Kilka pytań
Napisano Ponad rok temu
Czy powinienem robić trening siłowy i dodawać do tego cardio czy ćwiczyć na małych ciezarach robiąc więcej powtórzeń?
Co wchodzi w skład diety?
Czy przydatne jest plywanie i wszelka aktywność fizyczna typu: pływanie na basenie, jazda N łyżwach (jest okres zimowy więc lodowiska będą czynne) bieganie itd?
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witam!
Jeśli chcesz zrzucić kg trening siłowy ( 6,8 powtórzeń) + trening cardio np 30 minut po treningu
Dieta to bardzo długi temat. Podstawa jest jedzenie przynajmniej 5 zbilansowanych posiłków dziennie złożonych z produktów jak najmniej przetworzonych. Każdy posiłek powinien się składać ze źródła białka ( np piersi z kurczaka, tuńczyk), źródła węglowodanów (np ryz, kasze), źródła tłuszczu ( np oliwa z oliwek, olej z pestek dyni) oraz porcji warzyw. Ciężko w kilku zdaniach opowiedzieć o wyliczaniu zapotrzebowania, jednak w sieci jest mnóstwo artykułów i filmów na ten temat, poszukaj i pooglądaj
Jeśli mówimy o treningu cardio to mówimy własnie o bieganiu, pływaniu itp. Skoro chcesz schudnąć to taki trening jest nie tyle przydatny co niezbędny, w taki sposób stracisz tłuszcz. Tak z mojej strony jeśli warzysz 115 kg zacznij od rowerka lub pływania, bieganie z taka masa mocno obciąża stawy. Kiedy ważyłem 105 kg miałem problemy z kolanami przy bieganiu a teraz hasam jak młoda sarenka
Pozdrawiam
Wygrywanie cię nie tworzy! Nagrody nie mają znaczenia! Ty jesteś nagrodą! Ty jesteś produktem! Jestem w tym dla samego siebie! Ja jestem wszystkim, co ważne!
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście nie chcę podważać czyjeś kompetencje ale u nas na forum odstąpiliśmy nieco od klasycznych
podejść co do treningu , diety. Przede wszystkim chodzi o ilość posiłków w ciągu dnia.
Oczywiście jest to zależne od osoby ale od tego czy będziemy chudnąć zależy ilość kalorii spożywanych
a nie ilość posiłków.
Oczywiście musisz wykonywać trening siłowy, niezależnie czy masz masówkę czy redukcje. Możesz
śmiało zostać przy klasycznej ilości powtórzeń czyli 12-10-8-8 lub 12-10-10-8.
Co do cardio, zdecydowanie bardziej skuteczniejsze są interwały, przy Twojej wadze zaczął bym od
rowerku, śmiało pływanie, jak zejdziesz poniżej 95 kg możesz zacząć biegać.
Pozdrawiam.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zapraszam na mój fanpage
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]