Trądzik różowaty
Napisano Ponad rok temu
W zaawansowanych postaciach występuje przerost gruczołów łojowych, zwóknienia, obrzęki limfatyczne. Jako izolowany objaw głównie u mężczyzn występuje Rhinophyma – kalafiorowaty przerost skóry nosa. Podstawową dolegliwością jest stałe oraz napadowe czerwienienie się twarzy – może mieć ono związek ze zmianami temperatur, spożywanymi potrawami (gorące napoje, alkohol, przyprawy). zdenerwowaniem, stresem. Zmiany najczęściej obejmują centralną część twarzy – czoło, nos policzki i brodę. Łagodne objawy zaczerwienienia twarzy występują już w wieku młodzieńczym, są przypisywane nadwrażliwości na temperaturę i alkohol czy nawet nieśmiałości. Z czasem dolegliwości nasilają się i poważnie utrudniają życie.
Mogą pojawić się również zmiany na dekolcie, skórze głowy, w okolicach zausznych i na plecach.
* zaburzenia hormonalne,
* zaburzenia naczynioruchowe związane z układem nerwowym wegetatywnym (polegające na łatwym czerwienieniu się pod wpływem bodźców emocjonalnych i fizycznych),
* zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego (niedokwasota soku żołądkowego, nieżyt żołądka, zapalenie żołądka spowodowane obecnością bakterii helicobacter pylori, przewlekłe zaparcia, stany zapalne dróg żółciowych),
* stosowanie maści i kremów sterydowych na skórę twarzy powoduje występowanie zmian typu trądziku różowatego (określane jako dermatitis perioralis - gł. wokół ust i oczu),
* nadkażenia skóry pasożytami - nużeńcami (nużyca) lub drożdżakami.
Jest trudny do leczenia, nie zawsze wyleczenie jest możliwe.
<Vadamecum chorób: Świat ksiązki>
Napisano Ponad rok temu
Hej, ja ze swojej strony polecam kosmetyki z serii Acnerose. Męczyłam się z tym przez kilka miesięcy. Już nie wiedziałam, co mam robić. Przetestowałam kilka kremów - jednak najlepszy okazał się ten z Acnerose. Być może chodzi o skład - kosmetyki z Acnerose są w 100% naturalne, a moja skóra jest dosyć wrażliwa i skłonna do podrażnień.
Napisano Ponad rok temu
No niestety to zagadnienie z jakim spotykamy się coraz częściej. Warto jednak zagłębić się w sam temat.
A potem stało się teraz.
Napisano Ponad rok temu
U mnie też pojawił się trądzik różowaty rok temu i próbowałam zbadać przyczynę. Hormony są w porządku. Dietę zmieniłam ale odkryłam, że tylko od niektórych produktów wyskakuje mi więcej trądziku. Nie wiedziałam czym już się leczyć i też zakupiłam zestaw Acnerose bo słyszałam, że pomógł wielu ludziom. Stosuję go już od miesiąca i wyglądam znacznie lepiej niż jak stosowałam inne preparaty
Napisano Ponad rok temu
Hej mnie na szczeście ten problem nie dotyczy, ale moja siostra ma problemy skórne, właśnie ma ten trądzik różowaty. Wszystkie te objawy o których poiszecie, też miała na początku moja siostra. Dermatolog zalecił jej na początek zastosowanie dermokosmetyków cetaphil. Wiem Ze smaruje się balsamem do twarzy iciala Cetaphil MD Dermoprotektor, a og,ólnie przemywa twarz emulsją micelarną z tej samej serii Cetaphil EM Do mycia. Jej buzia wyglada znacznie lepiej, nie ma już zaczerwień ani żadnych rumieni, a skórę ma delikatną i mocno nawilżoną. W ogóle uważam, że w przyp[adku problemow skórnych warto udać się najpierw do specjalisty, ktory swym profesjonalnym okiem oceni co się dzieje, i wg mnie bardziej pomoże niż np internet.
Napisano Ponad rok temu
Myślę, że warto się w tym temacie doradzić znajomych. Na pewno bedą w stanie pomóc
Jeśli chcesz kogoś zaskoczyć, gadaj do niego cały czas. Niech ci się gęba nie zamyka, dopóki nie spełnisz, co sobie zamierzyłeś.
Napisano Ponad rok temu
Bezpieczne organiczne kosmetyki dla Ciebie i Twojego maluszka znajdziesz na stronie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].
Użytkownik MarcixM edytował ten post Ponad rok temu