Jakiś czas temu odkryłem sobie bataty, które jak najbardziej polecam - smak mają ciekawy, przyrządzać je można na różne sposoby. ( Niedługo zamieszczę przepisy )
Kilka informacji o słodkich ziemniakach
Bataty (inne nazwy : Pataty, Słodkie Ziemniaki, Wilec Ziemniaczany, Ipomoea batatas) to roślina uprawna pochodząca z Ameryki Południowej i Środkowej obecnie uprawiana na całym świecie w ciepłym i wilgotnym klimacie. Bataty zawierają sporo skrobi, witaminy C, cukrów i karotenu (stąd marchewkowa barwa). Przyrządza się je podobnie jak zwykłe ziemniaki, można je piec, gotować, zrobić z nich frytki itp.
Gdzie kupić bataty?
Bataty powinniśmy znaleść w supermarketach, ja kupuję w "Piotrze i Pawle" - nie zdażyło mi się żeby nie było - po około 11zł za kilogram.
Co zrobić z batatów?
Przepisów na bataty jest prawdopodobnie tyle co na zwykłe ziemniaki, jak pisałem wcześniej, można je piec gotować, zrobić z nich zupę, sałatkę, frytki itd., itp. Na pierwszy raz polecam po prostu pieczone bataty gdyż robi się je łatwo i smak nie ginie w przyprawach i dodatkach. Jak upiec bataty? ... Proszę bardzo ....
Pieczenie batatów
Umyte ziemniaki nakłuwamy widelcem ( można posypać solą) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni celsjusza na około 40 minut - przed wyjęciem należy sprawdzić czy są miękkie. Podawać je możemy z masłem, solą, pieprzem, ostrą papryką i innymi przyprawami - co komu pasuje.
To tak na szybko wstępne informacje o słodkich ziemniakach a niedługo będzie więcej przepisów.
źródło: http://zajadamy.blox.pl/2007/06/Bataty-Slodkie-Ziemniaki.html