Panowie, wiecie może ile ml gazu mieści się w tym breloczku Sabre Red Spitfire?
I tak.. wiem... gaz poniżej 40 ml to gówno. Ja sam nosze w zależności od ubioru albo 60 albo 120 ml, lecz potrzebuje czegoś do garniaka i zniosę to że mam tylko jeden strzał. Wszystko inne wypycha.
Tj. 16 ml Walthera, byłby niby ok, ale blokada obrotowa....zraziłem się do niej.
Jest też 25 ml cone Red Peppera... i w sumie pewnie byłby to lepszy wybór... no ale wole Sabre.
Testowałem kiedyś takie maleństwa pod względem wydajności, nie pamiętam dokładnie wszystkich, ale na pewno był Red Pepper, Canon, Force 80. Wynik jest taki, że niezależnie od tego, co pisze producent, czy sprzedawca, w praktyce pojemnik 25 ml wystarcza na oddanie 2 porządnych strzałów. Oczywiście nie ma tutaj mowy o "palcościsku" ale wiadomo, że pryskają cienkim strumyczkiem i w realnej sytuacji strzał musi być dłuższy, żeby napastnik dostał odpowiednią ilość środka drażniącego. Wg mnie nic co ma mniej niż 20-25ml nie nadaje się do obrony zupełnie, możesz tym tylko bardziej wkurzyć przeciwnika. Jeśli ktoś się obroni pojemnikiem 16 ml, to na pewno było więcej szczęścia i efektu zaskoczenia niż samego działania gazu.
Jeśli już koniecznie potrzebujesz maleństwo, to może postaraj się przyzwyczaić do blokady obrotowej i weź takie coś:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]chociaż uważam, że w tak małej pojemności Red Pepper granatowy może się sprawdzić lepiej, bo chmura, więc większa pewność, że trafisz i dodatkowe działanie na drogi oddechowe
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]