Wiele osób po treningu szybko chce coś zjeśc, jednak nie jest to moim zdaniem, bo po treningu powinno się raczej sięgnąć po izolat lub inne szybkowchłanialne biako, tak aby zadbać o naprawę zniszczonych mięśni. Dopiero godzinę po treningu warto coś zjeść.
Ja zazwyczaj taki posiłek zastępuję szybkim i prostym, ale smacznym koktajlem.
Składniki:
- 1 banan
- 1 brzoskwinia/1 nektarynka/ 100 gram truskawek/ 100 gram borówek/ inny owoc (tutaj jeden rodzaj zazwyczaj, zależy co mam pod ręką, staram sie aby było to jakieś 100 - 130 gram danego owocu)
- 40 gram białka (izolat u mnie - 100% Whey Isolate Scitec smak wanilia) ja mimo wszystko polecam izolat, bo jest baaardzo szybko wchłanialny, no i jest to półka wyższa, ale warta swej ceny. Ewentualnie hydrolizat. Wpc niech będzie od bidy, ale kazeina nigdy. Za długo się uwalnia i robi się budyń a nie koktajl.
- woda (tutaj jak wolicie) Mleka bym nie używał mimo wszystko
Sposób przyrządzenia:
Wszystko blendujemy razem i przelewamy do shakera. Pijemy około godziny po treningu. Szybko, smacznie i zdrowo. Najlepiej trzymać w lodówce, super zaspokaja głód i pragnienie:) Dostaraczamy w takim koktajlu dużo potrzebnych składników: węglowodany, białko, witaminy i minerały. Na dodatek nawadniamy organizm. Nie ma problemów z pojemnikami, sztućcami itp. Po prostu pijemy i problem z głowy. Owoce można przygotować dzień wcześniej i zblendować dopiero rano.