Skocz do zawartości


Zdjęcie

Leucyna


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

Mafi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 317 postów
  • Pomógł: 0
34
Neutralna
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano Ponad rok temu

Leucyna
Leucyna jest podstawowym aminokwasem, niezbędnym w diecie każdego organizmu ludzkiego. Dorośli potrzebują około 26-30 mg tego aminokwasu dziennie na kilogram masy ciała. Leucyna może zostać zdegradowana do prostszych związków przez enzymy ciała.

Leucyna została po raz pierwszy wyizolowana z sera w nieczystej formie w 1819 roku, a potem z mięśni i wełny w stanie krystalicznym, w 1820 roku. Jego nazwa pochodzi od greckiego słowa leukos co oznacza- biały. Struktury leucyny powstały w wyniku syntezy laboratoryjnej w 1891 roku.

Leucyna jest niezbędnym aminokwasem, który pomaga regulować poziom cukru we krwi i poziom energii, a także produkcję ludzkiego hormonu wzrostu, gojenie się ran.

Ma także istotne znaczenie przy regeneracji po wysiłkowej-chroni mięśnie przed rozpadem. Leucyna może również pomagać w ochronie mięśni przed urazami mechanicznymi oraz stresem.
Leucyna jest składnikiem łańcucha 3 aminokwasów rozgałęzionych-BCAA-pozostałe 2 to walina i izoleucyna.

Niedobór leucyny jest rzadko spotykany, ale może wystąpić u następujących jednostek:

• Wegan / Wegetarian - ludzie, którzy są na ścisłej diecie wegetariańskiej mogą cierpieć z powodu niedoboru leucyny.
Ludzie z tych grup ryzyka niedoborów leucyny przez rozpoczęciem suplementacji powinni skonsultować się z lekarzem.

Objawy wywołane niedoborem:

• Zmęczenie
• Depresja
• Wrażliwość na ból
• Rozdrażnienie
• Bóle i zawroty głowy

Zastosowanie:

Fenyloketonuria- Leucyna może być skutecznym lekarstwem przy tego rodzaju choroby, która powoduje zaburzenia metabolizowania fenyloalaniny.

Leucyna, w połączeniu z dwoma innymi aminokwasy, izoleucyną i waliną, wydają się być bardzo pomocna w leczeniu niektórych przypadków encefalopatii wątrobowej- uszkodzenia wątroby u alkoholików. Pomagają one również ograniczyć niszczenie mięśni w tej chorobie, poprzez działanie aktywne na neuroprzekaźniki mózgu, które pomagają w zapobieganiu niepożądanych skutków neurologicznych przewlekłej choroby wątroby.

Najwięcej leucyny można spotkać w:

1. Pierś z kurczaka
2. Pierś z indyka
3. Cielęcina
4. Mięso wołowe
5. Szczupak
6. Białko jaj
7. Tofu
8. Szpinak
9. Spirulina-wodorosty
10. Tuńczyk

Zalecane spożycie:

135mg/kg masy ciała (niemowlęta)
42mg/kg masy ciała (dzieci)
26mg/kg masy ciała (dla dorosłych)

Najlepsze działanie tego aminokwasu wykazano z:

1. Izoleucyną
2. Waliną
3. Metioniną
4. Witaminą B1
5. Witaminą B3
6. Witaminą B6
7. Magnezem

Suplementacja BCAA:

Po pierwsze, w suplementacji BCAA odnotowano zmniejszenie degradacji białka i / lub uwolnienie enzymów mięśniowych (wskaźnik uszkodzenia mięśni), ewentualnie poprzez promowanie anty-kataboliczne profilu hormonalnego. Teoretycznie, suplementacja BCAA podczas intensywnego treningu może pomóc zminimalizować degradację białka i w ten sposób doprowadzić do zwiększenia zysków w postaci beztłuszczowej masy mięśniowej. Przeprowadzono wiele badań gdzie nie wykazano szkodliwego działania ze względu na długoterminową suplementację BCAA. Po drugie, dostępność BCAA podczas ćwiczeń przyczynia się do minimalizacji zmęczenia, co ma korzystny wpływ na wytrzymałość ustroju. Leucyna wydaje się być najważniejszym aminokwasem z BCAA dla sportowców, ponieważ ma wpływ na różne hormony anaboliczne i zapobiega degradacji białek. HMB jest metabolitem leucyny.


Źródło: głównie kif, wikipedia
  • 0



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024