Potrzebuję pomocy przy doborze suplementacji. Na niej się najbardziej skupiam ponieważ dieta jest dla mnie czytelna i zrozumiała. To samo dotyczy treningu. Największe problemy mam z suplementami z racji dużej ilości firm, składów, etc.
Żeby ułatwić Wam pomoc jestem osobą, która ma 28 lat mierzę 170 i obecnie ważę 80 kg. Nie mam żadnych kontuzji, nie mam uczuleń na produkty białkowe. Jestem natomiast leczony na nadciśnienie. Przez ostatnie 4lata nie wykonywałem żadnych ćwiczeń regularnie. Miałem kilka podrywów ale nie potrafiłem utrzymać się w rutynie. Było to bieganie i pływanie przez okres nie dłóższy niż półtora miesiąca. W swoim życiu pływałem 8lat z racji chodzenia do szkoły sportowej. Był to okres pdstawówki, treningi od poniedziałku do piątku po półtorej godziny. W czwartej klasnie podstawówki doszło ju-jitsu dwa razy w tygodniu. Treningi na basenie skończyły się z początkiem liceum a treningi ju-jitsu w trzeciej klasie liceum. W tedy zacząłem treningi na siłowni. Trenowałem stale do 24 roku życia. Dwa razy reprezentowałem uczelnię w trójboju siłowym. W tamtym okresie czasu moja waga wachała się między 68 a 73 kilogramami w zależności od diety i suplementacji. Obecnie chciałbym zacząć od redukcji wagi.
Chciałbym zapytać, czy treningi siłowe łączyć z bieganiem, czy na początku skupić się na zmniejszeniu wagi?
Czy rozpocząć od ogólnorozwojówki czy grupować poszczególne partie od początku?
I te suplementy. Chciałbym żebyście polecili mi firmy, czy produkty nie zważając na ich cenę a raczej na jakość.
Będę wdzięczny za wszyskie odpowiedzi!
Użytkownik pemas edytował ten post Ponad rok temu