Z cyklu "Dlaczego wcześniej o tym nie pomyślałem"
Napisano Ponad rok temu
nie potrzeba do tego żadnych dodatkowych części, wszystko jest w zestawie, jedyne potrzebne narzędzie to śrubokręt
rozkręcamy imadełko, do części w której nie ma gwintu wkładamy śrubkę i dokręcamy odpowiednim kamieniem [i śrubokrętem]
kąty ostrzenia już mamy i to 4 [a nawet 5] więc potrzebne jest tylko coś z kanciastym brzegiem , może to być brzeg stołu ale niewygodnie byłoby go obracać albo obiegać , na szczeście okazuje się, że standardowe pudełko jest świetne w tej roli
można ostrzyć na kancie albo na płasko czyli w mojej wersji[3 kamienie]jest 6 "stopni" ostrzenia [o ile to ma jakieś znaczenie]
przy zastosowaniu podkładek [i innych śrubek z zestawu] można przykręcać kamienie do dużego otworu służącego do mocowania imadełka na podstawie - dzięki temu będzie można używać obu połówek imadełka czyli można mieć dwa różne kamienie gotowe do pracy
to moje pierwsze doświadczenia z takim typem ostrzałki ale w innych chyba jest podobnie: dziwne uczucie nie widzieć czy ostrze dobrze przylega do kamienia, chyba wymaga to trochę praktyki
[acha - o ile jestem pierwszy to patent jest mój i zarobię na tym miliony ;) ale możecie, na potrzeby własne, używać do woli :)
no i jak coś s@#$%@#$cie przy montażu albo się potniecie to nie moja wina]
Napisano Ponad rok temu
for(i=1;i<=count_words(text);i++)
{
word=read(text[i]);
if (word="ostrzałka")word="ostrzarka";
text[i]=word;
}
[sorki]
Napisano Ponad rok temu
sed 's/ostrzalka/ostrzarka/g'
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Tym sposobem zamieniłeś cały text na słowa "ostrzarka". Operatorem porównania jest '==' a nie '=' w takich językach[ups]
for(i=1;i<=count_words(text);i++)
{
word=read(text[i]);
if (word="ostrzałka")word="ostrzarka";
text[i]=word;
}
[sorki]
A serio to niezły pomysł. Moze by sie dało coś takiego wykonać od zera z kontownika i płaskowników i lub/listwy drewnianej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
że trochę dopracowałem technikę,
praktycznie nie potrzebuję już śrubokręta ,
potrafię na tym naostrzyć maczetę ,
i dokupiłem "kamienie" diamentowe i super ultra polerujące w dodatku raczej za niewielką cenę [7-15 $ za kamień] w porównaniu z trianglem
kombinacji sposobów ostrzenia jest teraz ... multum [6 zwykłych kamieni i 3 diamentowe]
Napisano Ponad rok temu
Onegdaj kupiłem dwa kwadratowe pręty osełki, odłamałem dwa kawałki płyty pilśniowej (szybciej niż odciąć )
i wkręciłem to wszystko w imadło
(osełki w "V" a płytki jako podkładki )
i już mam ostrzałkę TriAnglo podobną z "płynną regulacją kąta"
pzdr
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jaka ostrzarka?
- Ponad rok temu
-
425 Modified stainless steel