Chciałam Wam przedstawic dwa bardzo łatwe przepisy na pieczywo,które można dowolnie modyfikowac./wg upodobań/
Z racji tego iż mam nietolerancje na cukier wyszukuje przepisów ,które choc troszke osłodzą mi zycie.
Pierwszy przepis to chlebek bananowy,mięciutki,wilgotny i nie potrzebuje cukru- obecnosc banana daje słodycz.
Zamiast zwykłej mąki dodałam mąke owsianą....i powiem,że jest rewelacją. Do sniadania i do kawy.Polecam.
Drugi przepis to chleb bezglutenowy na bazie mąki kukurydzianej oraz razowej bezglutenowej.
Idealny do zupy, do jajecznicy do każdego posiłku.
Chlebek Bananowy
----------------------------
Składniki:
-3 lub 4 bardzo bardzo dojrzałe banany
-1,5 szklanki mąki owsianej
-1 łyzeczka sody
-1 jajko
-60-70 ml oleju/ jesli ktoś lubi bardziej mokre ciasto używa poł szkl oleju/
Wykonanie
----------------
Banany nalezy rozgniesc widelcem. W misce umiescic mąke, sode, jajko ,olej i banany. Wszystkie składniki bardzo
dobrze wymieszac za pomoca mieszadła-trzepaczki. Tak przygotowane ciasto wylac do formy keksówki,wczesniej
wyłozonej papierem do pieczenia badz wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
Piekarnik nagrzac do temp.170 stopni C i piec ok 45 minut . / badz do tzw. suchego patyczka/
Po upieczeniu zostawic w piekarniku do ostudzenia.
Smacznego
Chleb bezglutenowy
-----------------------------
Składniki:
-225g mąki kukurydzianej
-225g maki razowej bezglutenowej
- 2 łyżki oleju
-3,5 łyżeczki drożdży sypkich / ja dodałam całe 7g-/
-szczypta soli
-300ml ciepłej wody
Wszystkie składniki umiescic w dużej misie/ ciasto musi podwoic swoją objętosc/ .Drożdże nie wymagaja wykonania
rozczynu. Dokładnie wymieszac, wyrobic by nie było grudek.Ciasto będzie kleic sie do rąk ,jednak nie trzeba
dosypywac mąki. Tak wyrobione ciasto przykryc bardzo szczelnie folią i zostawic w ciepłym miejscu do podwojenia
objętości. Gdy ciasto już podwoi objętosc wyłożyc je do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
Piekarnik nagrzac do temp. 230 stopni C. Wstawic ciasto do piekarnika i piec w tej temp. 10 minut, następnie
zmniejszyc temp. do 210 i piec ok 40minut.
/Ja zawsze sprawdzam drewnianym patyczkiem czy nie ma surowego ciasta-najlepsza metoda/
Po upieczeniu skórka chleba ma byc twarda a środek mięciutki.
Chleb studzic na kratce .
ps. do ciasta można wrzucic rodzynki, orzechy, bakalie jakie kto lubi.