Posiłki wartościowe
1. Kurczak w makaronie, polany sosem śmietankowym.
Autor: pit86
Składniki: Kurczak, Makaron, Śmietana 36%, Żółtko, Brokuły, Szpinak, Ser, Przyprawy
Przygotowanie:
1. Kurczaka kroimy w kostkę oraz doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i czym tylko chcemy, podsmażamy na patelni, w tym samym czasie gotujemy makaron.
2. Jak już podsmażyliśmy kurczaka, to dodajemy do niego brokuły i szpinak.
3. Podsmażamy to wszystko i dodajemy do tego śmietanę 36%, żółtko i mieszamy.
4. Następnie kurczaka mieszamy z sosem i makaronem i posypujemy serem.
Wartości odżywcze: Każdy wybiera sam ile kurczaka i wszystkiego dodaje, więc trzeba samemu zliczyć, ale mam nadzieję że to nie będzie problem, bo efekt i smak jest wyśmienity, warty poświęcenia dodatkowych kilku minut.
Efekt Końcowy:
2. Wątróbka na słodko z serem.
Autor: kamilj
Składniki: 150g wątróbki drobiowej, puszka brzoskwiń, rucola, pomidory koktajlowe, ogórek świeży, ryż biały, ser.
Przygotowanie:
1. Wątróbkę oczyszczamy oraz smażymy na patelni teflonowej z odrobiną oliwy z oliwek.
2. Brzoskwinie przekładamy do blendera i na najmniejszych obrotach je delikatnie miksujemy, tak aby wyczuwalne były ich kawałki, powstałą masę podgrzewamy w rondelku aby całość powstała w jedną masę
3. Rucole przekładamy na talerz, układamy na niej kilka pomidorków pokrojonych w półksiężyce i kilka plastrów ogórka.
4. Odmierzamy odpowiednią ilość ryżu, nakładamy na niego masę brzoskwiniową.
5. Ciepłe wątróbki przekładamy na talerz i posypujemy tartym serem.
Wartości odżywcze: Białko: 37g, Tłuszcze: 11g, Węglowodany: 98g
Efekt Końcowy:
3. Dietetyczny placek.
Autor: kuba95
Składniki: 200g białek jaj, twaróg chudy 250g, białko w proszku 30g, budyń 64g, cukier 30g, jedno jajo całe, orzechy włoskie 35g
Przygotowanie:
1. Białko ubijamy na sztywną masę.
2. Resztę składników mieszamy razem, a następnie dodajemy nasze białko.
3. Wylewamy na blachę / deczkę i dodajemy orzechy.
4. Pieczemy 30m w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Wartości odżywcze: Kcal: 163,5g, Białko: 18,5g, Tłuszcze: 6g, Węglowodany: 9g
Efekt Końcowy:
4. Spaghetti z brokułami i kurczakiem.
Autor: ASFI87
Składniki: 150g piersi kurczaka, 100g makaronu typu spaghetti, 100g brokuła, 30g pieczarek, mała cebula, ząbek czosnku, pól małej papryczki chili, 2 łyżki słodkiej śmietanki 18% lub 30%(opcjonalnie), świeże zioła(tymianek, oregano), pół limonki, 15g ulubionego sera, sól, świeżo mielony czarny pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Makaron: Ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, najlepiej o 1 min krócej niże piszą, aby była al dente.
2. Mięso: pierś kroimy w kostkę 2x2 cm, zioła siekamy, polowe czosnku oraz chili również drobno siekamy, mięso przerzucamy do miski dodajemy posiekane zioła, chili, czosnek oraz skórkę i sok ze sparzonej limonki limonki, dolewamy łyżkę oliwy, szczyptę soli i pieprzu.Marynujemy przez krótką chwile.
3. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i również ugotować w osolonym wrzątku, gotować 5-7 min żeby zmiękł ale jednocześnie był lekko chrupki w środku. Od razu po ugotowaniu przełożyć łyżką cedzakową po zimnej wody najlepiej z lodem aby zatrzymać proces gotowania. Wówczas brokuł nie straci swojej pięknej zielonej barwy i będzie chrupki wewnątrz.
4. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę,cebule, czosnek oraz chili drobno siekamy. Przesmażamy 1-2 min, dokładamy mięso, przesmażamy na średnim ogniu aż nabierze lekkiego złotego koloru. Po 2 -3 minutach dorzucamy pieczarki smażymy razem chwilę,przed końcem gotowania makaronu dokładamy brokuły.Solimy i pieprzymy do smaku. Makaron dorzucamy od razu z garnka w którym się gotował. Mieszamy wszystko razem. Opcjonalnie można dodać śmietany zęby utworzył nam się lekki kremowy sos. Posypujemy delikatnie startym serem. Gotowe!
Wartości odżywcze: Kcal: 875g, Białko: 53g, Tłuszcze: 45g, Węglowodany: 71g
Efekt Końcowy:
4. Węglowodanowe bakaliowo-owsiane batoniki waniliowe
Autor: kobcia
Składniki: 100g orzechów (u mnie włoskie), 100g moreli suszonych, 100g żurawiny suszonej, 60g rodzynek, 150g ryżu preparowanego, 200g płatków owsianych, 5 łyżek otrębów (ja mam żytnie), 1 jajko, 600g twarogu chudego, łyżka proszku do pieczeniam, łyżka stevii lub słodzika, 40g białka WPC (ja mam smak lody waniliowe), kokos na posypkę
Przygotowanie:
1. Do miski wsypujemy płatki owsiane i zalewamy wrzątkiem - zostawiamy aż namokną.
2. Następnie dodajemy wszystkie składniki - morele i orzechy najlepiej posiekać na mniejsze kawałki, a białko rozrobić z odrobiną chudego mleka.
3. Wszystko dobrze mieszamy i do wyłożonej papierem i posmarowanej masłem blaszki wylewamy i formujemy.
4. Następnie wierzch posypujemy lekko kokosem i wstawiamy do piekarnika na niewielką temperaturę na około 40m (trzeba cały czas pilnować, tak żeby wierzch był zarumieniony ale środek w miarę miękki).
5. Po ostygnięciu blaszkę wstawiamy na noc do lodówki. Rano wyciągamy na talerz i kroimy batoniki. (Lepiej nie próbować kroić nie zastygniętych, bo się rozwalą).
Wartości odżywcze: Kcal: ~3400g, Białko: 90g, Tłuszcze: 80g, Węglowodany: 564g
Efekt Końcowy:
Użytkownik Kasza edytował ten post Ponad rok temu