Cześć, czytam Was już trochę i sporo dowiedizałem się z tego forum.
Zawsze byłem osobą aktywną, w szkole trenowałem sporty zespołowe, potem zacząłem chodzić na siłownię, ale zawsze potrafiłem znaleźć jakieś wymówki i wiele moje treningi nie przyniosły. Ostatnie kilka lat spędziłem na morzu, gdzie w trakcie pracy zrobiłem trochę siły i wytrzymałości, a ostatnio odkryłem crossfit.
Od dwóch miesięcy ćwiczę 4-5 razy w tygodniu, z czego dwa treningi to podnoszenie ciężarów jak w dwuboju i dwa trzy razy połączone bieganie z ciężarami i ćwiczeniami z obciążeniem własnego ciała.
Dziennie zjadam ok 5 posiłków, np:
Śniadanie to trzy jajka, dwie bułki i pomidor
Torebka ryżu, pierś z kuraka, sałata
0,5 kg ziemniaków, 200g krowy dwa pomidory
Torebka ryżu, 200g indyka, garść fasolki szparagowej
Bułka, 100g twarogu z owocami
30min przed treningiem banan, 30 min po treningu dwa banany i koncentrat sciteca
Piję głównie wodę, zieloną herbatę i jedno piwo dziennie.
Mój cel to głównie siła, ale masa z wytrzymałością też powoli rosną.
Po tym przydługim wstępie przejdę do pytania. Nasłuchałem się sporo o bcaa i glutaminie mój trenervtwierdzi, że znacząco poprawiają one regenerację. Zawodnicy od nas z klubu wpieprzają sporo tego. Z drugiej strony czytałem na potreningu.pl, że glutamina to pełna lipa, a bcaa wiele lepsze nie są. Zamówiłem bcaa treca i mam zamiar je brać około treningowo. Czy ma to sens i co z tą glutaminą? Dopiero po zamówieniu przeczytałem, że w m bcaa jest 50% bcaa, 25% węgli i 25% glutaminy, tak powinno być, czy to tylko wypełniacze?
Pytanie numer dwa. Biorę witaminy universal nutrition daily formula i zastanawiam się, czy nie jak się skończą nie wziąć czegoś z większą zawartością witamin i minerałów.
Z góry dzięki za pomoc i pozdro dla wszystkich pakerów.
Chodzi o ten produkt: http://www.fabrykasi...0-tabl-2,p.html