- Forum-kulturystyka.pl
- → Zawartość użytkownika pey
Zawartość użytkownika pey
Odnotowano 96 pozycji dodanych przez pey (Rezultat wyszukiwania ograniczony do daty: Rok temu )
#395594 Zyczenia dla wszystkich
Napisano przez w Ponad rok temu w Rozmowy nie na temat
Pełne nadziei i miłości,
Przyniesie sercu zadowolenie
Dzisiaj i w przyszłości!
Wesołych i zdrowych Świąt Wielkanocnych
--------------------------------------------------------------------------------
#379767 zwykłe płatki !
Napisano przez w Ponad rok temu w Dieta
#368424 Zobacz ... Nic nie robisz a w sumie sie zarabia ...
Napisano przez w Ponad rok temu w Rozmowy nie na temat
#368435 Zobacz ... Nic nie robisz a w sumie sie zarabia ...
Napisano przez w Ponad rok temu w Rozmowy nie na temat
#371714 Zestawienie Treningu
Napisano przez w Ponad rok temu w Trening dla początkujących
Na forum masz dużo planów treningowych
masz tu przykładowy plan 4-dniowy
http://mojtrening.w.... ... niowy.html
Pozdrawiam
#370609 Zakwasy??
Napisano przez w Ponad rok temu w Trening dla początkujących
zakwasy muszą być - to źle jeśli ktoś ich nie ma na początku lub po dłuższym odpoczynku
#370611 Zakwasy??
Napisano przez w Ponad rok temu w Trening dla początkujących
#371988 zajechana betina
Napisano przez w Ponad rok temu w Rozmowy nie na temat
#396348 Węglowodany
Napisano przez w Ponad rok temu w Dieta
#370738 wzrost
Napisano przez w Ponad rok temu w Trening dla początkujących
#370534 Woda mineralna
Napisano przez w Ponad rok temu w Dieta
#368408 Woda mineralna
Napisano przez w Ponad rok temu w Dieta
#369253 Woda mineralna
Napisano przez w Ponad rok temu w Dieta
jest duża różnica! Trzeba patrzeć na etykietke i na sume wszystkich składników wody. Jeśli wacha się omna od 480 do 600 sumy składników to woda jest dobra. Najtańsza woda w supermarketach jest wodą " zkranu" tylko przeprowadzaja na niej procesy odżelazania i odchlorowania. Chociaż nie powinna być ona sprzedawana to napeno jej nie wycofaja bo nie maja sie do czego doczepić gdyż nie pisze na nich ze są one do spożycia...tak , więc będą one zawsze w sklepach i ludzie się bedąnabierać na te niskie ceny.Teraz można sobie przeliczyć ile oni zarabiaja na nas sprzedając na zwykłą wode z kranu , której 100 litrów kosztuje w wodociągach jakieś 2-3 złote a my płacimy za litr czy ółtora ok 1,20....totalna lipa jest z woda. Pisze to ze wzgledu że pracowałem w markecie jakiś czas( krótki) i nasłuchałem się tego i owego o wodach które tam przywozili. Jeszcze jedno !!!! Woda w marketach psuje się sama z siebie i śmierdzi. Taką wode zazwyczaj wystawiają ludziom na wierzch i taka biorą a ta nowaszą, świeższą dopiero co przywiezioną wstawiają pod spód bo ludziom sie nie cgce tam schylać. Ja juz nie kupuje zwykłej wody...lepiej wydać złotówke więcej i wiedzieć że pije się coś normalego co nam nie szkodzi.Pozdroróżnica czy bede pił żywca, czy najtańszą wode z najtańszego hipermarketu..?
#369076 Woda mineralna
Napisano przez w Ponad rok temu w Dieta
#368434 Woda mineralna
Napisano przez w Ponad rok temu w Dieta
#368399 Woda mineralna
Napisano przez w Ponad rok temu w Dieta
Ilość wypijanej wody zależy od klimatu, rodzaju pracy, aktywności ruchowej, spożywanych posiłków, wieku, stanu zdrowia.
Dietetycy zalecają, aby dziennie wypijać co najmniej 2 litry płynów, w tym 1-1,5 litra wody mineralnej. Ułatwia ona trawienie, wspomaga przemianę materii, dostarcza wielu ważnych makroelementów i mikroelementów. Ich dobrym źródłem może być właśnie naturalna woda mineralna. Zawarte w niej minerały, w łatwo przyswajalnej i zjonizowanej formie, mogą korzystnie wpływać na zdrowie i uzupełniać niedobory niektórych składników mineralnych w diecie.
Trzeba jednak pamiętać, że zbyt wysoka zawartość niektórych minerałów może być przyczyną ich kumulacji w wątrobie lub nerkach, a to z kolei sprzyja rozwojowi niektórych chorób. Na przykład zbyt wysoki poziom sodu bywa powodem nadciśnienia tętniczego i uszkodzenia nerek.
Dlatego do częstego spożycia najbezpieczniejsze są wody o średniej mineralizacji.
Skład wód mineralnych bywa różny. Większość dostępnych w sklepach zawiera 200-500 mg mikroelementów na litr wody. Można też kupić wody wysokomineralizowane, zawierające nawet do 4000 mg mikroelementów na litr. Te jednak nie zawsze i nie dla każdego są odpowiednie. Jeśli więc chcemy pić wody wysokozmineralizowane, lepiej poradzić się lekarza.
Warto też, nim wybierzemy wodę, którą stale lub często mamy zamiar pić, zapoznać się ze składem i ilością minerałów, jakie zawiera dana marka.
Kto chce np. wzmocnić kości i ustrzec się próchnicy, niech wybiera wodę z fluorem i większymi ilościami wapnia. Wapń działa też korzystnie na procesy krzepnięcia krwi i pracę mięśnia sercowego. Wody z większą ilością magnezu polecane są osobom z zaburzeniami układu nerwowego, mającym trudności z zasypianiem.
resmedica.pl
#370441 WINSTROL ....zagrozenie watroby?
Napisano przez w Ponad rok temu w Sterydy i Prohormony
#368366 W.A.Ż.N.E
Napisano przez w Ponad rok temu w Sterydy i Prohormony
#368400 Ulozylem diete prosze o rady opinie uwagi !!!
Napisano przez w Ponad rok temu w Dieta
#370531 tussipect
Napisano przez w Ponad rok temu w Sterydy i Prohormony
#392174 trening na rzezbe
Napisano przez w Ponad rok temu w Trening dla początkujących
#428887 trening na koksie
Napisano przez w Ponad rok temu w Trening dla początkujących
#379768 Trening na Klatę z górnym priorytetem;D
Napisano przez w Ponad rok temu w Trening dla początkujących
#413796 Sok z winogron
Napisano przez w Ponad rok temu w Dieta
#371137 Soja
Napisano przez w Ponad rok temu w Dieta
Suche ziarna soi są nieco bardziej kaloryczne od ziaren grochu czy fasoli: 100 g suchych ziaren soi dostarcza 385 kcal, a grochu i fasoli - 290 kcal. Jej dość wysoka kaloryczność wynika z dużej zawartości tłuszczu (nawet do 20%). Duża zawartość tłuszczu nie obniża jednak wartości odżywczej soi, ponieważ zawiera on duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Również stosunek kwasów jedno- i wielonienasyconych do kwasów nasyconych jest o wiele korzystniejszy niż w produktach mięsnych. Kaloryczność produktów sojowych zależy w dużym stopniu od receptury ich przygotowania i dodanych składników. Pamiętajmy również, że ich kaloryczność należałoby właściwie porównywać z kalorycznością produktów mięsnych, które często zastępują soję w jadłospisie. W tym porównaniu soja zyskuje, zwłaszcza jeżeli przeciwstawimy ją wieprzowinie czy tłustej wołowinie.
Dla zdrowia
Obecnie prowadzi się wiele badań zarówno nad zdrowotnymi zaletami produktów sojowych, jak i możliwością ich wykorzystania na szerszą skalę jako zamienników mięsa. Niektóre badania wskazują, że soja może być jednym z wielu czynników zmniejszających ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i miażdżycę. Stwierdzono, że może być pomocna w obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu frakcji LDL, bez jednoczesnego obniżenia "dobrego" cholesterolu frakcji HDL. Długotrwałe spożywanie przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu ok. 85 g suchego ziarna soi dziennie może obniżać cholesterol całkowity we krwi o ok. 20%. Ochronnie na serce mogą również wpływać izoflawony, które prawdopodobnie działają jako przeciwutleniacze. Te związki (zwłaszcza jeden z nich - genisteina) są być może również odpowiedzialne za działanie przeciwnowotworowe soi.
Ostatnio coraz większą uwagę zwraca się też na korzystne działanie białka sojowego w profilaktyce osteoporozy. Białko sojowe w porównaniu z białkiem zwierzęcym w znacznie mniejszym stopniu powoduje utratę wapnia z moczem. Za takie działanie odpowiedzialny jest skład aminokwasowy białka, a konkretnie znacznie mniejsza niż w białku zwierzęcym zawartość aminokwasów siarkowych.
Cechy niekorzystne
Mimo wszystkich zalet soi nie wolno jednak zapominać o tym, że może ona wywołać reakcje alergiczne. Coraz powszechniejsze wprowadzanie do żywienia produktów sojowych (na przykład substytutów mleka krowiego) wykazało możliwość występowania nietolerancji białek sojowych. Objawy nietolerancji obserwowane u dzieci, u których zastosowano leczniczo mleko sojowe, to dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takie jak: biegunki, wymioty, gorączka, utrata apetytu. Objawy te są podobne do występujących w przypadku nietolerancji białek mleka krowiego.
Soja jak inne warzywa strączkowe zawiera związki należące do tioglikozydów, które przy długotrwałym spożyciu mogą przyczyniać się do powstania wola tarczycy. Ich działanie wolotwórcze polega na blokowaniu wiązania jodu i tworzenia z tyrozyny tyroksyny niezbędnej do produkcji hormonów tarczycy. Na szczęście dotyczy to przede wszystkim ziaren surowych. Gotowanie zmniejsza zawartość tych niekorzystnych substancji o ponad 30%
-
Suplementy Zdrowia i Urody
- 21 godzin temu
-
Suplementy Zdrowia i Urody
- 3 dni temu
-
Nicotinon - Pozbywanie sie Palenia
- 2 tygodni temu
-
Zdalna księgowość dla małej firmy.
- 2 miesiące temu
-
Najlepsza kawa w Olsztynie - gdzie?
- 2 miesiące temu
-
Wypożyczalnia i serwis elektronarzędzi Olsztyn
- 2 miesiące temu
-
Gdzie w Warszawie na kolację biznesową?
- 2 miesiące temu
-
Mounjaro - kto próbował?
- 3 miesiące temu
-
Słaba potencja
- 3 miesiące temu
-
Mounjaro - rewolucyjny lek na otyłość i cukrzycę
- 4 miesiące temu