- Forum-kulturystyka.pl
- → Przeglądanie profilu: Reputacja: Floyd
Statystyki
- Grupa: Użytkownik
- Całość postów: 81
- Odwiedzin: 2269
- Wiek: Wiek nie został ustalony
- Urodziny: Data urodzin nie została podana
-
Lokalizacja
Płock
-
Płeć
Mężczyzna
Previous Fields
-
Staż [miesiące]
48
#161024 Czy moge braci Kreatyne
Napisane przez w Ponad rok temu
#160894 Dieta białkowa - na pewno zdrowa ?
Napisane przez w Ponad rok temu
Fazy diety
Dieta wysokobiałkowa
zakłada spożywanie dużych ilości białka, kosztem spożycia węglowodanów.
Składa się z 4 faz – 1. Ataku, 2. Naprzemiennej, 3. Utrwalenia i 4. Stabilizacji.
Pierwsza faza
opiera się głównie na mięsie i produktach nabiałowych. Ta faza jest szczególnie zachęcająca bo kilogramy spadają w mgnieniu oka. Pojawia się jednak pierwsze ale… Przewidywane przez dietę mięso to oprócz drobiu, także mięso czerwone (wołowina, cielęcina). Jednak według amerykańskiego instytutu badań nad rakiem, spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa może spotęgować ryzyko występowania nowotworu jelita grubego. Z tego powodu większość dietetyków zaleca spożywanie czerwonego mięsa maksymalnie raz w tygodniu.
Faza druga
, naprzemienna, to połączenie menu z pierwszej fazy(jeden tydzień), z tym samym menu wzbogaconym o warzywa(drugi tydzień). Takie ustawienie diety to kolejne podważanie wieloletnich badań naukowców i porad dietetyków. Wg nich, warzywa powinno się spożywać kilka razy na dzień, wspomaga ją bowiem naszą perystaltykę oraz są źródłem błonnika i witamin. Takie sporadyczne spożywanie warzyw może doprowadzić do rozregulowania metabolizmu, problemów z wydalaniem oraz zaparć. Co więcej faza ta ma trwać bardzo długo - aż do uzyskania wymarzonej wagi ciała, co w przypadku niektórych może trwać kilka miesięcy! Przez cały ten okres spożywanie warzyw jest niestety znacznie ograniczone!
Trzecia faza
– utrwalająca – pozwala nam na dodanie produktów będących źródłami węglowodanów (pełnoziarnisty chleb, ryż, ziemniaki, makaron). Jeden z wymienionych produktów spożywa się dwa razy w tygodniu. Według wielu dietetyków to ciągle zdecydowanie za mało. Dla osób uprawiających sport takie proporcje również nie mają sensu. Owszem, duże ilości białka są pożądane, ale tylko wsparte jeszcze większymi ilościami węglowodanami, umożliwiającymi ich efektywne przyswojenie.
Czwarta faza
, nazywana okresem stabilizacji, to powrót do normalnego żywienia się, stopniowe dodawanie kolejnych produktów spożywczych. Osoby które przechodziły tę fazę wspominają niejednokrotnie, że dotykały ich wówczas przykre napady wilczego apetytu, gdy dosłownie rzucali się na produkty, których odmawiali sobie wcześniej, przez długi czas. Bardzo ciężko było im się przed czymś takim powstrzymać, a organizm po prostu domagał się zaspokojenia tego głodu.
Inne zagrożenia
Niektóre osoby, stosujące dietę białkową, skarżyły się dodatkowo na osłabienie, omdlenia, bóle głowy, problemy ze skórą, włosami i paznokciami… Do tego dochodziły problemy z pamięcią, koncentracją, rozkojarzenie, apatia a nawet depresje i powiązane z nimi napady agresji. Powodami wyżej wymienionych dolegliwości są braki w przyjmowaniu witamin i minerałów, wywołane przez dwie pierwsze fazy, w trakcie których spożywamy praktycznie samo białko, tworząc szereg tych niebezpiecznych niedoborów. To dlatego dieta Dukana została uznana przez Brytyjskie Stowarzyszenie Lekarzy Diabetyków i Dietetyków za jedną z najniebezpieczniejszych diet w 2011 roku!
Zróżnicowana dieta i właściwa suplementacja
Zbilansowana, bogata dieta, umiejętnie dobrane proporcje węglowodanów, tłuszczu i białek – to jedyna droga do trwałego sukcesu w odchudzaniu. Kluczem jest umiarkowanie. Przyglądanie się ilości przyjmowanych kalorii, z zachowaniem zdrowego rozsądku. Jeśli zależy nam na doskonałej sylwetce, nie da się także uniknąć ćwiczeń fizycznych, które są często prawdziwą zmora wielu osób walczących z nadwagą. Jeśli jednak zdecydują się na ten wysiłek, możemy polecić im suplementy, które zintensyfikują efekty ich pracy. Przykładem takiego pomocnego suplementu jest Milkoshake Diet. Wielu producentów suplementów posiada zbilansowane produkty dla osób odchudzających się i ćwiczących świadomie, dbających o równowagę składnikową w diecie. Warto się z nimi zapoznać.
Pamiętajmy jednak, żaden sukces nie pojawia się bez systematycznej pracy i dużej dawki pozytywnej motywacji. Pierwszy dzień naszego odchudzenia zacznijmy z uśmiechem – wybierzmy się na spacer, na rower, czy popływać. Zamiast batonika czy gazowanego słodkiego napoju – zainwestujmy w zdrowe produkty. To będzie inwestycja na lata.
Źródło:
http://abcgospodyni....a-bialkowa.html- 2
#160893 Sól - Wróg czy sprzymierzeniec kulturrysty ?
Napisane przez w Ponad rok temu
Sól - wróg czy sprzymierzeniec kulturysty ?
Wokół sodu w kulturystyce zrobilo się największe zamieszanie. Niektórzy zachwycają się jego korzystnym działaniem, inni unikają go jak zarazy.
Mianowicie: Niektórzy"ładują sód" przed zawodami, inni obarczają go winną za swoje niepowodzenia. Jedni usuwają go z diety na tydzień przed zawodami, inni ograniczają podaż sodu tylko na dzień lub dwa.
Istnieje dobry lub zły sposób wprowadzenia sodu do diety kulturysty. Oto 10 wskazówek, które uporządkują tę sprawę raz na zawsze.
KORZYŚĆ PODSTAWOWA
Można wierzyć albo nie, ale sód jest pierwiastkiem niezbędnym do życia. Zapotrzebowanie na sód jest wyższe niż na popularne mikroelementy, takie jak chrom, cynk,żelazo czy selen. Sód odgrywa główną rolę w ukladzie nerwowym, co z kolei pobudza przyrost, skurcz i rekrutację (czyli stopniowe włączanie nowych jednostek ruchowych w mięśniu) mięśni.
LEPSZY METABOLIZM WĘGLOWODANÓW
Gdy sód wejdzie do komórki, pobudza wchłanianie glukozy. Jest ona zużywana jako paliwo, albo wykorzystana do syntezy glikogenu mięśniowego. Sód jest niezbędny do transportu glukozy do wnętrza komórki mięśniowej!
LEPSZY METABOLIZM BIAŁEK
Sód pobudza układ transportujący aminokwasy z przewodu pokarmowego do komórek nabłonka jelit,skąd przedostają się do płynów ustrojowych. Ponadto sód jest potrzebny do transportu aminokwasów do komórek mięśniowych dla ich wzrostu i regeneracji.
LEPSZA TERMOGENEZA
Termogeneza oznacza produkcję ciepła przez organizm. Kulturyści na diecie starają się przspieszyć spalanie tłuszczu poprzez zwiększenie zdolności do produkcji ciepła. Aby podtrzymać termogenezę należy utrzymać odpowiednie spożycie sodu-przynajmniej 3g dziennie.
ZAPOTRZEBOWANIE DLA KULTURYSTY
Chociaż nie ustalono dziennego zapotrzebowania dla sodu, to większość żywieniowców zaleca spożycie od 1do3g dziennie, dla pokrycia strat związanych z normalnym poceniem się. Dotyczy to osób prowadzących umiarkowany tryb życia. Zatem kulturyści będą potrzebowali więcej sodu niż przeciętny Jan Kowalski, by pokryć to, co tracą podczas intesywnego treningu.
INDYWIDUALNE ZAPOTRZEBOWANIE
Zacznijmy od 3 gramów sodu jako podstawowej dziennej dawki dla kulturysty. Teraz należy dodać 1 gram sodu na każdy kilogram spadku ciężaru ciała związanego z normalną utratą wody podczs snu i treningu. Jeśli po treningu schodzisz np. 100kg na 99kg, oznacza to że powinieneś zwiększyć spożycie sodu do 4g dziennie.
ZATRZYMYWANIE I WYDALANIE WODY
W tym właśnie gubią się kulturyści. Nagły wzrost stężenia sodu powoduje uwalnianie aldosteronu, hormonu powodującego zatrzymanie wody w organiźmie. Rezultatem jest bardziej gładki wygląd, co może sprawic, że będziesz chciał za wszelką cenę unikać sodu. Ale w tym tkwi cały trik. Jeśli przez ponad pięć dni podaż sodu będzie wysoka, wówczas ma miejsce odwrotny scenariusz:wydzielanie aldosteronu zostaje zatrzymane, a organizm traci sód i wodę, co prowadzi do twardego mocnego wyglądu.
PODAŻ POZA SEZONEM
Poza sezonem celem powinnien być przyrost mięśni, a to wymaga zwiększonej liczby kalorii z węglowodanów i białek. Nie powinno się wtedy ograniczać podaży sodu, gdyż bierze on udział w metaboliźmie białek i węglowodanów, a wydala się wraz z wodą, którą tracimy podczas treningu i snu. Dzienne spożycie sodu powinno wówczas wynosić przynajmniej 3g.
PRZED ZAWODAMI
Zbyt wielu kulturystów ogranicza podaż sodu podczas wyostrzającej fazy diety przed zawodami. Dam Wam przykład korzystnego działania sidu w dniach przed pokazem. Wielu kulturystów lubi mieć wolny dzień w rozkładzie swojej diety. Co ciekawe, kulturyści sięgają wtedy po słone rzeczy, jak pizza, frytki czy hamburgery.
Dzień lub dwa po tym "wolnym" dniu, wierzcie albo nie, wyglądają twardziej i smuklej. Dlaczego?
Sekret "wolnego" dnia nie polega jedynie na zwiększeniu rezerw glikogenu poprzez zjedzenie większej ilości węglowodanów; główną rolę gra tu wzrost sodu, dzięki któremu więcej węglowodanów wchodzi do mięśni. Można zobaczyć tę sytuację w akcji w poniedziałek po sobotnich zawodach. Kulturysta zjada po zawodach potężny, słony posiłek i okazuje się, że wygląda lepiej w poniedziałek niż w sobotę, w dniu pokazu. Jaki z tego wniosek? Nie eliminować sodu z diety tuż przed zawodami.
W CZASIE ZAWODÓW
Jeśli wyglądasz wspaniale w środę przed zawodami, nie ma co kombinować z wodą i sodem. Jeśli jednak zatrzymujesz wodę, ogranicz spożycie sodu nie zmieniając ilości wypijanych płynów. W celu pozbycia sie wody bez zwiększania aldosteronu umiarkowanie zmniejsz ilość sodu w tygodniu przed zawodami.
A oto jak należy to robić:
ŚRODA: Zmniejsz spożycie sodu o 25%. Czyli kulturysta zjadając 4g sodu zmniejsza tę ilość do 3g.
CZWARTEK: Zmniejsz tę ilość znowu o 25%, czyli w tym przypadku do 2g.
PIĄTEK: Taka sama ilość sodu jak w czwartek.
Całkowita eliminacja sodu z diety jest dużym błędem:mięśnie mogą się wówczas spłaszczyć, ponieważ sód bierze udział w wypełnianiu mięśni glikogenem. Ponadto zbyt moło sodu powoduje że aldosteron skacze aż do nieba, czego obrzydliwą konsekwencją jest zatrzymanie wody w tkankach.
Wskutek tego można odpaść na zawodach mimo całej ciężkiej pracy. Nie daj się wykluczyć z udziału w zawodach i mądrze oraz rozważnie manipuluj swoim spożyciem sodu.
Źródło: http://www.kulturystyka.pl/artykul280/
- 2
#160452 Czy to kupić?
Napisane przez w Ponad rok temu
Co do wyszukiwania, to wcale się nie dziw, że tmnt się wkurza, skoro wystarczy wejść w google lub na sklep e-formy.
tmnt, wyluzuj po części też, zły humor dziś ? ^^
Co do kreatyny, to na razie nie masz po co brać, stagnacja cię nie zawitała, więc dieta + trening + witaminki, co do kretki to czyste mono na pierwszy cykl.
- 1
#160045 Sposób na zdrowy przyrost masy ciała
Napisane przez w Ponad rok temu
Dziedziczność
Choroby fizyczne mogą prowadzić do nadmiernej utraty wagi.
Zaburzenia odżywiania mogą spowodować poważne utraty masy ciała i może w rzeczywistości spowodować śmierć z braku odżywiania.
Wiele starszych osób ma problemy z przygotowaniem odpowiedniej żywności i są podatne na nadmiar masy ciała.
Następnie są inni, którzy tracą apetyt, wiąże się to oczywiście z różnych powodów, w tym choroby, przewlekłe bóle, depresja, stres oraz skutki uboczne leków.
Jak zaplanować posiłek
Posiłki z właściwą równowagę białek, węglowodanów i odpowiedniego rodzaju tłuszczu (takich jak nienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, pistacje, migdały i orzechy włoskie). Pomoże Ci osiągnąć swój cel: 60% -70% węglowodanów, 10% -15% białka i niewielką ilość tłuszczu.
Ogółem w celu zyskania wagi, wynika z tego iż w czasie diety jesz do 11 porcji pokarmów z grupy chleba i zbóż. Całe ziarna są doskonałym źródłem błonnika i składników odżywczych.
Witaminy
Jedz częściej warzywa bogate w skrobię, takich jak ziemniaki i kukurydza. Nie możesz unikać zdrowych, zielonych warzyw jak fasola szparagowa i szparagi tylko dlatego, że są niskokaloryczne. Zielone warzywa mają wiele wartości odżywczych. Możesz dodać do nich inne produkty, takich jak oliwa z oliwek, migdały.
Owoce są pełne witamin, które są bardzo zdrowe dla twojego organizmu. Na przykład, zamiast pić słodkie napoje, napoje gazowane, powinniście cieszyć się sokiem pomarańczowym lub innymi sokami owocowymi.
Niezbędną rolę odgrywają tutaj także (rodzynki, winogron)
Z umiarem, możesz dodać w źródło tłuszczu do dań, takich jak orzechy, awokado, oliwki, i tłuste ryby (łosoś i makrela).
Mleko w proszku jest bardzo dobrą opcją do zup i sosów do zaoferowania kalorii i białka. Jeżeli masz ochotę na przekąski, proponuję by zamiast chipsów i innych tłustych rzeczy, jeść np. suszone owoce.
Jeżeli chodzi o słodycze, wybierz ciemną czekoladę. Ciemna czekolada ma antyoksydanty, inne słodycze tego nie mają. Oczywiście weźmy pod uwagę iż nie powinna ona stanowić zastępstwa dla innych zdrowych przekąsek, a jedynie urozmaicenie.
Tłuszcze
Należy unikać pokarmów, które zawierają duże ilości tłuszczów nasyconych. Czerwone mięso, przetworzone wędliny, hot dogi i kiełbaski wszystkie były związane z wyższym ryzykiem chorób takich jak choroby serca i niektórych nowotworów, więc powinieneś jeść to mięso tylko z umiarem. Należy unikać smażonych potraw, jak również, takich jak frytki, pączki i smażone ryby lub kurczaka, ponieważ są źródłem tłuszczów , a nie zdrowym sposobem na zyskanie czystej masy mięśniowej.
- 2
#160044 Czemu witaminy są tak ważne
Napisane przez w Ponad rok temu
Witaminy
Istnieje 13 podstawowych witamin, które są "zawsze pożądane" Są to witaminy A, C, D, E, K oraz osiem rodzajów witamin z grupy B. Każdy z nich ma szczególny obowiązek w naszym organizmie. Wszystkie są niezbędne do codziennej konserwacji i naprawy naszego organizmu.
Witaminy pomagają nam usunąć wszystkie niezbędne procesy chemiczne zachodzące wewnątrz naszego ciała. Utrata szczególnych witamin może utrudnić lub zablokować ważne reakcje metaboliczne, które powinny się dziać wewnątrz komórek naszego organizmu. Na przykład, niedobór witaminy D może spowodować krzywicę - zmiękczenia i osłabienia kości. Niedobór witaminy B12 może prowadzić do niedokrwistości i problemów neurologicznych, takie jak dezorientacja, depresja.
Najlepszym sposobem na uzyskanie wystarczająco witamin jest spożywanie zbilansowanej diety z różnych produktów spożywczych.
Duże dawki niektórych witamin mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie. Zarząd Żywności i Żywienia Instytutu Medycyny publikują zalecanie diety, dodatków podkreślając, jak bardzo każdego składnika odżywczego u ludzi najbardziej potrzeba. Szczegółowe zalecenia dotyczące każdej witaminy zależy od wieku, płci i ciąży.
Witamina A pomaga i utrzymuje zdrowe zęby, kości, tkanek miękkich, błon śluzowych.
Witamina B6 pomaga w rozkładaniu białek, pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania nerwów i krwi.
Witamina B12 jest niezbędna dla metabolizmu. Pomaga również w postaci czerwonych ciałek krwi i utrzymuje ośrodkowy układ nerwowy.
Witamina C wspomaga zdrowie zębów i dziąseł.
Witamina D pomaga przyswajanie wapnia, co jest ważne dla zachowania zdrowych zębów i kości. To również pomaga utrzymać właściwy poziom wapnia we krwi.
Witamina E jest przeciwutleniaczem, który odgrywa rolę w powstawaniu czerwonych krwinek.
Witamina K jest wymagana do krzepnięcia krwi. Niektóre badania sugerują, że to pomaga w utrzymaniu zdrowia kości.
Biotyna jest niezbędna w metabolizmie białek i węglowodanów, a także w produkcji hormonów i cholesterolu.
Niacyna pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry i nerwów.
Kwas foliowy działa z witaminą B12, aby pomóc postaci krwinek czerwonych. Konieczny jest również do produkcji DNA, który kontroluje wzrost tkanek i komórek.
Kwas pantotenowy jest niezbędny dla metabolizmu żywności. Odgrywa rolę w produkcji hormonów i cholesterolu.
Ryboflawina (B2) współpracuje z innymi witaminami z grupy B. Jest to ważne dla wzrostu ciała i produkcji krwi.
Tiamina (B1) pomaga komórkom organizmu w zmianie węglowodanów w energię. Istotne jest również na pracę serca i układu nerwowego.
Upewnij się, że ciało dostaje to, czego potrzebuje, aby być zdrowym, a będziesz kochać życie wiele lat.
Opracował Floyd,
Źródło pomocnicze: http://www.nlm.nih.g...icle/002399.htm
- 3
#160043 Rola snu
Napisane przez w Ponad rok temu
Przyjmuje się powszechnie, że większość ludzi potrzebuje około 8 godzin snu na dobę, ale ludzie się różnią.
Oto program, krok po kroku, byś dowiedział się co oznacza "Idealna jakość snu".
PROGRAM
Krok 1
Zdecyduj się ile chcesz spać i o której godzinie zamierzasz się budzić. Może zaistnieć potrzeba dostosowania się do godzin pracy lub innych indywidualnych okoliczności. Bądź rozsądny, nie zaczynaj dodawać kolejnej godziny snu przed rozpoczęciem pracy/treningu, oszukujesz wtedy sam siebie. Trzymać się tej pory, także w czasie weekendów. Każdy wie, że czasem trudno wstać, aczkolwiek to zajmie ci tylko chwilę, byś się przebudził i zaczął w peł ni funkcjonować. To samo jest z baterią, kiedy potrzebuje ładowania. (dygresja)
Krok 2
Zadaj sobie pytanie, jak bardzo się wyspałeś, jeśli nadal czujesz się bardzo zmęczony rano, spróbuj ustawić pobudkę na inny czas i iść spać. Pamiętaj, że zbyt dużo snu może na ciebie wpłynąć negatywnie, ponieważ wtedy kluczową rolę będzie odgrywał automatycznie twój organizm i poczujesz się bardzo powolny. Jeśli się obudzisz w trakcie głębokiej fazy snu, poczujesz się o wiele gorzej niż w czasie rannej pobudki. Więc lepiej wcześniej zaplanować większą/mniejszą ilość godzin na sen.
Krok 3
Teraz kiedy nadszedł zaplanowany czas na spanie, aby odpocząć trzeba, trzymać się go tyle, ile możesz. Pamiętaj, że musisz trzymać się swojego planu. Nie możesz "nadrobić zaległości" na sen, nie działa to w ten sposób, więc nie próbuj siebie oszukiwać. Jeśli czujesz się bardzo zmęczony tego dnia, możesz iść do łóżka o godzinę/dwie godziny wcześniej. Będziesz czuł się o wiele lepiej.
Jeśli czujesz się bardzo zmęczony w ciągu dnia niezależnie od przyczyny, drzemki często mogą być bardzo korzystne. Niektórzy ludzie nie czują się lepiej korzystając z nich, więc nie są dla każdego pozytywem. Po kilku godzinach snu na kanapie w godzinach popołudniowych, mimo, że czujesz nadal zmęczenie nie idź już spać, ponieważ twój organizm po przebudzeniu zawsze będzie czuł zmęczenie, jest to niczym tryb przejściowy. Musisz postawić się stopniowo do łóżka, by spać o swojej określonej godzinie. W drugą stronę, będzie to zakłócać niestety twój sen w nocy, przez co osiągniesz niską jakość wypoczynku. Nie rób tego, chyba że jesteś naprawdę chory.
Krok 4
Przed pójściem do łóżka, nie jedz cukru oraz nie pij kofeiny.
Zobacz, jak dużo kofeiny możesz spożywać każdego dnia i staraj się, by nie przekroczyło to granicy czasu, w której musisz powoli przygotowywać się do snu (mniej więcej 3-4 godziny przed snem) Każdy organizm inaczej na to reaguje.
Sen jest kluczowym elementem dla dobrego zdrowia i kształcenia, doceniaj to, ponieważ część osób nawet o tym nie wie.
- 2
#160040 Odpowiedni wiek do rozpoczęcia treningu
Napisane przez w Ponad rok temu
Odpowiedni wiek do rozpoczęcia treningu
Istnieje wiele nieporozumień i dezinformacji na temat, kiedy młodzi sportowcy mogą zacząć ćwiczyć. Niektórzy ludzie wyrzucają losowo wiek, który ich zdaniem jest właściwy.
To prawda, że jeśli młody zawodnik bez doświadczenia próbuje wykonać zaawansowane ćwiczenia przy dużych obciążeniach, on lub ona działa na większe ryzyko kontuzji. Jednak to samo odnosi się do dojrzałych dorosłych osób. Aby przejść do pełni sił i szkoleń mocy, postępuj według poniższych wskazówek, które oparte są na kanadyjskiej progresji "Athletic" rozwoju młodych sportowców.
[mężczyźni 9-12, kobiety 8-11]
Młodzi sportowcy mogą rozpocząć szkolenie w każdym wieku, ale ich program powinien być odpowiedni do ich fizycznej dojrzałości, doświadczenia zawodowego i sportowego. Powinny skupiać się przede wszystkim na rozwijaniu umiejętności poruszania się i koordynacji, a następnie przejść do sportowych umiejętności poprzez praktykowanie ich. Sportowcy powinni być w stanie wykonać umiejętności sportowe z łatwością przed przydzieleniem czasu na trening siłowy.
Programy szkolenia młodzieży powinny mieć na celu stopniowe zwiększanie siły poprzez ćwiczenia ciała, takich jak push-up, squat. Ważne jest, aby wzmocnić cały rdzeń z ćwiczeń podnosząc nogi. To przygotowuje organizm do radzenia sobie z ciężkimi ciężarami, stresem oraz uczy koordynacji ruchów wymagane dla bardziej zaawansowanych ćwiczeń.
[mężczyźni 12-16, kobiety 11-15]
Jest to okres krytyczny dla młodych sportowców, w czasie których w dalszym ciągu będą rozwijać swoje umiejętności, a także zwiększą ich uwarunkowanie. Jeśli siła i prędkość nie może być utrzymywana podczas treningu lub meczu, szkolenia będą mniej skuteczne, a w grze wydajność będzie cierpieć.
Trening rozpocznij z ciężarkami, które są wystarczająco lekkie, by łatwo je było można obsługiwać. 3x12 powtórzeń. To zwiększa aktywację mięśni oraz rozmiar z czym wiąże się zapoznanie ruchów ciała.
[mężczyźni 16-23, kobiety 15-21]
Ciała wyższe na intensywność treningów, zawodnicy powinni rozpocząć program siły. Obejmuje to mniejszą ilością powtórzeń z dużym obciążeniem w celu wywołania maksymalnej siły i zdobycia władzy. Poniżej znajdują się wskazówki:
Siła - 85 procent max; <7 powtórzeń, 2 do 6 zestawów.
Moc - od 75 do 95 procent max 3 do 5 powtórzeń, 3 do 5 zestawów.
- 1
#160039 Banan (owoc kochany przez wszystkich)
Napisane przez w Ponad rok temu
Banan jest podstawowym owocem z Indii. Zaletą bananów jest to, że są nie tylko smaczne, ale również tanie i dostępne przez cały rok w przeciwieństwie do innych owoców.
Banan jest owocem, który jest nadal bardzo swobodnie spożywany patrząc na smak i uczucie pełności w przeciwieństwie do innych owoców, które są spożywane ze względu na ich korzyści zdrowotne.
Czternaście zdrowotnych korzyści ze spożywania bananów:
[1] Są dobrym źródłem potasu i magnezu, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
[2] Wysoka zawartość potasu sprzyja zdrowiu kości.
[3] Banan pomoże przeciwdziałać utracie wapnia spowodowanym ze względu na wzrost jonów potasu w surowicy w moczu.
[4] Banany mają wpływ na ochronę przed wrzodami żołądka. Zawierają związek zwany inhibitor proteazy, która chroni żołądek przed nieprzyjaznymi bakteriami, które powodują skurcze żołądka lub zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
[5] Banany są znane również ze stymulowania proliferacji co zwiększa grubość błony śluzowej żołądka i stanowi barierę przed kwasami żołądkowymi.
[6] Warunki takie jak biegunka mogą łatwo odwodnić organizm dzięki czemu pozbawiają elektrolity. Zużycie banana pomaga przywrócić utracony potas i pomaga utrzymać pracę serca.
[7] Banany są bogate w pektyny rozpuszczalnego błonnika, dzięki czemu pomaga utrzymać siłę zdrowia, trawienie i łagodzi zaparcia.
[8] Są one bogatym źródłem fruktooligosacharydy, które działają jako prebiotyk i stymulowują wzrost pożytecznych bakterii w jelitach. Chronią nas przed szkodliwymi bakteriami, które powodują zaburzenia gastryczne.
[9] Fruktooligosacharydy również produkują enzymy trawienne, które poprawiają zdolność do wchłaniania substancji odżywczych.
[10] Banany zawierają krótkie łańcuchy kwasów tłuszczowych, które są zasadniczo wymagane przez komórki wyściełające ścianki przewodu pokarmowego, aby zachować zdrowie. To dodatkowo zwiększa wchłanianie składników.
[11] Są dobrym źródłem karotenoidów, które są antyoksydantami i mają działanie ochronne przed przewlekłymi chorobami. Mają także wysoką zawartość związków fenolowych przeciwutleniaczy.
[12] Ma związek zwany jako tryptofanu, który poprawia nastrój.
[13] Jest to jeden z idealnych żywności do spożycia bezpośrednio po forsownym treningu. Proste cukry obecne w nich szybko dostarczają energię i normalizują poziom cukru we krwi.
[14] Banany mogą być spożywane w całości, jako część sałatki, zdrowego napoju. Jest to owoc stworzony przez Boga dla wszystkich, każdego i dla każdej grupy wiekowej.
Źródło:
Wiedza własna + http://www.essortmen...it...48429.html
- 5
#159974 Prosze o dobranie mi dobrej odrzywki (masa)
Napisane przez w Ponad rok temu
Pamiętaj, że na ciało, ogółem mówiąc na poprawienie sylwetki ciała, masa, rzeźba itd. potrzeba czasu, a co za tym stoi ? Dieta + treningi.
Za kaskę kup sobie karnecik na siłownię, dodatkowo ułóż dietę i daj do sprawdzenia, chyba, że już masz + zajrzyj do działu z treningami.
Na pewno wyjdziesz na plus. A odżywki zostaw na razie w spokoju, bo to ci nic nie da na razie.
- 1
-
Jakie feromony moglibyście polecić?
- 2 tygodni temu
-
Tabletki Penilarge
- 4 tygodni temu
-
Brak ochoty na seks po treningu
- Miesiąc temu
-
Witam wszystkich
- Miesiąc temu
-
Meltamin - Odchudzanie
- Miesiąc temu
-
Suplementy Zdrowia i Urody
- Miesiąc temu
-
Suplementy Zdrowia i Urody
- 2 miesiące temu
-
Nicotinon - Pozbywanie sie Palenia
- 2 miesiące temu
-
Zdalna księgowość dla małej firmy.
- 4 miesiące temu
-
Najlepsza kawa w Olsztynie - gdzie?
- 4 miesiące temu