Mężczyźni, którzy spożywają odpowiednik ilości kofeiny z 2-3 kubków kawy,rzadziej mają zaburzenia erekcji (ang. erectile dysfunction, ED).
Zespół z Centrum Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Teksańskiego w Houston stwierdził, że w porównaniu do osób konsumujących 0-7 mg alkaloidu, panowie, którzy spożywają 85-170 mg kofeiny dziennie, mają ED o 42% rzadziej, a ci, którzy wypijają 171-303 mg dziennie, o 39% rzadziej.
Choć widzieliśmy spadek częstości występowania ED u mężczyzn otyłych, z nadwagą i nadciśnieniem, trend nie występował już u diabetyków. Nie było to zaskakujące, ponieważ cukrzyca to jeden z najważniejszych czynników ryzyka zaburzeń erekcji - podkreśla prof. David S. Lopez.
Wyjaśniając potencjalny mechanizm zaobserwowanego zjawiska, naukowcy wspominają o serii skutków farmakologicznych prowadzących do rozluźnienia tętnic ślimakowatych prącia oraz mięśni gładkich ciał jamistych.
Dane wykorzystane w studium pochodziły z National Health and Nutrition Examination Survey. O ED pytano w wywiadzie komputerowym. Za źródła kofeiny uznawano m.in. kawę, herbatę czy napoje sportowe.
Źródło: UTHealth.edu