Jak przyrządzić jajka? Tak aby były możliwie najbogatsze w białko i łatwo przyswajalne węglowodany?
1) Nie jemy jajek na twardo.
2) Nie jemy jajek na zimno.
3) Nie jemy jajek ze ściętym żółtkiem.
4) Nie jemy jajek kiepskiej jakości (wszystkie z pieczątką 1,2,3 - tylko 0 nas interesują)
Jajko na miękko:
Przepis który zawsze się sprawdza. Do gotującej się wody wkładamy na dokładnie 6 minut jajko wcześniej wyjęte z lodówki ( nie wkładamy zmarzniętego bo popęka skorupka).
Jajko na wodzie:
Do wrzącej wody wbijamy jajko. Można je wcześniej wbić na talerzyk/miskę, i przelać do wrzącej wody. Drewnianą łyżką "zawijamy" żółtko w białko. Wystarczy aby takie jajko pogotowało się ok. 3-4 minut. Nie dodajemy żadnego octu/cukru do wody.
Jajko sadzone na parze:
zagotowujemy garnuszek z wodą, kładziemy talerzyk żaroodporny tak aby zakryć garnek. Wkładamy miedzy garnek a talerz kawałek ręcznika papierowego lub tkaniny (aby talerzyk nie podskakiwał). na talerzyk wylewamy trochę oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego. Gdy się podgrzeje wbijamy na talerzyk jajko. Widelcem przekłuwamy białko tak aby się rozpłynęło, tak samo zdejmujey błonę z żółtka, uważając aby nie przebić samego żółtka. Gdy zetnie siębiałko możemy jeść!
Najlepiej nie solić, jeśli już to używamy prawdziwej soli morskiej dobrej jakości..
-----------------------
(link2sport.pl darmowy portal dzięki któremu znajdziesz osoby chętne do uprawiania sportu w twojej okolicy).