Witam, chcialem zapytac czy jest mozliwosc zbudowania "fajnej" sylwetki przy tej chorobie? Mam 23 lata. Lekarz powiedzial ze jesli chce cos cwiczyc to z jak najmniejszym obciazeniem. Pytanie tylko czy jest mozliwosc zbudowania masy miesniowej czy trzeba sobie odpuscic? Jesli tak to jakie cwiczenia? Z gory wielkie dzieki za odpowiedzi ;]
Trening przy zapaleniu stawów
Napisano Ponad rok temu
oczywiście że jest, to Cię nie dyskryminuje, z mozliwosci poprawy, sylweteki..
Napisano Ponad rok temu
Zapalenie stawów czy też (jak się domyślam) artroza to dosć powszechne schorzenie. Pytanie jednak co spowodowało ją w tak młodym wieku u Ciebie ? Stany zapalne stawów nie są aż tak dyskwalifikującą chorobą, ale dobrze wiedzieć na czym się stoi. Moim zdaniem powinieneś skonsultować się z fizjoterapeutą w tej sprawie, a przede wszystkim dowiedzieć się nieco więcej na temat własnego problemu. Od siebie mogę dodać taki artykuł na temat Artrozy.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
Zapalenie stawów czy też (jak się domyślam) artroza to dosć powszechne schorzenie. Pytanie jednak co spowodowało ją w tak młodym wieku u Ciebie ?
Dokładnie to Spondyloartropatia obwodowa. Niestety lekarze nie maja pojęcia skąd się to mogło wziąć ;/
Napisano Ponad rok temu
W takim razie odsyłam do reumatologia, bo spondyloartropatia to nic innego jak miszmasz różnych chorób zaliczanych właśnie do tej kategorii. Nie możesz tak tego zostawić tylko staraj się znaleźć takiego specjalistę, który znajdzie sposób by temu zaradzić .
Napisano Ponad rok temu
W takim razie odsyłam do reumatologia, bo spondyloartropatia to nic innego jak miszmasz różnych chorób zaliczanych właśnie do tej kategorii. Nie możesz tak tego zostawić tylko staraj się znaleźć takiego specjalistę, który znajdzie sposób by temu zaradzić .
Dzięki wielkie, leczyłem sie juz w wielu miejscach i dostalem najlepsze mozliwe leki tzw. biologiczne w formie zastrzyków i jest juz duzo lepiej ;] Chcialem tylko wiedziec czy da sie zbudowac w miare sylwetke nie cwiczac z duzymi ciezarami bo raczej o tym moge zapomniec ;/
Napisano Ponad rok temu
odpowiednia, dieta i trening dopasowany, do możliwości i będzie, dobrze..
Brak, duzego ciężaru, w cwiczeniach można, nadrobić czym innym, ( Skracając przerwy między seriami)
Napisano Ponad rok temu
Ciężar nie jest wyznacznikiem sukcesu - determinacja połączona z prawidłową techniką i systematyką potrafią zdziałać o wiele więcej niż podnoszenie stukilogramowych obciążeń . Przede wszystkim liczą się chęci, reszta przyjdzie z czasem .
Napisano Ponad rok temu
Miałem w pierwszej połowie 2015r problem ze stawami łokciowymi (zwłaszcza z lewym łokciem), tzn. miałem dolegliwości bólowe jak zacząłem ze zbyt dużym ciężarem mój powrót do treningów.
Aby się ich pozbyć zacząłem robić wszystkie ćwiczenia od 10 powtórzeń w serii z połową tego ciężaru jakiego normalnie używałbym jako 75% CM, czyli jeśli normalnie ćwicząc na maksa byłem w stanie wracając do treningów robić wyciskanie leżąc i wiosłowanie z ciężarem 40 kg, to zacząłem od 20 kg, stopniowo co dwa tygodnie dokładając 5 kg obciążenia.
Mimo, że ból łokcia się zmniejszył, to jednak nadal występował.
Ostatecznie problem z bólem łokca udało mi się rozwiązać tak, że w ćwiczeniu znanym jako prostowanie przedramion z użyciem wyciągu górnego (stojąc twarzą do wyciągu) zamiast uchwytu prostego zacząłem używać uchwytu "łamanego" - w czasie używania uchwytu łamanego dłonie miałem w tzw. chwycie neutralnym.
Efekt ? Już po pierwszym treningu dolegliwości bólowe się znacząco zmniejszyły (prawie do 0), a po drugim treningu zniknęły zupełnie.
Czyli w przypadku zapalenia stawów jeśli lekarz pozwolił trenować siłowo zacząłbym na Twoim miejscu autorze tematu od małych obciążeń, stopniowo je zwiększając i postawił na takie warianty różnych ćwiczeń, które w minimalnym stopniu obciążają stawy.
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano Ponad rok temu
Czy ból zniknął całkowicie, również w pozycji która początkowo powodowała dolegliwości ? To dosyć ważne bo być może mięśnie wypracowały sobie kompensacyjną pozycję i ruch w celu uniknięcia bólu, a problem może nadal być w tym samym etapie co był.
Napisano Ponad rok temu
Później jak robiłem z uchwytem prostym to już bólu nie czułem, poprostu zacząłem ostrożnie, do tego pilnowałem techniki i wszystko było w porządku.
Podobnie z uchwytem linowym jak robiłem triceps, to bólów nie czułem.
Użytkownik RychuP edytował ten post Ponad rok temu
Jeśli nie pomogłem bezpośrednio Tobie, ale uważasz, że moja wypowiedź może być pomocna dla innych użytkowników, to możesz postąpić podobnie.
Napisano Ponad rok temu
Mam znajomego co ma taką chorbę i trenuje w miarę normalnie. Na pewno jest to utrudnione i lepiej jest zasiągnać porady u lekarza, który Cię prowadzi. Są różne odmiany choroby i ciężko powiedzieć jednoznacznie jak to będzie w Twoim przypadku.
Napisano Ponad rok temu
Później jak robiłem z uchwytem prostym to już bólu nie czułem, poprostu zacząłem ostrożnie, do tego pilnowałem techniki i wszystko było w porządku.
Podobnie z uchwytem linowym jak robiłem triceps, to bólów nie czułem.
Prawdopodobnie trening i rozćwiczenie w innej pozycji pomogło w wyeliminowaniu dolegliwości. Przekażę mojemu bratu bo ma podobny problem z łokciem, może mu to pomoże.
Napisano Ponad rok temu
ja staram stawy wzmacniać suplementami, najlepszym jest arthroblock forte . Tabletki wzmacniają chrząstkę oraz sam staw. nadaje im elastyczności a dzięki temu można wiecej udźwignąć czy podnieść.
Napisano Ponad rok temu
Najlepiej jest połączyć suplementację z umiarem - ćwiczenia na zbyt dużym obciążeniu wymagają większego zaangażowania pracy stawowej, a nie mięśniowej. To natomiast skutkuje o wiele większą kompresją na połączenia i efektem tego jest szybsze zużycie.
Napisano Ponad rok temu
Przy każdym odczuwanym bólu nie należy przesadzać z ćwiczeniami
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Przy każdym odczuwanym bólu nie należy przesadzać z ćwiczeniami
Ból jest wyznacznikiem do tego żeby zaprzestać treningów i zająć się rekonwalescencją swojego stanu.