Jak zdrowo jeść ?
Napisano Ponad rok temu
Zarówno niedobór pełnowartościowego białka w diecie jak i jego nadmiar jest dla organizmu człowieka bardzo niekorzystny. Dotyczy to w szczególności sportowców, u których trening siłowy i wytrzymałościowy powoduje zwiększenie zapotrzebowania na proteiny. Wynika to z podwyższonej ilości białka podlegającego procesom utleniania podczas wysiłku fizycznego, a także z procesów odnowy uszkodzonych mięśni.
Miarą przyswajalności i wartości odżywczej białka jest zawartość któregoś z egzogennych aminokwasów. Jeżeli w określonym produkcie spożywczym brakuje chociaż jednego z nich lub jest go za mało, to pozostałe nie mogą być w pełni wykorzystane do syntezy białek i ulegają spaleniu.
Za najkorzystniejsze źródło białka uważane są jaja kurze, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne dla organizmu człowieka aminokwasy i to we właściwych proporcjach. Następne w kolejności jest mleko, a potem mięso ? z produktów mięsnych zdecydowanie najbardziej polecany jest drób oraz ryby.
Dieta sportowców
Podczas intensywnych ćwiczeą siłowych znacznie wzrasta zapotrzebowanie na białko, z którego organizm buduje masę mięśniową i siłę. Najwięcej protein znajduje się w białym i żółtym serze, mięsie wołowym i szparagach. Wspomaganie organizmu różnego typu preparatami zawierającymi białko odciąża układ trawienia i pozwala na precyzyjniejsze jego dawkowanie. Białko w proszku nie powinno jednak stanowić jedynego źródła tego tak ważnego składnika. Główną zasadą prawidłowego odżywiania osób prowadzących aktywny tryb życia powinno być urozmaicenie pożywienia. Należy wybierać różne produkty w ilościach odpowiednich do płci, wieku i intensywności ćwiczeą. Na stole każdego, kto poza rozwojem masy mięśniowej myśli także o swoim zdrowiu i kondycji powinny gościć produkty ze wszystkich grup: zbożowe, mleczne, mięso i jego przetwory, tłuszcze roślinne oraz warzywa i owoce.
?Żelazna? wątroba
Wątroba wieprzowa jest najlepszym źródłem żelaza. W 100 g zawiera go ponad 20 mg, podczas gdy np. w 100 g mięsa wołowego, uznawanego również za bogate źródło tego pierwiastka, znajduje się go ok. 3 mg. Żelazo zawarte a wątrobie jest przyswajalne w minimum 15%. Wystarczy więc 30 g wątroby wieprzowej bądź 60 g baraniej czy cielęcej, aby pokryć całość dziennego zapotrzebowania na ten składnik u dorosłego mężczyzny, a połowę u kobiety. W przypadku wątroby wołowej i drobiowej potrzeba około 80 g. Od czasu do czasu można skorzystać z tego bogatego źródła żelaza, ale nie więcej jak kilka razy w miesiącu. Niejednokrotnie bowiem większe ilości wątroby są nie wskazane z uwagi na dużą zawartość zanieczyszczeą. Wątroba pełni rolę filtra wyłapującego z krwi wszelkie zanieczyszczenia dostarczone z pożywieniem.
Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Co i jak? |
Odżywki i Suplementy |
|
|
||
Jak byście to wzieli? |
Sterydy i Prohormony |
|
|
||
Jak zacząć - pomocy. |
Trening dla początkujących |
|
|
||
jak zaimpregnowac i nadac ladny wyglad drewnianej rekojesci? |
MASTERS Of STEEL |
|
|
||
Jakie ćwiczenia lubicie najbardziej:) |
Rozmowy nie na temat |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dieta rodzinna i sałatkowa
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Podstawowe zasady diety sportowca
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Dla chcących szybko przybrać na masie
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Im mniej śpisz tym więcej tyjesz
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Indyk w chili
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Kurczak po grecku
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Sum na ostro po bułgarsku
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Stek cielęcy
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Gazpacho
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Sałatka z czerwonej fasoli
EXPERTO - Ponad rok temu