Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jajka. Po prostu.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

jacekbaran80
  • Użytkownik
  • 8 postów
  • Pomógł: 0
1
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Ponad rok temu

Jajka. Po prostu.

Jak przyrządzić jajka? Tak aby były możliwie najbogatsze w białko i łatwo przyswajalne węglowodany?

1) Nie jemy jajek na twardo.

2) Nie jemy jajek na zimno.

3) Nie jemy jajek ze ściętym żółtkiem.

4) Nie jemy jajek kiepskiej jakości (wszystkie z pieczątką 1,2,3 - tylko 0 nas interesują)

 

Jajko na miękko:

Przepis który zawsze się sprawdza. Do gotującej się wody wkładamy na dokładnie 6 minut jajko wcześniej wyjęte z lodówki ( nie wkładamy zmarzniętego bo popęka skorupka). 

Jajko na wodzie:

 Do wrzącej wody wbijamy jajko. Można je wcześniej wbić na talerzyk/miskę, i przelać do wrzącej wody. Drewnianą łyżką "zawijamy" żółtko w białko. Wystarczy aby takie jajko pogotowało się ok. 3-4 minut. Nie dodajemy żadnego octu/cukru do wody.

Jajko sadzone na parze:

zagotowujemy garnuszek z wodą, kładziemy talerzyk żaroodporny tak aby zakryć garnek. Wkładamy miedzy garnek a talerz kawałek ręcznika papierowego lub tkaniny (aby talerzyk nie podskakiwał). na talerzyk wylewamy trochę oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego. Gdy się podgrzeje wbijamy na talerzyk jajko. Widelcem przekłuwamy białko tak aby się rozpłynęło, tak samo zdejmujey błonę z żółtka, uważając aby nie przebić samego żółtka. Gdy zetnie siębiałko możemy jeść!

 

Najlepiej nie solić, jeśli  już to używamy prawdziwej soli morskiej dobrej jakości..

-----------------------

(link2sport.pl darmowy portal dzięki któremu znajdziesz osoby chętne do uprawiania sportu w twojej okolicy).

 

 


  • 1

faluś
  • Moderator
  • PipPipPipPip
  • 1999 postów
  • Pomógł: 118
294
Wyśmienita
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jajka. Po prostu.
Podoba mi się. Muszę spróbować jajko na parze, domyślam się że zero przypieczenia czy przywarcia.
Jedyne co mi się tu nie zgadza to to, że po 6 minutach jajko będzie na twardo, sam gotuje koło 3 minut, jak się rypnę przy 4 wychodzi mi już pół twarde.

Jajka w koszulkach pychota :)

Ocet dodaje się do wody przy gotowaniu by skorupka nie pękła, również uważam iż to zbyteczne tymbardziej że się w ogóle nie sprawdza XD
Jeśli ktoś trzyma jajka w lodówce przepłukać przez pare sekund w ciepłej wodzie i żadnych pęknięć nie będzie, albo po prostu nie trzymać jajek w lodówce zresztą ponoć się nie powinno :)
  • 0

J.D.
  • Użytkownik
  • 4 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Płeć:Kobieta

Napisano Ponad rok temu

Re: Jajka. Po prostu.

A dlaczego nie mogą być na twardo i na zimno?

Ja najbardziej lubię na półtwardi czy tam mollet, jak kto woli, ale czasem wychodzą na twardo. Wiem, że jak jest na twardo, to jako traci trochę swoich właściwości, ale wciąż w żółtku zostaje dużo dobrego.

I dlaczego nie może być na zimno? Jak ostygnie, to już po jajku?


  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018