Co dla chudzielca, białko i węgiel osobno, czy gainer?
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem, czy brac gainer, czy bialko+weglowodany osobno, oraz najwazniejsze KIEDY. Jendi podaja przed i po treningu, inni po, jeszcze inni przed po i w trakcie... Spotkalem sie, ze bialko przed snem, ale tez, ze bialko rano...
W ten sposob wszystkie rady sa jednakowo bezuzyteczne.
Czy jest ktos, kto sie naprawde orientuje w temacie i moze mi dac madra rade?
Napisano Ponad rok temu
PZd
Napisano Ponad rok temu
trening czyni mistrza!!!
Napisano Ponad rok temu
jesli masz dietę to odżywki powinny byc jej uzupełnieniem tzn. jeśli brakuje ci białka to kup białko...
dokładnie, suplementy czyli uzupełnienia diet są po to aby nadrabiać składniki i inne witaminy niezbędne do rozrostu twojej masy ciała, bądź masy mięśniowej. Po pierwsze musisz mieć ułożoną dietę. Później sam będziesz widział co w niej brakuje, czego jest za mało i wtedy orientujesz się w zakupach gainerów. Napisz jaki masz staż i czy posiadasz dietę oraz co jest twoim celem ( przybranie na masie, czy spalenie zbędnego tłuszczu) ?
Napisano Ponad rok temu
No akurat każda rada jest dobra ale nie uzupełniona do końca. Białko rano: aby zatrzymać katabolizm (rozpad bialek mięśniowych aby utrzymać podstawowe funkcje życiowe), białko przed snem aby zapobiec katabolzmowi działającemu w nocy, węgle przed treningiem: aby zapewnić organizmowi dostarczanie energii (powinny być to węgle złożone), węgle w trakcie treningu: po to aby organizmowi dostarczać energii (wtedy stosujemy węgle proste, które sa odrazu transportowane do mięśni), węgle po treningu: od razu po treningu węgle są spożywane po to aby odnowić zasoby glikogenu wątrobowego (cukier złożony, który dostarcza powoli organizmowi energii do funkcjonowania). Więc sam widzisz że każdy radził dobrze ale nie napisał dlaczego tak jest Gainery są stosowane aby uzupełnić dietę gdy czegoś nam brakuje (np.: brakuje w II posiłku 40g węgli i 10 g białka to kupujesz gainera o zawartości 80% węgli i 20% białka i pijesz 50g gainera po posiłku) jeśli w diecie nie brakuje niczego to pijemy gainera pomiędzy posiłkami aby dodatkowo dostarczyć organizmowi składników odżywczych.Kazdy pisze cos innego, i na kazdym forum sa inne rady.
Nie wiem, czy brac gainer, czy bialko+weglowodany osobno, oraz najwazniejsze KIEDY. Jendi podaja przed i po treningu, inni po, jeszcze inni przed po i w trakcie... Spotkalem sie, ze bialko przed snem, ale tez, ze bialko rano...
W ten sposob wszystkie rady sa jednakowo bezuzyteczne.
Czy jest ktos, kto sie naprawde orientuje w temacie i moze mi dac madra rade?
Napisano Ponad rok temu
Problem z dietą jest taki, że nie umiem jeść według grafika, mogę jeść jedynie to na co mam ochotę w danym momencie, i to jest poważny problem. Z drugiej strony nie jem ciast, słodyczy, chipsów, hamburgerów i innych niezdrowych rzeczy...
dokładnie, suplementy czyli uzupełnienia diet są po to aby nadrabiać składniki i inne witaminy niezbędne do rozrostu twojej masy ciała, bądź masy mięśniowej. Po pierwsze musisz mieć ułożoną dietę. Później sam będziesz widział co w niej brakuje, czego jest za mało i wtedy orientujesz się w zakupach gainerów. Napisz jaki masz staż i czy posiadasz dietę oraz co jest twoim celem ( przybranie na masie, czy spalenie zbędnego tłuszczu) ?
Napisano Ponad rok temu