Mam 16 lat, 171 cm, 51.6 kg (ważone i mierzone u lekarza). Chciałbym się zapytać jaką dietę powinienem stosować i jakie ćwiczenia wykonywać aby mieć całkiem mocny zarys mięśni brzucha, klatki piersiowej jak i pleców. Ogólnie cały tułów mieć w miarę umięśniony, ćwiczenia domowe, gdyż nie lubię chodzić na siłownie. Posiadam drążek do podciągania, hantelki 4kg. Mam nadzieje, że dostane jakieś dobre rady
Dieta, a zarazem ćwiczenia.
Napisano Ponad rok temu
Witaj
Musisz stosować dietę na masę ( z nadwyzką kaloryczną )
Jeśli chcesz robić ćwiczenia w warunkach domowych na brzuch to polecam ci kupić matę albo od kogoś pożyczyć ( w ramach bezpieczeństwa)
Ćwiczenia na brzuch : scyzoryki , rowerek , unoszenie nóg ( plecy przylegają do ziemi) , deska
Co do klatki to możesz robić pompki ; najlepiej na klatę wchodzą szerokie z własnych obserwacji ale np możesz robić również pompki na podwyższeniu ( w sensie takim , że nogi masz w wyższym punkcie) , pompki diamentowe
Co do drążka to drążek jest niezastąpionym ćwiczeniem na plecy , szeroki nachwyt działa całkiem sprawnie , nachwyt najbardziej buduje plecy.
Co do hantli to byś arnoldki robił przydałyby się na barki
Nie zapominaj o nogach , zwykłe przysiady, przysiady z wyskokiem są już całkiem okej a jeśli masz hantle to możesz wykroki również robić
Pamiętaj , że odrazu nie wykształcą Ci się mięśnie do tego potrzeba czasu , ważna się częstotliwość ( w sensie reguralność treningów)
Nie zapominaj o regeneracji .
Użytkownik 58podejscie edytował ten post Ponad rok temu
" Jesteś na tyle dobry , na ile dobry jest Twój najsłabszy punkt ."
" Bycie mistrzem nie polega na dokopaniu przeciwnikowi w walce, lecz zachowaniu zaraz po niej! "
Napisano Ponad rok temu
Dziękuje za dobrą poradę, jeszcze tak zapytać.
Czy brzuszki są dobre na brzuch? Robię je tygodnia i coś tam pokazuje, lecz wcześniej miałem jakieś mięśnie brzucha.
Dodatkowo mam bardzo dobrą przemianę materii, ciężko jest mi przytyć.
Napisano Ponad rok temu
Słuchaj według mnie zwykłe brzuszki są złe!
brzuch słabo angażują, jeśli chcesz je robić poszukaj różnych sposobów bo one zazwyczaj są dobrze działające na twoje mięsnie ( z hantlami możesz je wykonywać jeśli zwykłe wydają się za proste)
Nie polecam osobiście brzuszków, masz dostęp do drążka możesz jako ćwiczenie na brzuch robić unoszenie nóg w zwisie,
Nie będę owijał w bawełne jesteś chudy , dobra przemianę materii masz tak możesz myśleć ale to nie musi być prawda.
Musisz uważać co jesz , pamiętaj to co jest szybkie z kartoników puszek czy niewiadomo czego w większej mierze jest po prostu niezdrowe.
Przede wszystkim musisz przybrać na masie, ale o ćwiczeniach nie wolno zapominać
Najlepiej jakbyś pił wodę , gdyż inne napoje zawierają zwykle dużo cukrów czego zbytnio nie lubimy
Owoce są zbawieniem !
Jakbyś cokolwiek więcej chciał wiedzieć pytaj
Pamiętaj przed tobą długa droga i ona nie będzie łatwa
Użytkownik 58podejscie edytował ten post Ponad rok temu
" Jesteś na tyle dobry , na ile dobry jest Twój najsłabszy punkt ."
" Bycie mistrzem nie polega na dokopaniu przeciwnikowi w walce, lecz zachowaniu zaraz po niej! "
Napisano Ponad rok temu
Dzięki za rade, posłucham się ich i wezmę to do serca!
Wierze, że mi się uda!