Czas na galaretkową pyszność czyli galaretkowe ciasto
Dziś mnie naszło na galaretkę
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1/2 LITRA MLEKA
- 2 DOWOLNE GALARETKI
- 3-4 ŁYŻKI CUKRU
- 1i 1/2 ŁYŻKI ŻELATYNY
- WIÓRKI KOKOSOWE
PRZYGOTOWANIE
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
GALARETKI PRZYGOTOWUJEMY W 300 ML WODY. PO OSTYGNIĘCIU WKŁADAMY DO LODÓWKI DO STĘŻENIA.
GDY STĘŻEJĄ GOTUJEMY MLEKO Z CUKREM I 1/3-1/2 SZKLANKI WIÓRKÓW KOKOSOWYCH. GDY MLEKO SIĘ ZAGOTUJE PRZECEDZAMY MLEKO PRZEZ SITKO (JA NIE MIAŁAM I ROBIŁAM TO PRZEZ CZYSTĄ ŚCIERECZKĘ) TAK ABY WIÓRKI ZOSTAŁY W NACZYNIU A POTRZEBNE NAM MLECZKO BYŁO BEZ NICH
NASTĘPNIE W NASZYM ODCEDZONYM MLEKU ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ MIESZAJĄC ENERGICZNYMI RUCHAMI (TO NIE ŁATWE) EWENTUALNE GRUDKI WYJMUJEMY
GDY MLEKO WYSTYGNIE WSTAWIAMY JE DO LODÓWKI I TU NAJWAŻNIEJSZE ABY WYHACZYĆ MOMENT W KTÓRYM MLEKO ZACZYNA TĘŻEĆ (MA MIEĆ KONSYSTENCJE KISIELU)
W MIĘDZYCZASIE NASZE 2 GALARETKI NIEDBALE "KROIMY" ŁYŻKĄ NA KAWAŁKI.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
GDY WYHACZYLIŚMY MOMENT AKCJA DZIEJE SIĘ SZYBKO PRZYGOTOWUJEMY WSZYSTKO CO NAM POTRZEBNE
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
WRZUCAMY GALARETKĘ DO TORTOWNICY, ZALEWAMY BIAŁA MASĄ KOKOSOWĄ I MIESZAMY
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
WSTAWIAMY NA TROSZKĘ DO LODÓWKI
NO I TO BY BYŁO NA TYLE
SMACZNEGO
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]