Jak trenować bez sztangi ?
Guest_majestiq_*
Napisano Ponad rok temu
Mam atlas i hantle, nie mam sztangi.
Zależy mi na górnych partiach ciała, a przede wszystkim na przedramionach, ramionach, ogólnie na rękach i klatce.
Chciałbym, żeby poprstu dobrze wyglądały i nabrać siły.
W sumie narazie robie 2 serie w kazdej okolo 5-6 roznych cwiczen i okolo 15-20 powtorzen kazde z duzym obciazeniem.
Zajmuje mi to około 15 minut.
Nie zależy mi na nogach bo z nimi jest ok.
Trenuje codziennie na atlasie ale jak mówie tylko ręce i chyba przy okazji też klatke.
Czy to nie za często ?
Jak powiniennem trenować żeby urosły mi łapska i klata ?
Czytałem różne posty itp, no ale nie mam pewności co do treningu.
Z góry dzięki za pomoc !
Napisano Ponad rok temu
Guest_majestiq_*
Napisano Ponad rok temu
Na atlasie ćwicze w sumie dopiero od około 2 tygodni.
Czyli mówisz, że mam robić trening na mase 3/4 razy na tydzień ?
Z tym, że siłe też bym chciał mieć
Najlepiej siłe i się trochę 'przypakowac'
Może ktoś napisać ile robić serii w takim wypadku, ile powtórzeń i jakie obciążenie (preferuje około 10-20 powtórzeń z dużym obciążeniem może być ?) no i jakie przerwy między seriami i ćwiczeniami (między seriami robie około 2-3 min przerwy a miedzy konkretnymi ćwiczeniemi około 30s) no i ile tych seri i ćwiczeń
Napisano Ponad rok temu
powtórzenia to około 6-12. Proponowałbym zrobić np. najpierw siłę a potem masę albo na odwrót. Na masę przerwy to około 1-2 minuty między seriami. Tak trening masowy dla ciebie to 3 dni w tygodniu. Wal dalej z pytaniami bo nie wiem czy na wszystko ci odpowiedziałem.
Guest_majestiq_*
Napisano Ponad rok temu
Czyli lepiej robić najpierw trening na siłę (charakteryzuje się małą liczbą powt. i dużym obciążeniem?) tak ?
Tylko troszkę sie pogubiłem w tych seriach i powtórzeniach...
W ogóle nie lepiej robić więcej powtórzeń bo jak mam robić 4 tylko to nawet tego nie poczuje, dopiero przy około 20 czuje ze cos wchodzi
Powiedzmy, że robie sobie najpierw 10 powtórzeń jakiegoś ćwiczenia potem kolejne ćwiczenie 10 powtórzeń kolejnego ćwiczenia i tak 4-5 ćwiczeń po 10 powtórzeń -ja to licze jako seria.
I co w takim razie mam tak robić 12-16 razy ? ( te wszystkie ćwiczenia tak naprawde są na łapy bo albo jakies wyciaganie drazka albo motylki albo laweczka, albo hantle)
Trochę dużo zwazając na to ze do tej pory robilem 2 serie i zajmowalo mi to 15 minut
No chyba, że rzeczywiście będe zamiast 10 powtórzeń robił tylko po 4, ale czy to ma sens ??
Napisano Ponad rok temu
duże partie mięśniowe(zapomniałem dopisać) 12-16 serii na sesji we wszystkich ćwiczeniach na tą partię czyli np.
- wyciskanie na płaskiej 4x12
- rozpiętki na płaskiej 4x10
- wyciskanie głową w dół 4x12/10/10/8
- wyciskanie głową w górę 4x12/10/10/8
czyli wychodzi 16 serii.
Trening na siłę to dość duża ilość serii 5-6 i mała liczba powtórzen 8-1 i przerwa 3-5 minut między seriami i duże obciążenie.
Guest_majestiq_*
Napisano Ponad rok temu
Na mase:
duże partie mięśniowe(zapomniałem dopisać) 12-16 serii na sesji we wszystkich ćwiczeniach na tą partię czyli np.
- wyciskanie na płaskiej 4x12
- rozpiętki na płaskiej 4x10
- wyciskanie głową w dół 4x12/10/10/8
- wyciskanie głową w górę 4x12/10/10/8
czyli wychodzi 16 serii.
Trening na siłę to dość duża ilość serii 5-6 i mała liczba powtórzen 8-1 i przerwa 3-5 minut między seriami i duże obciążenie.
Aha czyli robie wyciskanie 12 powtórzeń i przerwa z pół minuty i jade tak 4 razy i potem następne ćwiczenie ?
Myślełem że lepiej jest jak robie jedna serie , załóżmy to wyciskanie i potem nie jade od razu kolejnych 3 tylko zmieniem ćwiczenie na kolejne a tamte serie robie dopiero w kolejnym przebiegu. Tak nie byłoby lepiej ?
No ale dobra robie 4 razy wyciskanie po 12 powtorzen z 30 sek przerwy, potem rozpietki , pozniej to wyciskanie z glowa w dol, tylko czemu przy kazdej serii juz mniej powtorzen ? Tak jest lepiej ?
W sumie i tak będe robił inne ćwiczenia bo sztangi nie mam ale chodzi o zasade.
Jakie obciążenia dla tych ćwiczeń, czy jak będe robił trening siłowy z dużym obciążeniem to mięśnie mi nie urosną ?
Guest_majestiq_*
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Aha czyli robie wyciskanie 12 powtórzeń i przerwa z pół minuty i jade tak 4 razy i potem następne ćwiczenie ?
Myślełem że lepiej jest jak robie jedna serie , załóżmy to wyciskanie i potem nie jade od razu kolejnych 3 tylko zmieniem ćwiczenie na kolejne a tamte serie robie dopiero w kolejnym przebiegu. Tak nie byłoby lepiej ? Tutaj mówisz o treningu obwodowym. Jednak ten kóry przedstawiłem to trening dzielony.
No ale dobra robie 4 razy wyciskanie po 12 powtorzen z 30 sek przerwy, potem rozpietki , pozniej to wyciskanie z glowa w dol, tylko czemu przy kazdej serii juz mniej powtorzen ? Tak jest lepiej ?
Dlatego że przy zmniejszeniu ilości powtórzeń zwiększasz obciążenie tzw. progresja ciężaru.
W sumie i tak będe robił inne ćwiczenia bo sztangi nie mam ale chodzi o zasade.
Jakie obciążenia dla tych ćwiczeń, czy jak będe robił trening siłowy z dużym obciążeniem to mięśnie mi nie urosną ? Oczywiście przy siłowym mięśnie troszke urosną ale nie tyle co po treningu masowym.
Guest_majestiq_*
Napisano Ponad rok temu
Czyli tak jak mówiłeś na początku, dużo serii, dużo powtórzeń ale małe obciążenia - tak w skrócie chyba można powiedzieć ?
Dzięki za pomoc!
Napisano Ponad rok temu
Guest_majestiq_*
Napisano Ponad rok temu
Rozumiem, że to taki ogólny trening, ani na siłę, ani na masę, ale czym się on charakteryzuję i jak długo go wykonywać.
W jakimś poście widziałem pytanie, czy po półrocznym treningu na masę można już przejść na siłę i ktoś odpowiedział, że jak najbardziej, więc wychodzi na to,
że najpierw się robi masę a potem silę ?
Napisano Ponad rok temu
Nie ma takich żelaznych zasad że najpierw robisz przez X tygodni masę a potem możesz ewentualnie przejść na siłę. Po ogólnorozwojówce to ty sam zakładasz sobie jakieś cele które chcesz osiągnąć np. zrobie sobie przez pół roku masę a potem 2 miesiące redukcja żeby jakoś wyglądać. Po ogólnorozwojówce możesz robić co ci się podoba ale musisz uważać na swój staż treningowy bo nie wszystkie ćwiczenia są dla ciebie.
Guest_majestiq_*
Napisano Ponad rok temu
A czym jest ta redukcja ?
Nie wiesz może, gdzie znajdę listę jakichś ciekawych ćwiczeń z wykorzystaniem atlasu, modlitewnika, hantli ?
Głównie chodzi mi o wykorzystanie atlasu.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] <=== tutaj znajdziesz ćwiczenia jakie chcesz.
Guest_majestiq_*
Napisano Ponad rok temu
Jak będę miał jeszcze jakieś pytania to napisze narazie starzy