Witam. Mam 17 lat ważę 71kg i mierzę 175cm. Ćwiczę już około 8 miesięcy, jestem typem chudzielca. Ogólnie staram się powoli przytyć i trochę wyrobić sobie mięśni. Ćwiczę 2 razy w tygodniu na siłowni (Wtorek i czwartek) a w domu robię pompki (3 serie na maksa) W soboty i piątki gram około 2 godzin w piłkę nożna(to jest mój dzień nóg)
Jeśli o dietę chodzi to nie mam jakiejś specjalnej. Po prostu staram się cały czas coś jeść ( często na obiad przygotowuje sobie kurczaka i ryż z warzywami chińskimi) no i pilnuję zeby to nie były potrawy bardzo tłuste. I tak ćwiczę sobie powoli a do celu nie śpieszy mi się lubię siłownie postępy faktycznie powoli widać np. porównanie klatki piersiowej przez to 8 miesięcy, faktycznie urosła. Triceps jako tako widać no a moje plecy wyglądają co raz lepiej. Problem zaczyna się gdy patrzę na swój biceps... w sumie ogólnie na moje ręce w porównaniu do tułowia wyglądają dość marnie a poświęcam na nie tyle samo czasu co na resztę. Próbowałem brać większy ciężar i po prostu robić mniej powtórzeń no i to też jakoś nie idzie. Jeszcze 4 miesiące i bedzie rocznica chodzenia na siłownie a czuję że postępy robię tylko na klatce i plecach i nie umiem sobie poradzić z moimi rękoma. Nie wiem czy to może moje złe ćwiczenia czy faktycznie coś od diety. Może powinienem kupić sobie jakąś dietę lub posiedzieć i samemu ułożyć coś porządnego razem z planem ćwiczeń ?
Biceps nie rośnie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czasem przy długich rękach wydaję się, że biceps jest mały.
Jak do tej pory trenowales biceps?
TKWM
Napisano Ponad rok temu
4 serie po 10 powtórzeń - Modlitewnik, hantle, sztanga, hantle
przy wzroście około 175cm to wielkoludem nie jestem raczej zawsze byłem z tych mniejszych ludzi którzy podstawiają sobie stołek do sięgania herbaty z szafki. Przez te 8 miesięcy po porównaniu ze starymi zdjęciami ręce wyglądają słabo łącznie z ramionami
Napisano Ponad rok temu
Spróbuj zacząć od 12 powtórzeń ,10,8,6 i z każdą serią dokładaj ciężaru.
Przyczyną także może być zła technika.
I 16 serii na biceps to za dużo ,jak wiadomo biceps pracuje także przy treningu pleców . I bardzo możliwe że biceps jest przetrenowany i brak regeneracji hamuje jego wzrost.
Napisano Ponad rok temu
Mój maks na jedną rękę to około 11kg po 10 powtórzeń stojąc na zmianę. Zazwyczaj ćwiczyłem tak że brałem 9kg jedna serio 10 kg 2 seria i 2 ostatnie serio 11 kg po 1 razy już mocno zaciskając zęby i ledwo co podnosząc ten 10 raz przy 4 serii. Z resztą robię tak samo na modlitewniku zaczynam od lekko mniejszego ciężaru żeby 2 ostatnie zrobić na maksa...
Jeśli chodzi o mój lan to robię [Wtorek] biceps klatkę [Czwartek] triceps plecy - może powinienem jakoś to inaczej ułożyć ?
Napisano Ponad rok temu
Ja bym triceps zrobił po klatce. A biceps po plecach.
Napisano Ponad rok temu
Barki też w czwartki nie dopisałem...
Tak pomyślałem że np. jak robię klatkę to robi się też triceps, czyli na wyciskaniu na ławeczce + jeszcze pompki w domu, no to tak żeby było że trenuję dany mięsień 2 razy w ciągu tygodnia. No ale może jednak mój błąd, mam krótki staż na siłowni
Czyli przełożyć w ten sposób [Wtorek] Triceps klatka [Czwartek] Biceps plecy barki no i oczywiście w domu w międzyczasie 3 serie pompek na maksa będę kontynuował ze 2 razy w tygodniu, czy może te pompki ograniczyć się do jednego dnia ?
Napisano Ponad rok temu
Barki ,plecy,biceps i na biceps też dał 3 ćwiczenia po 3 serie.
Pompki możesz robic w dzień wolny od treningu.
Jednak skoro masz krótki staż na siłowni. To lepszym wyjściem było by zrobić trening FBW i ćwiczyć 3 dni w tygodniu.
Napisano Ponad rok temu
No tak na pierwszy rzut oka to może się przerzucę na FBW skoro to jest lepsze zaraz odpalę sobie jakiś opis i będę miał lekturkę przed snem. A co do diety to czy "mamusine obiadki" i i zwykłe jedzenie żeby po prostu nie czuć głodu to nadal dobry pomysł czy jednak coś spróbować ułożyć i popytać o porady ? Czy to też może być przyczyna moich chudych łapek ?
Napisano Ponad rok temu
W sprawie diety ,zapraszam do działu Dieta.
Napisano Ponad rok temu
Okej, bardzo dziękuję za pomoc, ogarnąłem FBW teraz jeszcze jakąś dietę popatrzę i można powiedzieć że wreszcie zaczynam ćwiczyć, i może moje ręce zaczną jakoś wyglądać