Podanie do centralnego jądra migdałowatego (CeA) polipeptydu aktywującego przysadkową cyklazę adenylanową (PACAP) ogranicza spożycie pokarmu i prowadzi do spadku wagi. Jak podkreślają naukowcy z Uniwersytetu Bostońskiego, dotąd wiedziano, że PACAP oddziałuje na odżywianie i wagę za pośrednictwem podwzgórza, a oni jako pierwsi opisali wpływ neuropeptydu na amygdala, strukturę związaną zarówno ze strachem, jak i z emocjonalnymi aspektami jedzenia.
"Odkryliśmy, że PACAP z ciała migdałowatego ogranicza ilość pokarmu przyjmowaną w ramach posiłków, ale nie wpływa na liczbę samych posiłków. Dodatkowo zauważyliśmy, że podanie polipeptydu zmniejsza tempo jedzenia" - wyjaśnia dr Valentina Sabino.
Akademicy wyjaśniają, że wpływ PACAP na spożycie pokarmu i wagę zależy od neurotropowego czynnika pochodzenia mózgowego (ang. brain-derived neurotrophic factor, BDNF). Oddziaływań PACAP na konsumpcję i wagę nie było, gdy polipeptyd aplikowano z inhibitorem szlaku BDNF. To sugeruje, że PACAP działa dzięki BDNF.
Ponieważ wykazano, że polipeptyd aktywujący przysadkową cyklazę adenylanową ma związek nie tylko z ilością, ale i tempem pobierania pokarmu, wg dr. Pietra Cottone'a, hipotetycznie system PACAP może być celem leków nie tylko na otyłość, ale i na zespół kompulsywnego jedzenia [...].