Kilka pytan od początkującego domatora.
Napisano Ponad rok temu
1 W domu mam 2x14kg, na bicki,tricki itd wystarczy ale co z klatka? Wyciskać 28kg to trochę mało? Czy rozpiętki dadzą taki sam efekt co wyciskanie sztangi? Zeby zrobić je na skośnej 3x10 używam 2x8kg, przy większym ciężarze zbyt mi sie rece trzęsą i opadają w dół. Co z pompkami np w oparciu nogami o ławeczke - dają podobny efekt jak wyciskanie sztangi?
2 Czy 2x14kg wystarczy mi na barki np struksy i plecy np unoszenie sztangielki jednorącz w oparciu o ławeczke.
3 Czy to normalne ze cały czas bolą mnie ręce - barki,bice,trice,przedramie. Najbardziej czuje trice i wewnętrzne zgięcie ręki jak wyprostuje ręce oraz kiedy podniosę pionowo do góry rece po kilkunastu sek zaczynają troche bolec. Cwicze intensywnie 3x w tyg fbw. Oczywiście robię rozgrzewkę.
4 Jem 5 białek kurzych w dni treningowe, chudy ser biały, piersi z kurczaka (do tego mleko/maślanka)- czy to wystarczy? czy może kupić jakies białko?
Napisano Ponad rok temu
1 W domu mam 2x14kg, na bicki,tricki itd wystarczy ale co z klatka? Wyciskać 28kg to trochę mało? Czy rozpiętki dadzą taki sam efekt co wyciskanie sztangi? Zeby zrobić je na skośnej 3x10 używam 2x8kg, przy większym ciężarze zbyt mi sie rece trzęsą i opadają w dół. Co z pompkami np w oparciu nogami o ławeczke - dają podobny efekt jak wyciskanie sztangi?
2 Czy 2x14kg wystarczy mi na barki np struksy i plecy np unoszenie sztangielki jednorącz w oparciu o ławeczke.
3 Czy to normalne ze cały czas bolą mnie ręce - barki,bice,trice,przedramie. Najbardziej czuje trice i wewnętrzne zgięcie ręki jak wyprostuje ręce oraz kiedy podniosę pionowo do góry rece po kilkunastu sek zaczynają troche bolec. Cwicze intensywnie 3x w tyg fbw. Oczywiście robię rozgrzewkę.
4 Jem 5 białek kurzych w dni treningowe, chudy ser biały, piersi z kurczaka (do tego mleko/maślanka)- czy to wystarczy? czy może kupić jakies białko?
1.Bez sprzętu ciężko Ci będzie uzyskać odpowiednią masę Więc jesteś skazany na to co masz, rozpiętki nie dadzą takiego efektu jak wyciskanie sztangi.Na klatkę możesz robić pompki lecz to nie to samo co sztanga.
2.Na początek może i tak ale później i tak organizm się przyzwyczai i nie będziesz miał efektów bo obciążenie będzie już zbyt małe
3.Jasne że mięśnie muszą trochę boleć No Pain No Gain
4.W diecie skup się na jedzeniu białka pełnowartościowego i węglowodanów złożonych.Nie znam twojego organizmu nie wiem ile potrzebujesz składników odżywczych żeby budować masę mięśniową
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
2x14kg to troche malo wez zakup sobie karnet i idz na silke lepiej na tym wyjdziesz:P
Napisano Ponad rok temu
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Witam, 30lat, waga 90 wzrost 175, trenuje od 3 miesięcy, dietę na mase prowadzę od miesiąca. Mam kilka pytań:
czesc
co do obciazen -zgadzam sie z kolega ze troche malo - sam rozpietki nei zrobia klatki - mnei uczono tak -
wycisaknei to pompowanie krwi do danej partii ( klatka) potem cwiczenie rozciagajace dopompowany miesien
zeby ta dopompowana krew doszla w jak najbardziej odlegle miejsca meisnia i zwiekszala jego powierzchnie - tu rozpietka - tak wiec sama rozpietka nie pomoze
co do bolu - moze to byc normalny biochemiczny kwas mlekowy ( zakwas) ale sadze ze spowodoawne to jest tym iz nie potrafisz jeszcze
w trakcie cwiczenia izolowac grupy miesniowej-czyli wykorzystwyac do cwiczen te partie ktora w danej chwili robisz-jak robisz klatke
to nie sciskaj mocno dloni , nie pracuj napietym przedramieniem czy ramionami , nei napinja bica tylko skup si ena klacie-reszte parti traktuj ajko
mechanizm wspomagajacy
do diety dorzuc wolowine - ma sporo wiecj krea niz bialko z drobi -a krea pomaga przy regenracji potreningowej
pzdr
czart
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Białka jaj przyswajają się szybciej niż twaróg a wolniej niż np. białko z mięsa więc warto je jeść z rana
Można tak to łączyć np. w jakimś koktajlu
Napisano Ponad rok temu
Przed treningiem i po jeśc tylko mięso czy dodawać do tego białko kurze?