Skocz do zawartości


Zdjęcie

TŁUSZCZE


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

konkret
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 611 postów
  • Pomógł: 1
40
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna
  • Staż [miesiące]:37
  • Wzrost [cm]:177
  • Biceps [cm] :rośnie
  • Klatka piersiowa [cm]:duża
  • Pas [cm]:skórzany
  • Udo [cm]:wielkie
  • Przysiad [kg]:potrafie zrobić
  • Wyciskanie [kg]:bardzo lubie
  • Martwy ciąg [kg]:robie z pasem
  • Waga [kg]:82

Napisano Ponad rok temu

TŁUSZCZE
Tłuste jedzenie nie musi być złe, przeciwnie może być pomocne na serce. Korzystne właściwości tłuszczu można uzyskać pod warunkiem, że wie się, jakie tłuszcze wybrać - informuje huffingtonpost.com

- Zbyt wielu z nas stara się ograniczać spożywane tłuszcze, zastępując je węglowodanami. Tym samym zapominamy o korzyściach płynących z jedzenia tłuszczu – mówi Suzanne Rostler, dietetyczka z Framingham w stanie Massachusetts (USA). Dorośli powinni dostarczać do organizmu od 20 do 35 procent kalorii pochodzących z tłuszczy. Takie są wytyczne amerykańskich dietetyków na 2010 rok. Jak się okazuje, tłuste jedzenie wcale nie musi być złe. Przeciwnie, może korzystnie wpływać na nasze serce. Cenne właściwości tłuszczu można uzyskać pod warunkiem, że wie się, które tłuszcze należy wybrać - informuje serwis huffingtonpost.com.

Tłuszcze Trans (ang. Trans fat), czyli rodzaj tłuszczów z grupy nienasyconych. Można je znaleźć w produktach przetworzonych i smażonych. "Trans fat" zwiększają stężenie cholesterolu całkowitego i LDL, które szkodzą organizmowi oraz zmniejszają poziom dobrego cholesterolu HDL. Trans FAT to przemysłowe kwasy tłuszczowe. Producenci żywności mogą oznaczyć swoje produkty jako "beztłuszczowe", jeżeli występuje on w dawce mniejszej niż 0,5 g na porcję. Wybierając produkty żywnościowe, najlepiej przeczytać zatem skład na opakowaniu. Jeżeli pojawi się tam informacja o uwodorowieniu tłuszczu, lepiej odłożyć produkt z powrotem na półkę. Żywność zawierająca taki tłuszcz może przyczynić się do wzrostu wystąpienia wielu chorób miażdżycowych.

Tłuszcze nasycone (ang. Saturated fat) czyli te złe tłuszcze. Występują one w produktach mięsnych oraz produktach mlecznych. Niektóre pokarmy pochodzenia roślinnego, jak olej palmowy i kokosowy zawierają w swoim składzie te "złe" tłuszcze. Najlepiej wybierać zatem niskotłuszczowe lub beztłuszczowe produkty mleczne. Zachowamy wtedy wszystkie właściwości odżywcze produktów przy jednoczesnym zmniejszeniu ryzyka zachorowań.

Tłuszcze dobre znajdziemy w owocach morza lub niesolonych orzechach. Wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych można znaleźć w orzechach, ziarnach, olejach roślinnych, takich jak kukurydza i olej słonecznikowy i tłuste ryby. Ta kategoria obejmuje omega-3 i omega-6 kwasy tłuszczowe, które są niezbędne - musimy je dostarczać do organizmu z pożywienia.

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które są korzystne dla zdrowia, zawierają olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej arachidowy, orzechy, nasiona i awokado - podaje huffingtonpost.com
  • 0
NIE BÓJ SIĘ ZMIANY NA LEPSZE ! :)



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024