Cześć wszystkim
Potrzebuje małej pomocy, mianowicie moim aktualnym celem jest zrzucenie balastu w postaci tkanki tłuszczowej i zwiększenie swojej siły. Do tej pory ćwiczyłem bardziej pod masę i tak tej siły szło ile szło.
Chciałbym w końcu zrzucić tą tkankę tłuszczową na taki procent BF żeby było widać ładnie brzuszek
Myślałem żeby wykonywać treningi siłowe metodyką 5x5 w poniedziałki, środy, piątki i soboty ewentualnie ( dzień nóg ), a w dni nietreningowe jakieś cardio/interwały/lub cokolwiek co doradzicie.
Troszkę o mnie:
Wzrost i waga : 172 cm, 76kg ( BF między 15% - 20%)
Dieta : Jem mało węglowodanów ( w dni nietreningowe do 60gram, w treningowe do 100g), białko 1.2-1.5g/kg masy ciała, dużo tłuszczy ( co prawda nie liczyłem do tego czasu kalorii, ale odkad jestem na tłuszczowej w ciągu ponad roku spadłem ponad 15 kg i teraz załapałem małą stagnację)
Mój trening do tej pory opierał się na kalistenice i ciężarach ( tych drugich ostatnimi czasy więcej jest).
Ostatnie półtora miesiąca treningów było dla mnie okresem testowym, ponieważ zacząłem suplementację chlorowodorkiem kreatyny i bcaa w celu zwiększenia siły
Mój plan treningowy przez ostatnie 1.5 miesiąca:
PN - Klata + biceps + brzuch
Wyciskanie hantli na skosie dodatnim 5x5
Pompki zwykłe bądź z nogami na podwyższeniu 4 x 10/12/14/16
Rozpiętki 4x10
Dipy 4x10
Uginanie sztangi/hantli 5x5
DragonFlag 5x5
Wznosy nóg na leżąco 5x10 ( z zatrzymaniem nóg w połowie ruchu na 5 sek )
Plank 3 x 45s-1min
ŚR - Barki + prostowniki
Wyciskanie żołnierskie 5x5
PikePushUpy 4x 8/10/12/14
Wznosy hantli na boki 3x8-10
Podciąganie sztangi do brody 3x8-10
Martwy Ciąg 5x5
Supermeny 4x15
PT - Plecy + triceps
Podciąganie nachwytem z obciążeniem ( 5x5, z każdą serią progresja ciężaru )
Wiosłowanie sztangą 4x8-10
Dipy z obciążeniem 5x5( z każdą serią progresja ciężaru)
Wyciskanie wąsko 3x10-14
Wąskie pompki 2 x tyle ile ręce pozwolą
Dodam, że na koniec każdego treningu robię 4 serie na przedramiona
W dni nietreningowe utrzymuje więcej ruchu typu rower, spacery itp
Prosiłbym was teraz o pomoc ułożeniu planu pod moje aktualne cele ( tzn redukcję i siłę ). Chętnie przyjmę każde porady odnośnie żywienia. Z góry dziękuję ślicznie