Skocz do zawartości


Zdjęcie

Kurs żywienia i wspomagania diety w treningu sportowym i rekreacyjnym


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

Fundacja AWF
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kurs żywienia i wspomagania diety w treningu sportowym i rekreacyjnym
Witam,

Fundacja AWF Katowice organizuje kurs dla ludzi zainteresowanych tematem żywienia dla osób aktywnych fizycznie. Poniżej zamieszczam informacje:

KURS ŻYWIENIA I WSPOMAGANIA DIETY W TRENINGU SPORTOWYM I REKREACYJNYM

Jeżeli interesujesz się żywieniem sportowców, pragniesz posiąść cenną wiedzę, zostać wyróżniającym się trenerem sportowym,
doradcą suplementacyjnym lub instruktorem fitness, to nie możesz zmarnować tej szansy!

Organizatorem projektu jest Fundacja AWF Katowice, wraz z partnerem - Olimp Laboratories

Terminy Kursu:
07-08, 14-15 oraz 20-21 maja 2011

Miejsce Kursu:
Dom Studenta AWF Katowice, ul. Mikołowska 72c

Uczestnik otrzymuje:
książkę "Dietetyczne i suplementacyjne wspomaganie procesu treningowego", upominki firmy Olimp oraz certyfikat potwierdzający tematykę zajęć oraz nazwiska wykładowców.
Dodatkowo może degustować napoje energetyczne, izotoniczne, termogenne i odżywcze firmy Olimp.


CELE KURSU:

Celem kursu jest przedstawienie najnowszych tendencji w żywieniu i suplementacji osób aktywnych fizycznie.

Poruszane zagadnienia dotyczą zarówno osób uprawiających sport wyczynowo, gdzie liczy się maksymalizacja wyniku sportowego, jak również osoby ćwiczące rekreacyjnie w celu poprawy sprawności fizycznej i wydolności czy też redukcji masy ciała i otłuszczenia organizmu.

Kurs adresowany jest zarówno dla osób, które zamierzają profesjonalnie układać programy żywieniowe i suplementacyjne dla podopiecznych, oraz dla tych, którzy chcą pogłębić wiedzę z tego zakresu dla własnych potrzeb, aby lepiej się odżywiać i efektywniej budować wymarzona sylwetkę.


PROGRAM:

09.00 - 10.30 Wykład
10.30 - 10.45 Coffee & tea break
10.45 - 12.15 Wykład
12.30 - 13.30 Dietetyczne przekąski i degustacja napojów OLIMP
13.30 - 15.00 Wykład
15.00 - 15.15 Coffee & tea break
15.15 - 16.45 Wykład


Proponowany zakres tematyki wykładów

1. Rola żywienia w treningu sportowym
2. Przemiana materii. Bilans energetyczny
3. Potrzeby energetyczne osób w różnym wieku, przemiana materii osób o różnej masie i różnej aktywności fizycznej
4. Metabolizm składników pokarmowych. Przemiany anaboliczne i kataboliczne
5. Zasady żywienia i wspomagania diety w okresie kształtowania różnych zdolności motorycznych
6. Charakterystyka i metabolizm węglowodanów
7. Charakterystyka i metabolizm białek
8. Charakterystyka i metabolizm tłuszczy
9. Witaminy i składniki mineralne, zapotrzebowanie osób sedentarnych i wyjątkowo aktywnych fizycznie
10. Gospodarka wodno-elaktrolitowa organizmu
11. Pojęcie i rola suplementów diety
12. Rola preparatów energetycznych i odżywczych we wspomaganiu procesu treningowego
13. Zapotrzebowanie na energię, węglowodany i białko w treningu siłowym i fitness
14. Obolałość mięśniowa po treningu, dietetyczno-suplementacyjne zabiegi przyspieszające proces regeneracji organizmu
15. Suplementy o działaniu anabolicznym (kreatyna od monohydratu, poprzez pirogroniany, estry, formy alkaliczne do chelatu magnezu)
16. Suplementy o działaniu antykatabolicznym (Glutamina, BCAA, HMB, Tauryna)
17. Suplementy o działaniu antyoksydacyjnym (Vit C, E, Selen, Co Q, CLA, Omega-3)
18. Suplementy wspomagające redukcję tkanki tłuszczowej (termogeneza i termogeniki)
20. Metodyka ustalania programów żywieniowo-suplementacyjnych
21. Zasady prowadzenia wywiadów żywieniowych u sportowców
22. Zasady stosowania napojów sportowych w treningu kulturystycznym i fitness
21. Zasady obliczania zapotrzebowanie na energię i podstawowe makroskładniki w diecie osób uprawiających kulturystykę i fitness
23. Białko i węglowodany w diecie osób ćwiczących. Podstawy żywieniowe oraz zasady prawidłowego stosowania odżywek
24. Wzbogacanie wartości odżywczej diety. Preparaty witaminowe, kwasy tłuszczowe, probiotyki
24. Dieta ketogenna (białkowo-tłuszczowa) - wpływ na możliwości wysiłkowe oraz konsekwencje metaboliczne


Wykładowcy

1.   Prof. Adam Zając, specjalista treningu sportowego i suplementacji w sporcie. Autor 14 podręczników o przygotowaniu sprawnościowym w sporcie
oraz żywieniu i suplementacji w sporcie wyczynowym.
2.   Prof. Stanisław Poprzęcki, specjalista biochemii i fizjologii wysiłku. Autor ponad 200 prac naukowych z zakresu żywienia, suplementacji,
stresu oksydacyjnego i wydolności fizycznej w sporcie.
3.   Dr Miłosz Czuba, kierownik Pracowni Badań Czynnościowych Człowieka, specjalista diagnostyki stanu wytrenowania sportowca.
4.   Dr Dariusz Szukała, specjalista ilościowej i jakościowej analizy diety i programowania żywienia
5.   Dr Piotr Kaczka, kulturysta, specjalista biotechnologii żywienia oraz wspomagania sprawności i wydolności fizycznej poprzez dietę i
suplementację.
6.   Mgr Michał Wilk, medalista Mistrzostw Świata i Europy w trójboju siłowym i wyciskania leżąc, specjalista przygotowania kondycyjnego
zawodników gier zespołowych.
7.   Mgr Kamila Porczyk, pięciokrotna Mistrzyni Świata Fitness
8.   Mgr Sławomir Ambroziak, czołowy publicysta periodyków kulturystycznych i fitnessowych, farmakolog specjalizujący się w reakcjach
biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka pod wpływem wysiłku i suplementów żywieniowych.
9.   Mgr Grzegorz Zydek, kulturysta i dietetyk, specjalizujący się w przygotowaniu motorycznym zawodników.
10.   Mgr Artur Gołaś, specjalista biomechaniki ćwiczeń siłowych i suplementacji w kształtowaniu siły i masy mięśniowej



Wysokości opłat

Koszt udziału w kursie: 900,00 zł  (płatne do 25 kwietnia 2011)

W ramach opłaty uczestnik otrzymuje:
1. 50 godzin wykładów.
2. Książkę "Dietetyczne i suplementacyjne wspomaganie procesu treningowego".
3. Najnowsze katalogi firmy Olimp.
4. Degustację napojów energetycznych, izotonicznych, termogennych i odżywczych firmy Olimp.
5. Kawę i herbatę w przerwach wykładów i dietetyczne przekąski w przerwach obiadowych.
6. Upominki firmy Olimp.
7. Dietetyczne przekąski w postaci sałatek i kanapek w przerwach obiadowych.
8. Certyfikat ukończenia kursu.

Wpłaty należy dokonać do 25 kwietnia 2011 na:
Konto Fundacji AWF
ING Bank Śląski O/Katowice
nr konta 45 1050 1214 1000 0022 3709 8658

Istnieje możliwość skorzystania z taniego Hotelu AWF znajdującego się w budynku w którym odbywać będzie się kurs.

Kontakt w sprawie kursu:
Maciej Szafraniec Tel: +48 515 004 055


Więcej informacji na stronie www: [[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024