Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jak zdrowo jeść ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

EXPERTO

EXPERTO
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 14273 postów
  • Pomógł: 5
  • Lokalizacja:P.O.T.C.O.A.W.M.B.W.
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:- Śliczne Panny.
    - Przyroda.
    - Kulturystyka.
    - Sztuki Walki.
    - Forum.
    - Samochody.
  • Staż [miesiące]:od 2003
  • Wzrost [cm]:188
  • Waga [kg]:100-102

Napisano Ponad rok temu

Jak zdrowo jeść ?
Białko

Zarówno niedobór pełnowartościowego białka w diecie jak i jego nadmiar jest dla organizmu człowieka bardzo niekorzystny. Dotyczy to w szczególności sportowców, u których trening siłowy i wytrzymałościowy powoduje zwiększenie zapotrzebowania na proteiny. Wynika to z podwyższonej ilości białka podlegającego procesom utleniania podczas wysiłku fizycznego, a także z procesów odnowy uszkodzonych mięśni.

Miarą przyswajalności i wartości odżywczej białka jest zawartość któregoś z egzogennych aminokwasów. Jeżeli w określonym produkcie spożywczym brakuje chociaż jednego z nich lub jest go za mało, to pozostałe nie mogą być w pełni wykorzystane do syntezy białek i ulegają spaleniu.

Za najkorzystniejsze źródło białka uważane są jaja kurze, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne dla organizmu człowieka aminokwasy i to we właściwych proporcjach. Następne w kolejności jest mleko, a potem mięso ? z produktów mięsnych zdecydowanie najbardziej polecany jest drób oraz ryby.

Dieta sportowców

Podczas intensywnych ćwiczeą siłowych znacznie wzrasta zapotrzebowanie na białko, z którego organizm buduje masę mięśniową i siłę. Najwięcej protein znajduje się w białym i żółtym serze, mięsie wołowym i szparagach. Wspomaganie organizmu różnego typu preparatami zawierającymi białko odciąża układ trawienia i pozwala na precyzyjniejsze jego dawkowanie. Białko w proszku nie powinno jednak stanowić jedynego źródła tego tak ważnego składnika. Główną zasadą prawidłowego odżywiania osób prowadzących aktywny tryb życia powinno być urozmaicenie pożywienia. Należy wybierać różne produkty w ilościach odpowiednich do płci, wieku i intensywności ćwiczeą. Na stole każdego, kto poza rozwojem masy mięśniowej myśli także o swoim zdrowiu i kondycji powinny gościć produkty ze wszystkich grup: zbożowe, mleczne, mięso i jego przetwory, tłuszcze roślinne oraz warzywa i owoce.

?Żelazna? wątroba

Wątroba wieprzowa jest najlepszym źródłem żelaza. W 100 g zawiera go ponad 20 mg, podczas gdy np. w 100 g mięsa wołowego, uznawanego również za bogate źródło tego pierwiastka, znajduje się go ok. 3 mg. Żelazo zawarte a wątrobie jest przyswajalne w minimum 15%. Wystarczy więc 30 g wątroby wieprzowej bądź 60 g baraniej czy cielęcej, aby pokryć całość dziennego zapotrzebowania na ten składnik u dorosłego mężczyzny, a połowę u kobiety. W przypadku wątroby wołowej i drobiowej potrzeba około 80 g. Od czasu do czasu można skorzystać z tego bogatego źródła żelaza, ale nie więcej jak kilka razy w miesiącu. Niejednokrotnie bowiem większe ilości wątroby są nie wskazane z uwagi na dużą zawartość zanieczyszczeą. Wątroba pełni rolę filtra wyłapującego z krwi wszelkie zanieczyszczenia dostarczone z pożywieniem.

Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024