Jajko - wróg czy przyjaciel ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powinnismy jeść takie jajka jakie lubimy. Mam 27 lat prawie, trenuję stosunkowo intensywnie, jem codziennie 300g jajek ( 6 sztuk) od 3 lat niezmiennie i choresterol mam w środku normy. Dla mnie to jest mit zresztą dawno obalony przezn naukowców. Jak masz drowa dietę i aktywność + brak chorób serca to choresterol z jajek Ci nie straszny nawet jak będziesz ich 10 dziennie jadł.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Jest gdzieś badanie na necie po którym wychodzi na to, że trzeba by było zjeść dziennie ok. 300szt. jajek dziennie żeby nam podniosły cholesterol.
"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Napisano Ponad rok temu
Cholesterol z jajek podnosi zły(zły tylko z nazwy,zły jest wtedy gdy go jest więcej niż 2:1 do hdl) i dobry(ldl) czyli nadal zachowuje równowagę.Do tego w żółtku jet więcej białka niż w białku jajka,omega 3,lecytyna i inne zdrowe frakcje,pomijam już że z cholesterolu organizm produkuje hormony płciowe.Zresztą wpływ na cholesterol mają też owoce,poprzez przemiany enzymatyczna w wątrobie.
Napisano Ponad rok temu
Podsumowując: Nie mamy się czego obawiać jedząc jajka w jakiejkolwiek postaci (nawet te smażone na patelni powyżej 100oC) ponieważ organizm zachowuje równowagę w czasie gdy proporcje dobrego do złego cholesterolu wynoszą 2:1. Dalej, cholesterol jest regulowany nie tylko przez lizynę, która ginie w 82oC, ale także przez owoce poprzez przemiany enzymatyczna w wątrobie. Oczywiście lizyna występuje nie tylko w jajku(do82oC) ale także mięsie i mleku.
Jeśli coś źle napisałem to mnie poprawcie.
Napisano Ponad rok temu
Ogólnie zasada jest taka,że jak nie opierdalasz się na treningu to przepalisz większość rzeczy,na które narzekają ci co nie ćwiczą
Napisano Ponad rok temu
Mam 19 lat i wcinam z 1000+ jajek rocznie (od 1,5 roku) i jakoś badania mam książkowe
Napisano Ponad rok temu
No w tym wieku jak rośniesz to ciężko byś coś sobie zrobił
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
juz nie wspomne o surowych ktore wsuwam od czasu do czasu i nic mi nie jest
Też tak robiłem,aż dostałem salmonellę w wojsku 10 kg w 3 dni w dół,gorączka 41 stopni.Co do tego złego cholesterolu to tez mit,bo nawet ldl nie jest zły,bo ma funkcje transportowe do komórek,złym zaczyna być gdy jest go więcej niż 2:1 do hdl.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja surowych jajek nie ruszę, kiedyś za dzieciaka jak dziadek miał kurki to się wypiło, a teraz jednak obawy.
Co do jaj ogółem, 10 tygodniowo zawsze się w mojej diecie znajdzie.
Napisano Ponad rok temu
www.massagepeter.se
Napisano Ponad rok temu
w wojsku to ja dostalem swiad skory i do dnia dzisiejszego dnia biore tabletki alergiczne. Salmonele nie tylko od surowych jajek sie dostaje
Pewnie nie tylkoale ja konkretnie od nich dostałem.Świąd w wojsku to była norma,dlatego rzadko się tam myłem.
Napisano Ponad rok temu
Ja jajka generalnie tylko na śniadanie
TKWM
Napisano Ponad rok temu
Ja od jutra 3 razy dziennie na oliwie,bo znowu nawodnienie
Napisano Ponad rok temu
jak ktoś ma predyspozycje i po jajach cholesterol mu skoczy
cholesterol sam w sobie nie jest zły ale nie od dzisiaj wiadomo nie wolno mieszać paliw albo czerpiesz głównie kcal z tłuszczy nie unikając nasyconych albo z węgli nasycone+węgle prędzej czy później prowadzą do problemów zdrowotnych chociażby miażdżycy jednak w tym jednym czy kilku jajkach nie ma tylu nasyconych by stanowiło to problem
wyżej tłuszcze nasycone= wyżej testosteron nie jeden na tłuszczówce przekroczył przyjęty zakres referencyjny
Pewnie nie tylkoale ja konkretnie od nich dostałem.Świąd w wojsku to była norma,dlatego rzadko się tam myłem.
hahah ja z kolei z woja grzyba na nodze przywiozłem ropsko na dwóch małych palcach chodzić nie mogłem pół biedy inny grzyba na ryju złapał
Użytkownik faluś edytował ten post Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja za to żałuję że nie byłem w wojsku. Jak dieta jest zdrowa to tłuszcz nawet z 10 jajek krzywdy nie zrobi zdrowemu organizmowi. Kwestia diety, ilości wysiłku itp itd.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Od 2 lat jem codziennie min. 5 jajek i jakoś żyje Wyniki w normie. Mit obalony.
"Mogę zaakceptować swoją porażkę, ale nie zaakceptuje tego, że nie próbowałem"
~ Michael Jordan
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
"od sterydów nie staje"
- Ponad rok temu
-
"przed treningiem żeby była moc trzeba dużo węglowodanów"
- Ponad rok temu
-