Witajcie
Od stycznia zaczynam przygodę z siłownią (nie licząc kilku miesięcznego epizodu 7 lat temu), od miesiąca się do tego przygotowuje w różny sposób, pochłonąłem dużo wiedzy o treningach, dietach, stylu życia, ćwiczę regularnie w domowych warunkach od miesiąca, zdrowiej się odżywiam, ułożyłem dietę i dobrałem trening, nie zacząłem wcześniej bo byłem na długotrwałej delegacji więc robiłem tylko to co mogłem robić. Na siłownię będę chodził z kolegą który ma dwu letnie doświadczenie w tym temacie a więc mam osobę która nauczy mnie techniki oraz wspomoże w trudniejszych chwilach. Na początku zamierzam zacząć od treningu FBW, 3 razy w tygodniu w dwóch zestawach treningowych:
Trening A
Nogi:
Przysiad z sztangą 3 sek.
Plecy:
Wiosłowanie sztangi 3 sek.
Klatka piersiowa:
Wyciskanie sztangi płasko 3 sek.
Barki:
Wyciskanie sztangi za głową 3 sek.
Triceps:
Pompki na poręczy 3 sek.
Biceps:
Uginanie ramion ze sztangą 3 sek.
Trening B
Nogi:
Przysiady ze sztanga 2 sek.
Uginanie nóg w leżeniu 2 sek.
Plecy:
Martwy ciąg 2 sek.
Podciąganie na drążku 2 sek.
Klatka piersiowa:
Wyciskanie hantli na skosie 3 sek.
Barki:
Wyciskanie hantli 3 sek.
Triceps:
Prostowanie ramion na wyciągu 3 sek.
Biceps:
Uginanie ramion ze sztangielkami w chwycie młotkowym 3 sek.
Dietę sam ułożyłem na masę, co prawda nie powiem że nie mam lekkiej nadwagi, ale tez i tragedii żadnej nie ma, najpierw trzeba przymasować żeby było co później redukować ;]
Wszystkie posiłki w ciągu dnia będę przygotowywał sam oprócz drugiego który jest jadany na stołówce, ale jest to danie fit lub sałatka. Starałem się aby dieta była oczywiście zdrowa, z produktów pełnowartościowych oraz zbilansowana (45% węglowodanów, 30% białka, 25% tłuszczy) ale i bardzo urozmaicona żeby była na dłużej i się nie znudziła, potocznie mówiąc "przejadła". Inne bardziej szczegółowe zasady, które ułożyłem i którymi również się kierowałem podczas układania diety rozpisane są na pierwszej stronie pliku z dietą, do którego podaje link, podejrzeć można bezpośrednio z przeglądarki, format pdf, w takiej formie jest ona bardziej przejrzysta. Dużo czasu poświęciłem na jej sumienne ułożenie i byłbym naprawdę wdzięczny gdyby ktoś doświadczonym okiem na nią spojrzał.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
A więc proszę was o ocenę lub inne cenne wskazówki które przeoczyłem. Wiem, że zawsze da się coś poprawić typu zmniejsz tu tłuszcze o 2g a tam dodaj węgli 4g, lub zjedz trzeci posiłek pół godziny wcześniej, ale to są szczegóły, pytam o rzeczy które naprawdę zrobiłem źle, jeśli takie są. Jeżeli dieta jest ok, to też proszę o odpowiedź, zawsze to dodatkowa porcja motywacji
Pozdrawiam i czekam na feedback