Witam, jakie ćwiczenia wykonywać aby móc osiągnąć jak najlepsze efekty aby to odczuć na plecach? Chciałbym osiągnąć kształt litery V ale potrzebuję sprecyzowanych ćwiczeń ilość serii, powtórzeń. Domowe sposoby mnie interesują, drążek, ew. wyciąg, sztangi i ciężary też mam. 22lata, 177cm, 70kg, początki ćwiczeń. Wiem że przy drążku jak i przy wszystkim liczy się technika nie ilość, ważne aby dokładnie się wolniej opuszczać, choćby wspomóc podciągnięcie stając na krześle i opuszczanie techniczne. Głównie potrzebuję dobrego planu na tydzień ćwiczeń pleców
Plecy w kształcie litery "V"
Napisano Ponad rok temu
Witaj. Rozpisz nam dokładnie i szczegółowo obecnie wykonywany trening. Zrobimy wtedy korekcję planu i doradzimy co najlepiej działa na budowę szerokich pleców.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Na szerokość pleców działają głównie wszystkie ćwiczenia w których ciężar jest ściągany z góry.
"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
Zachęcam do zakładania dziennika treningowego.Dzięki dziennikowi można notować swoje postępy.
TKWM
Napisano Ponad rok temu
No to praktycznie wyciąg ściągam i powoli opuszczam dość wysokim ciężarem jak dla mnie, podciąganie z krzesłem zazwyczaj z powolnym opuszczaniem, i nie wiem jak martwy ciąg, czy sztanga zza karku wypychana coś działa na mięśnie pleców. Planem nie ćwiczę tyle co sił mam tak robię a potrzebuję jakiejś konkretnej motywacji posiadając takowy plan na rozbudowanie dobrze pleców
Napisano Ponad rok temu
Wyciskanie sztangi zza karku to ćwiczenia na barki i nie ma nic wspólnego z plecami
TKWM