Witajcie, jestem nowy na forum jak i laikiem co do wiedzy o kulturystyce czy jak to się tam nazywa. Posłuchajcie ostatnio postanowiłem, że zacznę ćwiczyć na siłowni u kolegi. Kolega ten napisał mi plan treningowy na 3 dni w tygodniu. Odrazu założyłem, że nie chcę treningu na mase, moim zadaniem jest wzmocnienie wszystkich mieśni i wydolnosci organizmu, kosztem jak najmniejszego przybytku masy miesniowej. I tu mam takie pytanie, czy zeby wzmocnić miesnie musze cwiczyc maksymalnymi cięzarami jakimi mogę zrobic daną liczbe powtorzen ? Np. wczoraj byłem na siłowni i robiłem nogi... kolega cos tam robił, ja na suwnice załozyłem sobie 60kg na sztange i robiłem wznosy na łydkach. Nogi mam dosyć silne tak mi się przynajmniej wydaję, bo gram dosyć długo w koszykówkę, ale reszta mieśni nie jest tak rozwinięta jak moje nogi. Wracając do moich wczorajszych podbojów kolega powiedział mi, że mam bardzo duże i dobrze wyrzeźbione łydki, nałożył mi 100kg ciężaru, na początku go wyśmiałem, bo to mnie troszeczke przeraziło. Jednak namówił mnie i przystapiłem do proby, miał racje... ze zrobieniem 3seri po 15powtorzen nie miałem najmniejszego problemu z tym cwiczeniem co do nóg, ale juz np moje plecy na ktorych musialem trzymac ten cięzar byly bardzo obciazone ja to poprostu czyłem i nie chciałbym więcej tego robic.
Czy jeżeli nie będę ćwiczył maksymalnymi cięzarami, to nie będzie efektu?? proszę pomóżcie:)
Z góry dziękuję, jeżeli napisalem coś głupiego, lub w miejscu w którym dany temat nie powinien zaistniec, bardzo proszę o wyrozumiałośc i w miarę możliwosci przeniesienie tematu w odpowiednie miejsce na forum.
Czy np. Jeżeli wyciskam na płasko i założe sobie 50kg i mam zrobic 12powtorzen, to jak mogę kilka więcej to zrobic po to zeby miesnie mnie troszke popaliły, czy jednak lepiej wycisnac 12razy, ale idelnie wymierzony cięzar podemnie??
trening na zwiekszenie siły i wydolnosci
Rozpoczęty przez , Ponad rok temu
Brak odpowiedzi do tego tematu