Skocz do zawartości


Zdjęcie

"Nie wolno smażyć na oliwie!!"


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

Grammatikk

Grammatikk
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 19491 postów
  • Pomógł: 223
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:https://www.facebook.com/mateusz.pawlak.5473
  • Staż [miesiące]:Sam już nie wiem dłuuugi jest ;)
  • Wzrost [cm]:193
  • Pas [cm]:85
  • Wyciskanie [kg]:Na zerwanej klacie nie nawyciskam...
  • Martwy ciąg [kg]:Nie wykonuję tego ćwiczenia
  • Waga [kg]:98,5

Napisano Ponad rok temu

Re: "Nie wolno smażyć na oliwie!!"

A kto normalny będzie wsadzał termometr na patelnię? NIKT ludzie smażą zazwyczaj w domowych warunkach i jak maja sprawdzić czy rozgrzali tą biedna oliwę za mocno lub za słabo i czy przez przypadek nie ma tych 10*C więcej i całe właściwości poszły się gonić.

 

Normalni ludzie nie zastanawiają się nad patelnią czy im się rozgrzała tak czy siak tylko smażą dlatego niech smażą na rafinowanym rzepakowym i słonecznikowym a oliwą z oliwek niech polewają gotowe dania.


Mateusz Pawlak ;)


Litwin81
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3380 postów
  • Pomógł: 40
146
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:Gdynia
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Różne
  • Staż [miesiące]:Długi
  • Wzrost [cm]:168
  • Biceps [cm] :40
  • Klatka piersiowa [cm]:105
  • Pas [cm]:82
  • Udo [cm]:65
  • Przysiad [kg]:170/15*120
  • Wyciskanie [kg]:140/19*100
  • Martwy ciąg [kg]:185/10*150
  • Waga [kg]:85

Napisano Ponad rok temu

Re: "Nie wolno smażyć na oliwie!!"

Gramm wykazał się zdrowym,codziennym podejściem do zagadnienia,za co ma plusa :) Mi nie zależy na kłótni,czy udowadnianiu byle tylko udowodnić swoją rację,trochę wiem,reszty muszę się nauczyć.


  • 0
"Lepiej umrzeć na stojaco niż żyć na kolanach."

Grammatikk

Grammatikk
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 19491 postów
  • Pomógł: 223
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:https://www.facebook.com/mateusz.pawlak.5473
  • Staż [miesiące]:Sam już nie wiem dłuuugi jest ;)
  • Wzrost [cm]:193
  • Pas [cm]:85
  • Wyciskanie [kg]:Na zerwanej klacie nie nawyciskam...
  • Martwy ciąg [kg]:Nie wykonuję tego ćwiczenia
  • Waga [kg]:98,5

Napisano Ponad rok temu

Re: "Nie wolno smażyć na oliwie!!"

Bo niestety nawet zawodnicy pewnych rzeczy nie przeskoczą. Wiedzą w teorii oparta na jakimś badaniu to 1 a to co przecięty lub bardziej nieprzeciętny kulturysta może zrobić w kuchni to 2.


Mateusz Pawlak ;)


PoMocny
  • Ekspert
  • PipPipPip
  • 152 postów
  • Pomógł: 13
26
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Wzrost [cm]:176
  • Waga [kg]:96

Napisano Ponad rok temu

Re: "Nie wolno smażyć na oliwie!!"
Napisałeś i tu cytuję " smażenie na oliwie nie rafinowanej,takie prawdziwej extra virgin,która tak jak olej lniany nadaje się tylko do surówek".
Czyli w tamtym zdaniu jeszcze twierdziłeś że nadaje się tylko do surówek. W dalszej części po mojej mozolnej pracy nad Tobą stwierdziłeś już że nadaje się jednak do smażenia tylko do 166 stopni celsjusza. Popracował bym jeszcze trochę nad Tobą ale mit mamy już i tak obalony, a o to chodziło.
  • 0

Litwin81
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3380 postów
  • Pomógł: 40
146
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:Gdynia
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Różne
  • Staż [miesiące]:Długi
  • Wzrost [cm]:168
  • Biceps [cm] :40
  • Klatka piersiowa [cm]:105
  • Pas [cm]:82
  • Udo [cm]:65
  • Przysiad [kg]:170/15*120
  • Wyciskanie [kg]:140/19*100
  • Martwy ciąg [kg]:185/10*150
  • Waga [kg]:85

Napisano Ponad rok temu

Re: "Nie wolno smażyć na oliwie!!"

Widzę że masz problem ze zrozumieniem zdań pisanych.To ty napisałeś że nadaje się do smażenia w 166,a ja napisałem że traci wartości odżywcze.Specjalnie dla ciebie dam cytat:


 

Nazwa „extra virgin” nawiązuje do tego, iż nie jest ona po wytłoczeniu w jakikolwiek sposób modyfikowana, poddawana procesom fizycznym czy chemicznym. Jest zatem produktem w 100% naturalnym. Niefiltrowanym, stąd pojawiające się czasem zmętnienie. Taki sposób produkcji zapewnia zachowanie najlepszych cech sensorycznych i żywieniowych, przede wszystkim przeciwutleniaczy. Ze względu na owe przeciwutleniacze i niski punkt dymienia (temperaturę przy której powstają niebezpieczne związki) oliwy extra virgin nie powinno się używać do smażenia. Rekomendowana temperatura smażenia wynosi 180 st.C, podczas gdy punkt dymienia oliwy extra virgin to 166 st.C.

Ponieważ zalecana temp. smażenia to 180 stopni,a extra virgin ma temp dymienia 166 stopni.Extra jest bardzo bogata w skłądniki prozdrowotne,a temp je niszczy,wiec bez sensu ją kupować i na niej smażyć,skoro za mniejszą kasę masz rafinowaną,która się do tego nadaje.To jest tak samo bez sensu jak picie izolatu serwatki na mleku.

Nazwa „extra virgin” nawiązuje do tego, iż nie jest ona po wytłoczeniu w jakikolwiek sposób modyfikowana, poddawana procesom fizycznym czy chemicznym. Jest zatem produktem w 100% naturalnym. Niefiltrowanym, stąd pojawiające się czasem zmętnienie. Taki sposób produkcji zapewnia zachowanie najlepszych cech sensorycznych i żywieniowych, przede wszystkim przeciwutleniaczy. Ze względu na owe przeciwutleniacze i niski punkt dymienia (temperaturę przy której powstają niebezpieczne związki) oliwy extra virgin nie powinno się używać do smażenia. Rekomendowana temperatura smażenia wynosi 180 st.C, podczas gdy punkt dymienia oliwy extra virgin to 166 st.C.
Nazwa „extra virgin” nawiązuje do tego, iż nie jest ona po wytłoczeniu w jakikolwiek sposób modyfikowana, poddawana procesom fizycznym czy chemicznym. Jest zatem produktem w 100% naturalnym. Niefiltrowanym, stąd pojawiające się czasem zmętnienie. Taki sposób produkcji zapewnia zachowanie najlepszych cech sensorycznych i żywieniowych, przede wszystkim przeciwutleniaczy. Ze względu na owe przeciwutleniacze i niski punkt dymienia (temperaturę przy której powstają niebezpieczne związki) oliwy extra virgin nie powinno się używać do smażenia. Rekomendowana temperatura smażenia wynosi 180 st.C, podczas gdy punkt dymienia oliwy extra virgin to 166 st.C.
Nazwa „extra virgin” nawiązuje do tego, iż nie jest ona po wytłoczeniu w jakikolwiek sposób modyfikowana, poddawana procesom fizycznym czy chemicznym. Jest zatem produktem w 100% naturalnym. Niefiltrowanym, stąd pojawiające się czasem zmętnienie. Taki sposób produkcji zapewnia zachowanie najlepszych cech sensorycznych i żywieniowych, przede wszystkim przeciwutleniaczy. Ze względu na owe przeciwutleniacze i niski punkt dymienia (temperaturę przy której powstają niebezpieczne związki) oliwy extra virgin nie powinno się używać do smażenia. Rekomendowana temperatura smażenia wynosi 180 st.C, podczas gdy punkt dymienia oliwy extra virgin to 166 st.C.

 


 

Nazwa „extra virgin” nawiązuje do tego, iż nie jest ona po wytłoczeniu w jakikolwiek sposób modyfikowana, poddawana procesom fizycznym czy chemicznym. Jest zatem produktem w 100% naturalnym. Niefiltrowanym, stąd pojawiające się czasem zmętnienie. Taki sposób produkcji zapewnia zachowanie najlepszych cech sensorycznych i żywieniowych, przede wszystkim przeciwutleniaczy. Ze względu na owe przeciwutleniacze i niski punkt dymienia (temperaturę przy której powstają niebezpieczne związki) oliwy extra virgin nie powinno się używać do smażenia. Rekomendowana temperatura smażenia wynosi 180 st.C, podczas gdy punkt dymienia oliwy extra virgin to 166 st.C.

 

Jesteś nie możliwy w swoim dążeniu do jedynej,twojej racji.


  • 0
"Lepiej umrzeć na stojaco niż żyć na kolanach."

PoMocny
  • Ekspert
  • PipPipPip
  • 152 postów
  • Pomógł: 13
26
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Wzrost [cm]:176
  • Waga [kg]:96

Napisano Ponad rok temu

Re: "Nie wolno smażyć na oliwie!!"

Jakież to składniki prozdrowotne? Najwięcej na podgrzewaniu tracą kwasy omega 3, w drugiej kolejności omega 6, a najmniej omega 9. Biorąc pod uwagę że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ma najwyższe stężenie omega 9- ponad 70% składu, a te właśnie kwasy tłuszczowe są najmniej podatne na wysokie temperatury łatwo stwierdzić że jest to obok oleju rzepakowego wśród olejów roślinnych najlepsze rozwiązanie.

 

Wiem natomiast skąd wziął się mit o tym jako żeby oliwa z oliwek nie powinna być używana do smażenia. 20-30 i więcej lat temu w naszym kraju był to produkt luksusowy, a nasze mamy i babcie smażyły na oleju słonecznikowym. Stąd też dodawano ją jedynie do sałatek bo "za droga do smażenia", z resztą Ty też gdzieś tam myślami jesteś ze 20 lat temu bo sam stwierdziłeś że za droga i lepiej używać tej z wytłoków. A ta z wytłoków jest pozyskiwana przez ekstrakcję chemiczną oraz rafinację wytłoków oliwnych pozostałych po pierwszym tłoczeniu. W takiej - uzyskanej w wysokiej temperaturze i przy użyciu szkodliwych substancji chemicznych oliwy nie polecam.

 


  • 0

Litwin81
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3380 postów
  • Pomógł: 40
146
Bardzo Dobra
  • Lokalizacja:Gdynia
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:Różne
  • Staż [miesiące]:Długi
  • Wzrost [cm]:168
  • Biceps [cm] :40
  • Klatka piersiowa [cm]:105
  • Pas [cm]:82
  • Udo [cm]:65
  • Przysiad [kg]:170/15*120
  • Wyciskanie [kg]:140/19*100
  • Martwy ciąg [kg]:185/10*150
  • Waga [kg]:85

Napisano Ponad rok temu

Re: "Nie wolno smażyć na oliwie!!"

No nie wiem,może witaminy,skwalen?A może powyzej jej 166 stopni(które ciężko utrzymać,bo optymalna temp smażenia to 180 a i tak łatwo przy tej temp przepalić) kwas oleinowy się degraduje i traci swe właściwości odżywcze?Co nie występuje przy oliwie rafinowanej,której temp dymienia więcej wybacza bo wynosi aż 210 stopni.

Edytowany.


  • 0
"Lepiej umrzeć na stojaco niż żyć na kolanach."

PoMocny
  • Ekspert
  • PipPipPip
  • 152 postów
  • Pomógł: 13
26
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Wzrost [cm]:176
  • Waga [kg]:96

Napisano Ponad rok temu

Re: "Nie wolno smażyć na oliwie!!"

Specjalnie z dedykacją dla Ciebie nagrałem film o umiejętnościach kulinarnych bo cały czas rozchodzi się o temperaturę, kto nie ma wyczucia do garów nigdy kucharzem dobrym nie będzie. A istnieje też teoria że jak nie umiesz dobrze gotować to i kochanek z Ciebie kiepski...


  • 0

Grammatikk

Grammatikk
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 19491 postów
  • Pomógł: 223
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:https://www.facebook.com/mateusz.pawlak.5473
  • Staż [miesiące]:Sam już nie wiem dłuuugi jest ;)
  • Wzrost [cm]:193
  • Pas [cm]:85
  • Wyciskanie [kg]:Na zerwanej klacie nie nawyciskam...
  • Martwy ciąg [kg]:Nie wykonuję tego ćwiczenia
  • Waga [kg]:98,5

Napisano Ponad rok temu

Re: "Nie wolno smażyć na oliwie!!"

Fascynująca dyskusja  :shock:

 

Nadal nie zamierzam smażyć na oliwie. Dlaczego doszedłem tutaj do tych wniosków?

- nie mam specjalistycznej aparatury do mierzenia rozgrzania tej cieczy

- nie mam czasu na smażenie ze stoperem

- oliwa psuje smak potraw

 

Umiem nieźle gotować, co do kochanka nie słyszałem nigdy skarg, czuję sie też pełnowartościowy dlatego tej teorii nie przyjmuję ;)


Mateusz Pawlak ;)


PoMocny
  • Ekspert
  • PipPipPip
  • 152 postów
  • Pomógł: 13
26
Neutralna
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Wzrost [cm]:176
  • Waga [kg]:96

Napisano Ponad rok temu

Re: "Nie wolno smażyć na oliwie!!"
Mit brzmiał "nie wolno smażyć na oliwie" i został obalony. Nikt nikogo nie namawia do smażenia na oliwie zwłaszcza gdy komuś to nie smakuje lub gdy ktoś nie potrafi usmażyć w niższej temperaturze.
  • 0

Grammatikk

Grammatikk
  • Zabanowany(a)
  • PipPipPipPip
  • 19491 postów
  • Pomógł: 223
  • Lokalizacja:Kraków
  • Płeć:Mężczyzna
  • Zainteresowania:https://www.facebook.com/mateusz.pawlak.5473
  • Staż [miesiące]:Sam już nie wiem dłuuugi jest ;)
  • Wzrost [cm]:193
  • Pas [cm]:85
  • Wyciskanie [kg]:Na zerwanej klacie nie nawyciskam...
  • Martwy ciąg [kg]:Nie wykonuję tego ćwiczenia
  • Waga [kg]:98,5

Napisano Ponad rok temu

Re: "Nie wolno smażyć na oliwie!!"

I to jest dobry morał.


Mateusz Pawlak ;)



Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024