Czekam na Wasze zdanie
"Twaróg to najlepszy wybór przed snem"
Napisano Ponad rok temu
"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
Niekoniecznie. Jak zjesz kawałek kurczaka czy wołowiny + węgle złożone i dobre tłuszcze to to białko wchłania się też długo. Spójrzmy prawdzie w oczy kto dziś śpi po 7/9h aby korzystać z długości wchłaniania kazeiny?
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie nie,metabolizm i tak po 22 zwalnia a jak się zapchamy kazeinianem wapnia (gozrej strawialnym niż kazeina micelarna) to możemy się męczyć podczas snu,lepiej zarzucić lekko strawną rybę-Dorsza,Mintaja a twaróg w ciągu dnia,jak wiemy ze będą dłuższe przerwy pomiędzy posiłkami.
Napisano Ponad rok temu
Ja bym powiedział że to zleży jak kto reaguje, ja zjem 30 min przed spaniem i dobrze się czuje a ktoś zje i go w brzuchu miętoli ale ogólnie twierdzę ze nie ma różnicy czy kazerina czy pełnowartościowy posiłek
Napisano Ponad rok temu
Ja spokojnie wieczorem przed snem mogę zjeść twaróg
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Ja też bez problemu zjem twaróg tyle, że rośnie w buzi niesamowicie, nie ważne z czym by był
Tak czy tak nie odczuwam różnicy co bym nie zjadła na noc czy rybe, czy twaróg czy jak mam dt to pełny posiłek z węglami i tłuszczami to i tak samo się czuję.
Napisano Ponad rok temu
Z moim szejkiem też tak masz że CI rośnie w gardle?
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Nieeee ale ja szejka to piłam raz na kolacje tylko, a tak zazwyczaj to na śniadanie idzie i nie rośnie dla mnie bomba
Napisano Ponad rok temu
Ja twarogu nie lubię,dlatego kupuję serek wiejski ok. 500 gram,odcedzam go,wsypuje do swojskiego kefiru,troche różowej soli,pieprzu i wciągnięte ze smakiem w 3 minuty
Napisano Ponad rok temu
nie ma jak kupić odtłuszczony twaróg i dotłuszczać go oliwą fuuuu w życiu bym nie zjadł
do tematu mięso i ryby uważam za dużo lepsze źródło białka i to nie tylko na noc nie zalegają i wchłanialność lepsza w następnej kolejności jajka i dopiero jako trzeci w kolejności twaróg
po twarogu jak i innym nabiale budzę się ze zgagą w połowie nocy czyli dla mnie na pewno nie wskazany
o dziwo twaróg wcale nie ma tak złego aminogramu jak by kto myślał w porównaniu do 2g leucyny w kurczaku zawiera ponad 3
Napisano Ponad rok temu
Tyle że twaróg mimo iż ma pełny aminogram to chyba ma 2 aminy w fazie zaniku,dlatego jest słabiej wchłanialny.Co do oliwy to zatłuszczają się nią z innych powodów,głównie prozdrowotnych.
Napisano Ponad rok temu
z wchłanialnością nie do końca chodzi o aminogram całość eaa rzeczywiście najlepiej nie wypada ale też wcale nie najgorzej za najważniejszy aminokwas uważana jest leucyna i tu jak przedstawiłem wyżej twaróg źle nie wypada
przesadzanie z oliwą wcale nie jest prozdrowotne nie chce mi się teraz szukać ale podejrzewam że tłuszcz z twarogu zawiera mniej kwasu linolowego co już samo w sobie wychodzi na plus gdzie 90% osób jak nie więcej ma go proporcjonalnie dużo za dużo do kwasów dokozaheksaenowego i eikozapentaenowego co na pewno prozdrowotne nie jest a wręcz może zaszkodzić
Użytkownik faluś edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Akurat pod względem Leucyny twaróg wypada bardzo dobrze.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Bardziej chodziło mi o kwas oleinowy i palmitowy oraz skwalen.Jakbym patrzył na ilość leucyny to wcinałbym soję,bo ona ma jej najwięcej Przypomniałem sobie że twaróg ma mało cystyny i cysteiny i stosunkowo mało BCAA,ale jak pisałem,jako uzupełnienie zróżnicowanych źródeł białka jest ok,raz na jakiś czas,natomiast jak postawiłem na niego to się zakwasiłem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
"W ostatnim posiłku nie jedz węglowodanów"
- Ponad rok temu
-
"nie jem tłuszczu bo utyję"
- Ponad rok temu
-
"Dużo biegam i jeżdżę na rowerze więc nie musze robić nóg!"
- Ponad rok temu