Carl Cestari Bare Knuckle Boxing
Napisano Ponad rok temu
Wosiu w K1 (Popek ?). :grin:
Shouryu,
jaki Popek? Nie kojarzę teraz... O co Ci chodzi?
To było dawno temu, jakieś 16-17 lat temu, o ile się nie mylę, zanim założyciel całego BJJ w Polsce, taki gość z Poznania (któremu powinniście wszyscy dziękować na kolanach, że miał taka pasję), też mi napisał, że może mi załatwić walkę w K1 w Holandii, bo o coś tam poszło...
Shouryu, przepraszam, ale miałeś wtedy ok 10 lat, tak?
Napisano Ponad rok temu
Anegdota
Spotkałem raz takiego gościa, wiejskiego mechanika samochodowego, który coś tam kuł, więc zwał się kowalem. Miał tendencję, do opowiadania, że poznał sekrety jakich nikt inny nie zna. I o jakich w szkole nie uczą. Jak przychodziło do ich wyjawiania, okazywało się, że były dla wszystkich oczywiste. Tylko nie dla niego. Ale był samoukiem. Trudno się dziwić. Na marginesie, miał też teorie spiskowe.
A Popek to jest mistrz Polski w MMA w Anglii. I prekursor KSW.
Napisano Ponad rok temu
Shouryu, anegdot lepiej więcej nie opowiadaj, bo ci nie wychodzą. ;-)
No i co chciałeś powiedzieć z tym Popkiem?
Napisano Ponad rok temu
w Polsce ktoś się zajmuje takim boksem ?
na świecie pewnie kilka klubów się znajdzie powstała nawet federacja boksu na gołe piesci
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Witam
w Polsce ktoś się zajmuje takim boksem ?
Jakim boksem? Takim? :
na świecie pewnie kilka klubów się znajdzie powstała nawet federacja boksu na gołe piesci
Takim "boksem" zajmuje się w Polsce kilkadziesiąt tysięcy ludzi. Ćwiczą głównie po piwnicach i garażach.
Napisano Ponad rok temu
Struktura i mechanika uderzenia jest właśnie bliższa starym uderzeniom bokserskim niż współczesnym.
Jednakże garda wygląda troszkę inaczej, dlatego że Lee dodał zasady z szermierki i ułożenie przedniej ręki wg jej zasad. Choć cofając się w historii dużo dalej niż 100 lat to boks także wiele czerpał z szermierki.
Tutaj Pan Jack Dempsey, który walczył już wg reguł nowych, ale jego technika i metody treningowe były ze "starych" czasów. Opierając się na przemyśleniach Dempseya, Lee zmodyfikował swój sposób uderzania.
Jak kogoś to interesuje, to mogę kilka rzeczy rozszerzyć i opisać.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Technicznie "starego boksu" jest dużo w JKD. Bruce czerpał wiedzę właśnie z okresu sprzed Queensberry'ego, czyli zmiany przepisów, dodania rund, rękawic itd.
Struktura i mechanika uderzenia jest właśnie bliższa starym uderzeniom bokserskim niż współczesnym.
Jednakże garda wygląda troszkę inaczej, dlatego że Lee dodał zasady z szermierki i ułożenie przedniej ręki wg jej zasad.
Tego nie wiedziałem. Natomiast część jego kopnięć jest zaadoptowanych z Savate, zwłaszcza słynne kopnięcie boczne z takim doskokiem.
Napisano Ponad rok temu
Jego technikę charakteryzowały uderzenia proste, wszystkie uderzenia po łuku, w tamtym czasie były uważane za nietechniczne. Dominowała przednia ręka. Sam Figg był także ekspertem od szermierki i zapasów.
Tutaj walka z 1810 roku, proszę zauważyć jak wygląda uderzenie proste
Na początku ery przepisów Queensberryego, także dominowały uderzenia proste i bokserzy: Bob Fitzsimmons, Jack Johanson, Jim Corbet taki styl walki preferowali.
Uderzenia proste jednak trudne technicznie, zaczęły być wypierane przez stosunkowo łatwiejsze uderzenia po łuku i zaczęła się rodzić tzw amerykańska szkoła boksu.
Nawet jednak wtedy wielu bokserów broniło stylu walki prostymi np Jim Driscoll czy właśnie wspomniany w postach powyżej Jack Dempsey. Co ciekawe wszyscy oni preferowali uderzanie "kciukiem do góry" czy pionową pięścią z wielu względów.
Co się stało potem, czyli rękawice, przepisy, mocna komercjalizacja sportu itd spowodowało, że boks wygląda dzisiaj inaczej.
Oczywiście nie twierdzę, że to zły kierunek, bo dla sportu pod takie a nie inne warunki jest zapewne optymalny. Jednak z walką na gołe pięści - pierwowzorem ma już niewiele wspólnego.
Carl Cestari był jednym z tych, którzy próbowali to ludziom pokazać.
Jak pisałem wyżej, w Jeet Kune Do, które trenuję od 14 lat, jest bardzo dużo ze starej szkoły boksu. Jednakże nie jest to czysty stary boks, ponieważ bardzo wiele rozwiązań czy to technicznych czy strategicznych jest z szermierki zaczerpniętych i przeplata się to jeszcze z zasadami z WingChun. Jedną z technik, która jest wykonywana prawie tak samo jak prosty w starym boksie, jest podstawowe uderzenie JKD zwane Straight Lead - prosty prowadzący.
No cóż, to na razie tyle. Będzie łatwiej jak polecą jakieś pytania.
Napisano Ponad rok temu
Prosty na obrazku nie jest prostym typu kciuk na godzinie 12 ani kciuk na godzinie 3, coś jakby kciuk na godzinie 1 lub 2. Mi tak to wychodzi od jakiegoś czasu i uważam to za optymalne, kiedyś uderzałem tylko z kciukiem na 12. Uderzenie z kciukiem na 3, jest przynajmniej dla mnie, anatomicznie nienaturalne. Przy tym ja to wykonuję nie dokładnie na wprost, tylko trochę z boku jakby.
Napisano Ponad rok temu
Prosty prowadzący uderzam z kciukiem pomiędzy 11.00 a 12.00 bo pod takim kątem moja anatomia "czuje się" najbardziej naturalnie. Jednak zawsze w linii centralnej z łokciem prowadzonym dołem.
Ułożenie ręki wynika z korelacji ciała i kąta pod którym uderzenie się wyprowadza. Np Corqscrew biję z kciukiem na godzinie 6.00, Shovel hook z kciukiem na godzinie 2-3.00, uderzenie proste w tułów - na godzinie 9.00.
Piszę cały czas o przedniej ręce.
Co do kopnięć, bo nie zauważyłem Twojego poprzedniego posta, to źródła były różne, nie tylko Savate.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zwróćcie uwagę zwłaszcza na dwa ostatnie proste, które nie są bite z miejsca jak wcześniejsze, a z push stepem/drop stepem.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
SZKOŁA WALKI WRĘCZ RYSZARDA JÓŹWIAKA ( działa od roku 1977 )
- Ponad rok temu
-
Krav Maga AWF Gorzów Wlkp
- Ponad rok temu
-
Fiński kombat. Filmik z roku 1957.
- Ponad rok temu
-
krav maga
- Ponad rok temu
-
Szkolenie Defendu - PMC poligon