Re: Skóra po schudnięciu ok 40kg. 16lat
Autorowi tematu zalecałbym jeśli ma dolegliwości bólowe kręgosłupa najpierw iść do lekarza rodzinnego po skierowanie do ortopedy, następnie iść jak najszybciej do ortopedy, wykonać zdjęcia RTG kręgosłupa lub jeszcze lepiej rezonans magnetyczny całego kręgosłupa i aby skierował na jakąś gimnastykę korekcyją (na materacu oraz gimnastykę korekcyjną na pływalni).
Dodatkowo warto byłoby skonsultować się z dobrym fizjoterapeutą aby wtedy kiedy bóle kręgosłupa miną powiedział na podstawie prześwietlenia kręgosłupa lub wyniku rezonansu jakie ćwiczenia siłowe z ciężarami autor tematu może robić na siłowni, a jakie nie.
Z tym stołowaniem się w McDonald's, to oczywiście był lekki żart.
Faktem jest, że w dzisiejszych czasach kiedy do bardzo wielu produktów dodawany jest cukier/syrop glukozowy/syrop glukozowo-fruktozowy i to nawet do produktów, w których w czasach mojego dzieciństwa go nie było jest niezaprzeczalny.
Podobnie tłuszcze trans, które są najgorszym dla zdrowia człowieka i zarazem najbardziej tuczącym rodzajem tłuszczu, a występują pod nazwami takimi jak: tłuszcz cukierniczy, tłuszcz palmowy, utwardzony/uwodorniony tłuszcz roślinny, częściowo utwardzony/częściowo uwodorniony tłuszcz roślinny TEŻ JEST FAKTEM.
Można więc śmiało powiedzieć, że dzisiejsza żywność (nie tylko ta przetworzona) poprzez to, że obecny jest w niej cukier pod różnymi nazwami oraz tłuszcze trans jest bardziej tucząca niż jeszcze jakieś 10 - 15 lat temu.
W zasadzie, żeby utyć wystarczy niezdrowo jeść i prowadzić siedzący tryb życia - nie trzeba nawet zjadać ogromnych objętościowo ilości jedzenia.
Na PoTreningu.pl był kiedyś artykuł, którego tytuł jasno sugerował, że nadwaga i otyłość u dzieci i młodzieży jest winą dorosłych - najczęściej tak jest.
Sam chociaż mam mieszany somatotyp (grubość nadgarstka 16,5 cm) w 2012 roku miałem 110 cm obwodu dookoła pępka, a moja waga wynosiła 80 kg przy wzroście 173 cm i w dwa miesiące zrzuciłem dzięki ciężkim treningom siłowym 5 kg, a obwód dookoła pępka zmniejszył się o ok. 10 cm, potem zrzuciłem jeszcze 13 cm w obwodzie pępka.
Mimo to nie miałem obwisłej skóry, pewnie dlatego, że chudłem dość powoli (w ciągu pierwszych dwóch miesięcy zaledwie 5 kg) no i oczywiście dzięki treningom siłowym poprawiłem też nieco muskulaturę.
Pewnie ktoś kto to czyta będzie się zastanawiać jak to możliwe, że osoba bez większych skłonności do tycia, a więc ktoś kto nie jest typowym endomorfikiem miała 80 kg wagi przy wzroście 173 cm i 110 cm dookoła pępka - wystarczyło, że w ciągu jednego roku jadłem dużo bo apetyt dopisywał, a ponadto w mojej niezbyt zdrowej diecie był również słodki nabiał (duże 400 gramowe jogurty owocowe codziennie) oraz inne rzeczy.
Gdybym w lutym 2012 nie zaczął trenować prawdopodobnie do dziś miałbym jeszcze większą wagę niż miałem i więcej w pasie niż miałem.
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu