Moim zdaniem jest to słaba opcja, bo owoce mają to do siebie, że wzmagają głód i apetyt.
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
"Owoc to idealna przekąska"
Napisano Ponad rok temu
"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
Cukry proste nie hamuja głodu. Po owocach chce mi się tylko jeść. Jak dla mnie mit obalony.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Mit... wolę garść orzechów... i się zapycham...
Po owocach ssanie jest...
Napisano Ponad rok temu
Mit... wolę garść orzechów... i się zapycham...
Po owocach ssanie jest...
Ale i kaloryka inna.Dla mnie nie do końca to mit ale zależy o jakieś porze i jaki owoc.Banan np. zapycha a i godziny stosowania są ważne,najlepiej do śniadania lub po treningu.
Napisano Ponad rok temu
Faktycznie po owocach to tylko chce mi się bardziej jeść
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Dlatego ja je daję np. po płatkach jak już jestem wstępnie najedzony,raz że mniej zjadam owoców,a dwa ze mniej cukru dostarczam.Jednak owoce są moim zdaniem nie zbędne,nie tylko ze względu na błonnik rozpuszczalny,ale to czego nie mają warzywa,duże ilość przeciwutleniaczy.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o przeciwutleniacze to w tym wypadku wolę orzechy, pekan np. ma 17tys jednostek ORAC. Gdzie dzienne zapotrzebowanie które powinniśmy dostarczyć wraz z pokarmem to 3-4 tys.
Tak samo gorzka czekolada ma od groma bo chyba około 40 tys w 100 gr.
Napisano Ponad rok temu
owoce są ok z kaloryką wiadomo trzeba się liczyć ale nikt nie każe od razu jeść kilograma jabłek czy wybierać rodzynek
jak ktoś zje jedno jabłko czy kiwi dziennie nic mu się nie stanie chyba że jest na ketozie z drugiej strony nikt nie zabrania ich wliczać w dzienne zapotrzebowanie zresztą na pewno lepsze i kilo winogron niż kilo snickersów czy chipsów
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o przeciwutleniacze to w tym wypadku wolę orzechy, pekan np. ma 17tys jednostek ORAC. Gdzie dzienne zapotrzebowanie które powinniśmy dostarczyć wraz z pokarmem to 3-4 tys.
Tak samo gorzka czekolada ma od groma bo chyba około 40 tys w 100 gr.
Wolę zjeść granata i jabłko niż czekoladę,ale rozumiem.
Napisano Ponad rok temu
Czy jedno jabłko zapcha dużego chłopa ? nie !
Napisano Ponad rok temu
a jeden snikers?
w przekąsce chodzi o to by zapchać dziure w zębie a nie obeżreć się jak świnia
Napisano Ponad rok temu
hahahahaha UP@ aż musiałem plusa dać
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Czy jedno jabłko zapcha dużego chłopa ? nie !
Przecież napisałem że jem owoce do śniadania na dobicie po płatkach.
Napisano Ponad rok temu
Ja tam uważam, że owoce to idealna przekąska. Będąc w pracy jem niemal same owoce. Nie trzeba nic przygotywać - wystarczy tylko je umyć i obrać, a zastępują chociażby niezdrowe batony. Szczerze mówiąc po zjedzeniu banana, 2 mandarynek i jabłka ja czuję się najedzona.
Napisano Ponad rok temu
No jeżeli porównamy owoce do batoników to faktycznie jest to idealna przekąska.Natomiast jeżeli zależy nam na sylwetce a nie jesteśmy ektomorfikiem to z takiego banana,2 mandarynek i jabłka dostarczamy ok. 50 gram węgli,akurat żeby podbić insulinę,bez poprzedzającego wysiłku ten cukier pójdzie w tłuszcz.Wiadomo że może to być więcej węgli lub mniej,zależy jak duży to banan i jabłko i w jakiej fazie dojrzewania jest.
Napisano Ponad rok temu
A to co polecasz w ramach przekąski w "warunkach biurowych"?
Napisano Ponad rok temu
Orzechy/nasiona tylko w rozsądnych dawkach,bo 100 gram może mieć ponad 600 kcal.
Napisano Ponad rok temu
Hmn..nad orzechami się jeszcze zastanowię, ale nasiona raczej u mnie nie przejdą A co sądzisz o warzywach np. rzodkiewka, marchewka?
Napisano Ponad rok temu
Ja chciałbym też zauważyć, że na niektórych (w tym na mnie) owoce działają bardzo różnie. Np. taki banan nie dość, że pozbawi mnie ssania na dosłownie chwilę, to jedzony wieczorem powoduje, że nie potrafię usnąć... Znowu jabłka w ogóle mnie nie sycą, a wręcz przeczyszczają.
Napisano Ponad rok temu
Hmn..nad orzechami się jeszcze zastanowię, ale nasiona raczej u mnie nie przejdą A co sądzisz o warzywach np. rzodkiewka, marchewka?
Marchewka ma sporo węgli i jest traktowana bardziej w tym względzie jak owoc,najlepiej podjadać rukolę itp.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
"Bez przysiadów nie rozbudujesz swoich nóg"
- Ponad rok temu
-
"Twaróg to najlepszy wybór przed snem"
- Ponad rok temu
-
"W ostatnim posiłku nie jedz węglowodanów"
- Ponad rok temu