Skocz do zawartości


Zdjęcie

Utrzymaj opaleniznę dzięki BetaKaroten


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

EXPERTO

EXPERTO
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 14273 postów
  • Pomógł: 5
  • Lokalizacja:P.O.T.C.O.A.W.M.B.W.
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:- Śliczne Panny.
    - Przyroda.
    - Kulturystyka.
    - Sztuki Walki.
    - Forum.
    - Samochody.
  • Staż [miesiące]:od 2003
  • Wzrost [cm]:188
  • Waga [kg]:100-102

Napisano Ponad rok temu

Utrzymaj opaleniznę dzięki BetaKaroten
Utrzymaj opaleniznę dzięki BetaKaroten

Wiele kobiet marzy o tym, by przez cały rok cieszyć się zdrowo
wyglądającą, lekko opaloną skórą, bez korzystania z solarium, które po pewnym czasie powoduje szybsze starzenie się skóry. Oczywiście na rynku dostępnych jest wiele samoopalaczy i brązujących balsamów do ciała, możemy jednak wybrać zdrowszy i… smaczniejszy sposób na świeży i ciemniejszy odcień cery. Komponujmy dietę tak, aby było w niej dużo warzyw bogatych w beta-karoten.

Karoten to naturalny pomarańczowożółty roślinny barwnik, jest prowitaminą witaminy A. Występuje przede wszystkim w marchwi, papryce i pomidorach. Spożywanie produktów
bogatych w beta-karoten prowadzi do odkładania się tego składnika w naskórku, co nadaje skórze ładny, lekko opalony odcień i ułatwia opalanie na słońcu, jednocześnie uodparniając skórę na szkodliwe działanie promieniowania UV.

Beta-karoten ma korzystny wpływ nie tylko na wygląd, ale także na zdrowie
. Przyczynia się do opóźniania procesów starzenia, zapobiega wysuszaniu skóry, a ponadto zwiększa odporność, wspomaga działanie układu nerwowego i widzenie (zapobiega niedowidzeniu o zmroku), obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby
niedokrwiennej serca.

Zdecydowanie najwięcej beta-karotenu zawiera marchew, to warzywo może być wręcz używane jako naturalny samoopalacz – składnik ten poprawia wytwarzanie melaniny, dzięki czemu poprawia się naturalna pigmentacja skóry. Sok z marchwi oprócz poprawiania kolorytu skóry działa również krwiotwórczo, a marchew w każdej postaci jest też źródłem innego cennego pierwiastka – selenu.

Kolejnym warzywem bogatym w beta-karoten jest papryka. Im bardziej intensywnie czerwona, tym zawiera go więcej. Pomaga zachować jędrną skórę o naturalnie opalonym wyglądzie i dostarcza bardzo dużo witaminy C. Również pomidory są źródłem dwóch ważnych substancji zapewniających im intensywnie czerwony kolor: likopenu i beta-karotenu. Likopen jest silnym przeciwutleniaczem, zapobiega starzeniu się skóry, chroni komórki przed uszkodzeniem, a organizm przed chorobami (zawał serca, choroby neurologiczne i nowotworowe).

Dynia, choć raczej rzadko pojawia się w naszej diecie
, także jest źródłem beta-karotenu. Ponadto jest lekkostrawna i reguluje poziom cukru we krwi. Można ją jeść zarówno jako składnik surówek, jak i gotowaną lub wyciskać z niej sok. Marynowana natomiast traci wszelkie wartości.

Może trudno w to uwierzyć, ale cennym źródłem beta-karotenu są też zielone warzywa: brokuły i szpinak. Brokuły najlepiej wybierać świeże i jędrne i jeść albo na surowo, albo krótko podgotowane. Dostarczają również kwasu foliowego i wielu witamin i soli mineralnych. Szpinak natomiast oprócz beta-karotenu zawiera dużo witaminy C i żelaza.

Oczywiście w aptekach
są dostępne preparaty zawierające beta-karoten w tabletkach, jednak o wiele zdrowiej i smaczniej jest dbać o wygląd skóry, jedząc warzywa, niż łykając tabletki.

Autorka: Ewa Parol

Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.




Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024