Witam od dziecka trenowałem piłke nożną i biegi długodystansowe w wieku 20 lat ważyłem 52kg przy wzroście 173cm, studiowałem na AwF Katowice gdzie uzyskiwałem w testach kondycyjnych najlepsze wynikiw testach kondycyjnych i wtedy poznałem mojom żone i tak skończyłem moją przygode ze sportem ... dziś mam 28lat wzrost bez zmian zato waga 84kg i ogromne problemy z nadciśnieniem bywa nawet 220/140 a lekarze dokładają leków i nie wiedzą skąd sie bierze Chciałbym wrócić do sportowego trybu życia ale nie wiem jak sie za siebie wziąść próbowałem kilka razy siłowni ale po max 2 miesiącach nie widząc efektów i czując się tam strasznie obco rezygnowałem. Mam ciężkom prace- jestem górnikiem i pracuje na różne zmiany co również nie pomaga w zaplanowaniu treningów. Teraz troche ruszam tyłek i staram się przynajmniej raz w tygodniu wyjść na squasha ale to efektów też nie daje. Jak zacząć żeby zacząć czuć się dobrze i żeby nabierać wiekszej ochoty do siłowni ?
Jak wrócić do formy po 8 latach przerwy ?
Napisano Ponad rok temu
Co do pracy to nie ma znaczenia, ja też mam ciężką i na 3 zmiany i trenuje wtedy gdy mam na to czas w danym dniu (pora treningu nie ma znaczenia istotnego)
Co do braku efektów, ten sport to sport na lata, mięśnie buduje sie latami i tylko wtedy gdy odpowiednio sie odzywiamy, nie masz diety = nie masz wyników w budowie sylwetki - proste
Co do Twojeggo nadcisnienia to czy lekarz dał zielone światło? Mówiłeś że chcesz trenowac kulturystykę?
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Co do pracy to nie ma znaczenia, ja też mam ciężką i na 3 zmiany i trenuje wtedy gdy mam na to czas w danym dniu (pora treningu nie ma znaczenia istotnego)
Co do braku efektów, ten sport to sport na lata, mięśnie buduje sie latami i tylko wtedy gdy odpowiednio sie odzywiamy, nie masz diety = nie masz wyników w budowie sylwetki - proste
Co do Twojeggo nadcisnienia to czy lekarz dał zielone światło? Mówiłeś że chcesz trenowac kulturystykę?
Jeśli chodzi o moje ciśnienie to są to samoistne skoki kilka razy w miesiącu pozatym jest podwyższone ale jeszcze w normie, jeśli nie mam skoku na 200/120 to lekarz stwierdził że nie widzi przeciwskazań do uprawiania sportów
Napisano Ponad rok temu
Skoro lekarz nie widzi przeciwskazań to ja bym proponował powrót od 3 dniowego treningu FBW.
Mateusz Pawlak
Napisano Ponad rok temu
Skoro lekarz nie widzi przeciwskazań to ja bym proponował powrót od 3 dniowego treningu FBW.
Pewnie większości wyda się to śmieszne ale nie miałem na razie zbyt dużo styczności z siłownią - chodziłem sobie sam ze 2 miesiące bez żadnej większej wiedzy w temacie i stąd pytanie co to FBW ?