SW a aparat ortodontyczny
Rozpoczęty przez , Ponad rok temu
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano Ponad rok temu
SW a aparat ortodontyczny
Witam
Stoi przede mną perspektywa założenia aparatu ortodontycznego na jakieś 2 lata. Aparat byłby założony na górną szczękę i być może na dolną. Nie ukrywam, że mam obawy dotyczące ograniczenia czy zaprzestania dalszych treningów SW. Zdaję sobie sprawę z tego, że istnieją specjalne ochraniacze na zęby pod aparaty ortodontyczne, jednak nie wiem, na ile w praktyce ochraniają one zęby, dziąsła i sam aparat przed uszkodzeniem. Czy są tutaj ludzie, którzy mają doświadczenie z trenowaniem w aparacie albo znają kogoś, kto trenował? Jakie SW są bezpieczne, a jakie odradzalibyście?
Stoi przede mną perspektywa założenia aparatu ortodontycznego na jakieś 2 lata. Aparat byłby założony na górną szczękę i być może na dolną. Nie ukrywam, że mam obawy dotyczące ograniczenia czy zaprzestania dalszych treningów SW. Zdaję sobie sprawę z tego, że istnieją specjalne ochraniacze na zęby pod aparaty ortodontyczne, jednak nie wiem, na ile w praktyce ochraniają one zęby, dziąsła i sam aparat przed uszkodzeniem. Czy są tutaj ludzie, którzy mają doświadczenie z trenowaniem w aparacie albo znają kogoś, kto trenował? Jakie SW są bezpieczne, a jakie odradzalibyście?
Napisano Ponad rok temu
Re: SW a aparat ortodontyczny
Znam się tylko na aparatach ort.
. Nie wiem jakiego typu będzisz nosił ale ochraniacz będzie albo niemożliwy do wykonania albo działający tylko jak amortyzator między płaszczyznami zgryzieniowymi. Osobiście odradzam wszystkie uderzane. Jedynym rozwiązaniem może być nakładka zgryzienowa (taka bardzo płytka)+ kask z kratą (lub szybą).

Napisano Ponad rok temu
Re: SW a aparat ortodontyczny
Znam osoby, które miały aparat i trenowały sporty walki (w tym uderzane, bez bardzo ostrych sparingów) z wykorzystaniem zwykłej szczęki, pomijając fakt, że są dostępne specjalne ochraniacze na zęby dla osób noszących aparat ortodontyczny. Nie piszę tego żeby się wykłócać kto ma rację, tylko dochodzą do mnie sprzeczne informacje. :wink:
Jersey, nosiłeś/nosisz albo znasz kogoś, kto nosił i trenował? Możesz napisać na priw.
Jersey, nosiłeś/nosisz albo znasz kogoś, kto nosił i trenował? Możesz napisać na priw.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Otwarcie klubu SW
- Ponad rok temu
-
Bulgarian Sandbag (Girevik Gurner)
- Ponad rok temu
-
MMA/Zapasy - Który worek wybrać ?
- Ponad rok temu
-
Sztuki walki a równowaga
- Ponad rok temu
-
Gdzie trenowac w ciagu dnia?
- Ponad rok temu
-
( BUDO pomoc) świetlica mma
- Ponad rok temu
-
Prowadzenie zajęć z samoobrony dla szkoły średniej.
- Ponad rok temu
-
Efektywność treningu, a jego częstotliwość
- Ponad rok temu
-
Plan Treningowy Początkujący
- Ponad rok temu
-
Pytanie o przepisy MMA
- Ponad rok temu