Skocz do zawartości


Zdjęcie

Dieta roślinna obniża ryzyko nowotworów


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

EXPERTO

EXPERTO
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 14273 postów
  • Pomógł: 5
  • Lokalizacja:P.O.T.C.O.A.W.M.B.W.
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:- Śliczne Panny.
    - Przyroda.
    - Kulturystyka.
    - Sztuki Walki.
    - Forum.
    - Samochody.
  • Staż [miesiące]:od 2003
  • Wzrost [cm]:188
  • Waga [kg]:100-102

Napisano Ponad rok temu

Dieta roślinna obniża ryzyko nowotworów
Dieta roślinna obniża ryzyko nowotworów

Dieta bogata w składniki roślinne obniża ryzyko zarówno raka piersi, jak i raka macicy - wynika z badań dwóch niezależnych zespołów naukowców - z Chin oraz z Francji.

Badacze z Uniwersytetu Fu Dan w Szanghaju zaobserwowali, że kobiety, których głównym źródłem białka są produkty roślinne, mają niższe o 30 proc. ryzyko zachorowania na raka trzonu macicy (tzw. raka endometrium, czyli śluzówki macicy). Z kolei dieta bogata w tłuszcze i białka pochodzenia zwierzęcego zwiększa ryzyko zachorowania na raka endometrium, wynika z artykułu zamieszczonego na łamach pisma "International Journal of Cancer".

Badania prowadzono na grupie 1204 pacjentek z niedawno zdiagnozowanym rakiem endometrium. Dla porównania przebadano też 1212 zdrowych kobiet. Naukowcy sprawdzali, jak dużo kalorii w diecie badanych kobiet pochodzi z produktów roślinnych bądź zwierzęcych.

Kobiety, które spożywały dużo białka zwierzęcego, były dwukrotnie bardziej narażone na raka endometrium w porównaniu z kobietami, których dieta była uboga w białko zwierzęce. Z kolei, duże ilości tłuszczów zwierzęcych w diecie podnosiły to ryzyko o połowę.

Zdaniem prowadzącego badania dra Wanga-Honga Xu, wyniki tych badań wskazują, że pochodzenie składników diety ma wpływ na ryzyko raka trzonu macicy, przy czym produkty pochodzenia zwierzęcego zwiększają to ryzyko, a pokarmy roślinne - je obniżają.

Z kolei francuscy naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych w Villejuif wykazali, że kobiety po menopauzie, które jedzą dużo pokarmów roślinnych bogatych w lignany - związki będące odpowiednikami żeńskich hormonów roślinnych, estrogenów, obniżają swoje ryzyko zachorowania na raka piersi.

Poza tym, przede wszystkim narażone na raka endometrium były kobiety na najbardziej kalorycznej diecie. Pokarmy bogate w beta- karoten, witaminy A, C i E oraz błonnik obniżały ryzyko tego nowotworu.

Lignany są składnikami ścian komórek roślinnych. Ich bogatym źródłem są nasiona lnu, a mniejsze ilości tych związków występują w pełnoziarnistych produktach zbożowych, wielu ziołach, warzywach, owocach i nasionach. Z pokarmów pełnoziarnistych lignany są uwalniane dzięki działalności bakterii jelitowych.

Badania, o których informuje pismo "Journal of the National Cancer Institute", objęły ponad 58 tys. Francuzek po menopauzie. Stan ich zdrowia śledzono średnio przez 8 lat.

Analiza wykazała, że kobiety, których dieta była najbogatsza w lignany, miały o 17 proc. niższe ryzyko raka piersi, niż kobiety spożywające najmniej pokarmów zawierających te związki. Jak podkreśla prowadząca badania dr Francoise Clavel-Chapelon, dotyczyło to najczęstszej odmiany raka piersi, tj. takiej której wzrost jest pobudzany przez estrogeny. Komórki takiego nowotworu posiadają receptory dla żeńskich hormonów płciowych.

Źródło - PAP

Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024