Witam, mam problem tego typu, że nie wiem na co się zdecydować, czy na redukcję tkanki tłuszczowej, czy budowę masy Mam 21 lat, 185 cm, na dzień dzisiejszy ok. 95 kg, z tym, że mam brzuszek. Teraz tak, szukałem pomocy, jednak cały czas są rozbieżności. Jedni proponują mi budowę masy twierdząc, że tłuszcz spadnie podczas treningów, inni zaś, że najlepiej najpierw spalić tłuszcz, a potem budować suchy mięsień. Proszę pomóżcie mi dokonać właściwego wyboru, dopiero zaczynam przygodę z poważną siłownią i chcę być lepszy każdego dnia. W razie uzasadnionego wyboru, proszę również o jakiś plan treningowy, ilość dni w tygodniu nie robi mi różnicy. Typ budowy: mezo/endo, nie mam problemu z przybieraniem na wadze, nie wiem jak to jest z chudnięciem : / z góry Wam dziękuję i mam nadzieję, że w pełni wykorzystam to, co mi podsuniecie Pozdrawiam.
Redukcja, czy budowa?
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli masz brzuszek i widać że Ci to przeszkadza to ja proponuję redukcję. Jak spalisz tłuszcz dużo lepiej będzie się budować masę mięśniową.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
A co do treningu? Aeroby - wiadomo, a coś z ćwiczeń na siłce? Klasyczny podział klata - triceps, plecy - biceps, barki - nogi, czy bardziej pobawić się w jakieś ćwiczenia łączone?
Napisano Ponad rok temu
Może być typowy split tak jak napisałeś. Pamiętaj żeby nie wchodzić czasami na duży zakres powtórzeń, bo mięsień nie dostaje wtedy bodźca do tego, aby utrzymywać masę mięśniową.
"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
Czyli zakładając taki split i cel redukcja, na ilu seriach i powtórzeniach powinienem się skupić? Każde ćwiczenie x 4 serie x 8-12 powtórzeń? I ile treningów w tygodniu?
Napisano Ponad rok temu
Nie wklejamy linków do innych for. Chcesz przedstawić nam swój program to go po prostu opisz .
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
No nie każde ćwiczenie 4 serie. Nie możesz kierować się schematami. Ilość serii musisz dopasować pod siebie, wykonuj tyle aby poczuć odpowiednią pracę i zmęczenie danego mięśnia.
Powtórzenia w przedziale 4-10 z tym, że technika na 100% i ostatnie powt. musi być wykonane ostatkiem sił czyli na kolejne nie masz już siły.
Może być standardowy split 4 dniowy.
"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
Ok, za wklejenie linku przepraszam, a za rady serdecznie dziękuję w razie coś będę pytał, w końcu kto pyta, nie błądzi. Wielkie dzięki i trzymajcie kciuki, bo właśnie zaczynam odmieniać swoje życie. Dobrej nocy