Witam od dziecka trenowałem piłke nożną i biegi długodystansowe w wieku 20 lat ważyłem 52kg przy wzroście 173cm, studiowałem na AwF Katowice gdzie uzyskiwałem w testach kondycyjnych najlepsze wynikiw testach kondycyjnych i wtedy poznałem mojom żone i tak skończyłem moją przygode ze sportem ... dziś mam 28lat wzrost bez zmian zato waga 84kg i ogromne problemy z nadciśnieniem bywa nawet 220/140 a lekarze dokładają leków i nie wiedzą skąd sie bierze
Chciałbym wrócić do sportowego trybu życia ale nie wiem jak sie za siebie wziąść próbowałem kilka razy siłowni ale po max 2 miesiącach nie widząc efektów i czując się tam strasznie obco rezygnowałem. Mam ciężkom prace- jestem górnikiem i pracuje na różne zmiany co również nie pomaga w zaplanowaniu treningów. Teraz troche ruszam tyłek i staram się przynajmniej raz w tygodniu wyjść na squasha ale to efektów też nie daje. Jak zacząć żeby zacząć czuć się dobrze i żeby nabierać wiekszej ochoty do siłowni ?
Jak wrócić do formy po 8 latach przerwy ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do pracy to nie ma znaczenia, ja też mam ciężką i na 3 zmiany i trenuje wtedy gdy mam na to czas w danym dniu (pora treningu nie ma znaczenia istotnego)
Co do braku efektów, ten sport to sport na lata, mięśnie buduje sie latami i tylko wtedy gdy odpowiednio sie odzywiamy, nie masz diety = nie masz wyników w budowie sylwetki - proste
Co do Twojeggo nadcisnienia to czy lekarz dał zielone światło? Mówiłeś że chcesz trenowac kulturystykę?
Mateusz Pawlak ![]()
Napisano Ponad rok temu
Co do pracy to nie ma znaczenia, ja też mam ciężką i na 3 zmiany i trenuje wtedy gdy mam na to czas w danym dniu (pora treningu nie ma znaczenia istotnego)
Co do braku efektów, ten sport to sport na lata, mięśnie buduje sie latami i tylko wtedy gdy odpowiednio sie odzywiamy, nie masz diety = nie masz wyników w budowie sylwetki - proste
Co do Twojeggo nadcisnienia to czy lekarz dał zielone światło? Mówiłeś że chcesz trenowac kulturystykę?
Jeśli chodzi o moje ciśnienie to są to samoistne skoki kilka razy w miesiącu pozatym jest podwyższone ale jeszcze w normie, jeśli nie mam skoku na 200/120 to lekarz stwierdził że nie widzi przeciwskazań do uprawiania sportów
Napisano Ponad rok temu
Skoro lekarz nie widzi przeciwskazań to ja bym proponował powrót od 3 dniowego treningu FBW.
Mateusz Pawlak ![]()
Napisano Ponad rok temu
Skoro lekarz nie widzi przeciwskazań to ja bym proponował powrót od 3 dniowego treningu FBW.
Pewnie większości wyda się to śmieszne ale nie miałem na razie zbyt dużo styczności z siłownią - chodziłem sobie sam ze 2 miesiące bez żadnej większej wiedzy w temacie i stąd pytanie co to FBW ? ![]()