fantasy,muza techno

Napisano Ponad rok temu

Do walki na ulicy boks, kick boks
a do obrony (też na ulicy) krav maga
jak się już podszkolisz w którymś z tych pierwszych
to możesz poźniej zapisać się na Tajski boks.
  • 0

WIZARD1418048742
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1745 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:dietetyka, żywienie, języki obce, samochody, SW

Napisano Ponad rok temu

na ulice combat 56, krav-maga(ale nie ma parteru). boks i kb fajne sporty na początek ale ciekawe kto bijąć sie na ulicy będzie trzymał dystans itp. tajski jest już dużo lepszy bo jest w nim klincz do którego na ulicy dochodzi prawie zawsze, no i kopiesz goleniem a nie stopą. i tak sporty walki to tylko dodatek do walki na ulicy...można wiele dyskutować nad wyższością styli chwytanych od uderzanych ale do i tak na ogól odnosi sie do walki z jednym napastnikiem. jeszcze dwóch słabych gości da sie rozwalić, jak masz refleks, ale więcej nie czy jesteś mistrzem MT czy BJJ, w takich sytuacjach najlepiej spierdalać:) albo jeszcze lepiej mocny, czysty low-kick i spierdalać:)
  • 0

BODYGUARD
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 7885 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mogę jedynie do tego dodać że życie to zupełnie co innego niż filmy
gdzie jeden gość potrafi załatwić dwudziestu... heh :550:
  • 0

mrCBr
  • Użytkownik
  • 1 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:psychologia

Napisano Ponad rok temu

aikido, trudna sprawa, trzeba dużo czasu... nie polecam na początek... no ale coś robić trzeba....
  • 0
trzeba się w końcu za siebie zabrać; będzie ciężko...

dyndel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2498 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

robimy cos :-) ale dzięki za rade...napewno weźmiemy ją sobie do serca...pozdro :-)
  • 0

GHO
  • Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ciekawe czy ktokolwiek tutaj wypowiadajacy sie o Aikido kiedykolwiek je trenowal.Aikido nie jest dla lepkow ktorzy chca po kilku treningach wyjsc na ulice i sie puszyc bo sa wielkimi wykidajłami.Aikido trzeba trenowac wiele lat, cierpliwie, wytrwale i z odpowiednim nastawieniem.Wyniki przychodza z czasem.Odpowiednio wysoki poziom w tej sztuce walki pozwala na wyjscie obronna reka z kazdej sytuacji.Co do samego treningu to moze z boku dla laika wyglada to na podkladanie sie, ale nie da sie nie podkaldac poniewaz techniki Aikido sa technikami ostatecznymi czyli ich najslabszym skutkiem powinno byc polamanie przeciwnika lub w najgorszym przypadku jego smierc a nie pare siniakow dlatego tez trudno na samym treningu wykonywac je do konca...
Co do kondycji to treningi zaleza od senseia ktory je prowadzi.Moze byc robiony pod katem kondycji i wytrzymalosci w walce poniewaz egzamin na dany stopien jest mocnym testem wytrzymalosciowym oraz oczywiscie umiejetnosciowym.
  • 0

BODYGUARD
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 7885 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

GHO, spoko nie przeżywaj tak ;)

ja w tym dziale niczego nie pisze z teorii tylko z praktyki
miałem elementy aikido na treningach i nawet
umiem nieźle kilka chwytów ale ta sztuka walki
sama w sobie mnie nie przekonuje bo będe trenował to ze 2 lata
i dostanę po gębie od boksera trenującego pół roku

wiem ok nie powinno sie robic takich porównań
ale powiedzmy sobie szczerze dziś ludzie nie czują się zbyt bezpiecznie
i chodzą na sztuki walki głównie po to by móc jak najszybciej jak najefektywniej
nauczyć się bronić, a zwykle tacy co chca tylko zadymy na ulicach robić
to kończa naukę po kilku lekcjach bo brak im wytrwałości i chodzą potem po ulicach
jakby mieli arbuzy pod pachami i tyle.
  • 0

dyndel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2498 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Odpowiednio wysoki poziom w tej sztuce walki pozwala na wyjscie obronna reka z kazdej sytuacji

ta jasne...a ja bede mial kose a Ty mi powiesz ze na treningach macie obrone przed kosa a ja Ci powiem ze mozesz se to w dupe wsadzic bo tak naprawde nidgy nie wiesz kiedy, co i od kogo Ci grozi

co do samego aikido to naprawde nie przekonales mnie...owszem sam nie trenowalem ale widzialem wiele treningow i nie neguje skutecznosci ale twierdze tylko ze jest to malo dynamiczny i malo ciekawy sport...ale to moje zdanie...
  • 0

GHO
  • Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie przezywam.nie martw sie ;) tylko mowie jak jest, a to czy ktos to zrozumie to inna historia.Nie da sie zrozumiec istoty Aikido nie siedzac w tym gleboko i dlugo.Sama obserwacja daje mylny obraz. W Aikido rzeczywiscie jest duzo technik do obrony przed atakiem miedzy innymi nozem ale trenowanie tego czy czegokolwiek innego nie daje zdolnosci jasnowidzenia wiec to ze nie wiemy nigdy co tak naprawde nam grozi nie jest odkryciem na skale swiatowa.Poza tym Aikido nie jest sportem.
Wiem ze ludzie zaczynajac trenowac cokolwiek oczekuja natychmiastowych wynikow dlatego napisalem ze Aikido nie jest dla takich.Tu trzeba trenowac ze swiadomoscia ze na powazne umiejetnosci trzeba dlugo czekac i ciezko trenowac.
dyndel pamietasz moze jak sie nazywal sensei kotry prowadzil treningi ktore obserwowales?i jaki mial stopien?

wiem ok nie powinno sie robic takich porównań

no wlasnie bo to kto sie obroni czy wygra w danej tam sytuacji zalezy nie tylko od umiejetnosci, poziomu zaawansowania ale i opanowania emocji w walce i zachowania zimnej krwi a to nie zawsze sie udaje i nawet najlepsi przegrywaja.Z reszta to wszystko zalezy od miliona czynnikow i raz moze byc tak a raz inaczej,no chyba ze jest kolosalna i oczywista roznica miedzy przeciwnikami.

miałem elementy aikido na treningach

a co trenujesz??
  • 0

pucho
  • Użytkownik
  • 9 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zgadzam sie w 100% z GHO, Aikido to sposob na zycie, poglebiasz wiedze, opanowujesz swoje cialo i umysl, to jest cos wiecej niz sztuka walki. Aikido nie jest dla oszolomow. Pozatym ktos kto ma 1 Dana aikido z latwoscia odeprze atak jakies kick boksera czy karateki czy kogokolwiek na ulicy, wlasciwie to juz po jednym ciosie przeciwnika walka sie zakonczy przynajmniej polamana konczyna agresora.
  • 0

dyndel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2498 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

GHO, dowiem sie :)

Pozatym ktos kto ma 1 Dana aikido z latwoscia odeprze atak jakies kick boksera czy karateki czy kogokolwiek na ulicy

aleś Ty naiwny... widac jak malo wiesz... :/
  • 0

pucho
  • Użytkownik
  • 9 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

i to z wielka latwoscia, na poziomie 1 dana aikidoka moze czuc sie bardzo pewnie i z latwoscia sprowadzi na ziemie kazdego, dyndel widac ze Ty wiesz mnije niz ja skoro twierdzisz za osoba z 1 danem aikido sobie nie poradzi.
  • 0

BODYGUARD
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 7885 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

pucho, ja mniej więcej wiem jak sie walczy stylem aikido
bo trenowaliśmy jedne z najprostszych i jednocześnie najefektywniejszych
chwytów i dźwigni i powiem ci gówno to daje na ulicy
czy w starciu z innymi SW, nie ma co sie wzorować na Seagal'u

takie rzeczy to tylko w filmach aikido to ja zostawiam
ludziom którzy maja ochotę trenować 10 lat

wystarczy kawał chłopa co ćwiczy boks
i aikido na niewiele ci sie zda.
  • 0

GHO
  • Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

spx.fajnie by bylo :]

aleś Ty naiwny... widac jak malo wiesz...

a ile interesujesz sie Aikido??masz z nim jakis kontakt czy poprostu opserwowales treningi iles tam razy?

ja sie zgadzam z puchem.to zalezy indywidualnie od osoby jaki poziom reprezentuje bo roznie to bywa.zalezy z jakiej szkoly sie wywodzi i pod czyim okiem trenowal ale ogolnie 1 dan w Aikido to juz jest cos.Podstawa to dystans.
  • 0