Użytkownik Psychodelik edytował ten post Ponad rok temu
Białko
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No białko akurat jest budulcem mięśni więc najbardziej go potrzebujemy co nie znaczy od razu że nie zwracamy uwagę na węgle i tłuszcze. W diecie powinno wyglądać tak iż białko stanowi 2g/kg masy ciała, tłuszcze 1.5g/kgmc oraz reszta pochodzi z węglowodanów. Białko możesz znaleźć również w serze twarogowym półtłustym, rybach ewentualne braki mógłbyś douzupełniać odżywką białkową ale przy Twoim zapotrzebowaniu to raczej łatwo jest wyciągnąć je z diety. Jeśli będziesz się trzymać diety i dobrze rozplanowanych treningów to oczywiście że efekty będą i osiągniesz zamierzony cel.
Napisano Ponad rok temu
pełnowartościowe białko, to również, podroby,
Watrubka, Żołądki, Udka, Skrzydełka,
są, znacznie tańsze..
Napisano Ponad rok temu
A czy białko, które znajduje się w płatkach śniadaniowych, chlebie i tego typu produktach także powinienem wliczać do pochłoniętego w ciągu dnia białka czy nie?
Bo np. na opakowaniu chleba było napisane, że w 35g (jednej średniej kromce) znajduje się 100 kcal w tym 3g białka.
Napisano Ponad rok temu
Liczy się jednak jak wiem z rozmów z bardziej doświadczonymi znajomymi - białka pochodzenia roślinnego (płatków/chleba) nie powinno się wliczać gdyż ich znaczenie nie jest na tyle istotne co tych protein, które pochodzą z pokarmów mięsnych. Warto skorzystać z porady Harolda - sam czasami mam gorszy dzień z kasą i zamiast piersi z kurczaka czy indyka wybieram wątróbkę
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ
Napisano Ponad rok temu
No tak ale tu już mówisz o typowej kulturystyce gdzie właśnie roślinnych nie wliczają, amatorowi jednak trudniej to wyciągnąć wszystko z mięcha ^.^
Napisano Ponad rok temu
Nie uprawiam "typowej kulturystyki" i również nie wrzucam białka roślinnego do swojego bilansu To czego nie wyciągam z mięsa staram się uzupełniać nabiałem tj. sery twarogowe i wiejskie czy kefiry.
Mój dziennik treningowy → NA CIELE SWYM HISTORIĘ MĄ PISZĘ