Siema, mam 17 lat, waga 66kg przy wzroście 181cm. Ćwiczę od 6.06.2013 do 31.12.2013 teraz miałem miesięczną przerwę i od 3.02.2014 wracam na siłownie z nowym planem treningowym, co o nim myślicie ?
Poniedziałek-klata-4ćwiczenia po 4 serie
Wtorek-Biceps,brzuch-4ćwiczenia po 4 serie
Środa-Barki-4ćwiczenia po 4 serie
Czwartek-Plecy,brzuch-4ćwiczenia po 4 serie
Piątek-Triceps-4ćwiczenia po 4 serie
Sobota-Nogi, brzuch-4 ćwiczenia po 4 serie
Wcześniejszy był taki sam tylko były 3 ćwiczenia i po 3 serie, skupiam się na masie jem to co "popadnie" więc moje pytanie brzmi: który plan jest bardziej korzystniejszy i dlaczego ? bo jakoś nie jestem przekonany do tego nowego.
Trening od nowa
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja tu nie widze wcale planu tylko nieczytelna wklejke z niebieskim tłem i opisem serii, to nie ma nic wspólnego z planem treningowym. Jak zawsze bezsensownie zadane pytanie z oczekiwaniem na odpowiedź i nie opisaniem niczego poza wagą i wiekiem...
Opisz dokłądnie stary plan, opisz dokładnie nowy plan, napisz co znaczy dokładnie "jem co popadnie" bo nic nam to nie mówi i dla jednego to kanapki z bułka a dla innego 5x obiad ze schabowego i ziemniaków.
Ogólnie to możesz pisać w wypracowaniu na JP a nie tutaj prosząc o konkretne porady trzeba konkretnie opisywac problem. Dopuki nie opiszesz wszystkiego dokłądnie nikt nie będzie ci w stanie rzeczowo i fachowo pomóc. Rozumiesz?
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Okej no to zaczynam.
Waga: 65kg
Wzrost 181cm
Staż: od 6.06.2013-31.12.2013 teraz miałem miesięczną przerwę i wracam od 3 lutego.
Okej, ćwiczę te pół roku i ogólnie rzecz biorąc to efektów jest brak (no może po za klatką, trochę się poprawiło) nie biorę żadnych suplementów, skupiam się na masie.
Mój dawny plan:
Poniedziałek-Klata
- Wyciskanie sztangi na ławce poziomej 3 serie 12,10,8.
- Wyciskanie sztangielek na ławce skośnej głową w gorę pod kątem około 30 stopni 3 serie 10,8,6.
- Krzyżowanie linek na bramie 3 serie po 12.
Wtorek-Biceps
- Uginanie przedramion ze sztangielkami - supinacja 3 serie 12,10,8.
- Uginanie przedramion ze sztangą łamaną stylem 21 3 serie.
- Modlitewnik
Środa-Barki
- Unoszenie sztangielek bokiem w gorę 3 serie 10,10,8.
- Unoszenie sztangielek w górę siedząc w pozycji pionowej 3 serie po 10,10,8.
- Unoszenie sztangielek na przemian przed siebie chwytem młotkowym 3 serie po 10
Czwartek-Plecy
- Ściąganie linki wyciągu górnego szerokim chwytem do klatki piersiowej 3 serie 12,10,8.
- Przyciąganie drążku wyciągu poziomego do brzucha wąskim chwytem 3 serie po 10-12
- MC 3 serie 10,8,6.
Piątek-Triceps
- Francuskie wyciskanie sztangi lekko łamanej wąskim chwytem na ławce poziomej 3 serie 12,10,8.
- Francuskie wyciskanie sztangielki w siadzie dwoma rękoma 3 serie 12,10,8.
- Prostowanie przedramion na wyciągu górnym 3 serie 12,10,10.
Sobota-Nogi
-Przysiady ze sztangą 3 serie po 10,10,8.
-Prostownik 3 serie po 10,10,8
-Łydki
Tak wygląda mój plan, od Poniedziałku chcę robić po 4 ćwiczenia i 4 serie tylko czy mi się to opłaci? A może macie jakiś dobry plan po którym było by widać efekty pracy ?
A może zacząć iść z tym planem ? http://forum-kultury...ych-by-experto/
Użytkownik adrian12610 edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Efektów brak z 2 powodów:
- trening bez sensu
- diety żadnej brak lub nawet jedzenia w ilości które powodowałyby nadwyzke kaloryczną = wzrost mięśni i masy ciała
trening proponuję zmodyfikowac na np:
Klata + tric
12 serii na klatke + 9 na triceps
Plecy + Biceps
16 serii na plecy + 7/8 serii na biceps
Barki + przedramiona
12/14 serii na barki + 6/8 serii na przdramiona
Nogi
ile dusza zapragnie czyli 16/20 serii z czego 5/6 powinno przypaśc na łydki
Ćwiczenia podstawowe jak ciągi wyciskania uginania unoszenia nie rób izolowanych bo an tym etapie to jest zbędne, uwzględniając moje uwagi popraw plan i wklej do coeny i najwazniejsze..... ZACZNIJ JEŚĆ bo bez tego żaden plan i żadne ćwiczenia nie sprawią że masa będzie szła. Trening to bodziec a reszta to żarcie i regeneracja
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Klata + tric
12 serii na klatke + 9 na triceps
Plecy + Biceps
16 serii na plecy + 7/8 serii na biceps
Barki + przedramiona
12/14 serii na barki + 6/8 serii na przdramiona
Nogi
ile dusza zapragnie czyli 16/20 serii z czego 5/6 powinno przypaśc na łydki
Jak to 12 serii ? Bo nie wiem ile mam robić w takim razie ćwiczeń i po ile powtórzeń.
Napisano Ponad rok temu
jak robisz nogi to możesz robic nawet 2 ćwiczenia siady i wspięcia na palce po ile powtórzeń? Ja na masie lubie zakresy od 14/16 do 4/5 pow na ostatnią serię na siady a wspięcia to moga być serie po 10/12 moga byc po 20 pow a moga i zwykłą piramidką jak amsz progresje ciężaru.
12 serii na klatke to np 3 ćwiczenia 2 wyciskania sztanga płaska hantle skos + rozpietki ilośc powtórzeńs tosuj jak na masie...
Mam ci wszystko opisac? Nie ma opcji szoruj w tematy podwieszone i czytaj bo ja ci podstaw typu - najczęstsze zakresy powtórzeń na masie - nie będę pisał jak dziecku bo mi sie nie chce.
W tematach podwieszonych i atlasie ćwiczeń ( tak trzeba to w google wpisac) jest wszystko wszystkie podstawowe zasady Weidera czyli mniej więcej ile na co jak i jakim zakresem taki ogólnik dla ludzi jak ty
Pozdro i miłej edukacji
Użytkownik Grammatikk edytował ten post Ponad rok temu
Mateusz Pawlak