Carl Cestari Bare Knuckle Boxing
Napisano Ponad rok temu
Problem jednak widzę w dość dużym ryzyku uszkodzenia kostek przy trafieniu w coś twardego no ale to chyba jest wliczone ryzyko walki w ten sposób. Z drugiej strony mówi się że walki na ulicy trwają krótko więc pewnie pięść nie będzie użyta w 3 rundy po 5 minut a bardziej 3 pierwsze minuty albo sekundy ...
Napisano Ponad rok temu
problem w tym że to sport spowodował że mamy nawyk walenia pięśćmi w cos twardego. Wielu zapomina o nasadzie dłoni jako o bardzo niebezpiecznej broni czy uderzeniu z "liścia".
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Panzer
problem w tym że to sport spowodował że mamy nawyk walenia pięśćmi w cos twardego. Wielu zapomina o nasadzie dłoni jako o bardzo niebezpiecznej broni czy uderzeniu z "liścia".
Pełna racja tylko czasami często człowiekowi przestawić sie z myślenia sportowego na rzeczywistość chodnika, stąd moje zaskoczenie w tym temacie. Swoją drogą próbowałem boksować w ten sposób na worku, z ciekawości sprawdzić jak to wygląda. Nie jest źle ale trzeba pamiętać o właściwym ułożeniu dłoni.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Panzer
Pełna racja tylko czasami często człowiekowi przestawić sie z myślenia sportowego na rzeczywistość chodnika, stąd moje zaskoczenie w tym temacie. Swoją drogą próbowałem boksować w ten sposób na worku, z ciekawości sprawdzić jak to wygląda. Nie jest źle ale trzeba pamiętać o właściwym ułożeniu dłoni.
hmm...nie śledzilem całej dyskusji, ale jak dla mnie pięść wg cestariego jest znacznie mocniejsza niż w sportowej wersji.
przede wszystkim pięść jest lekko wygięta na zewnątrz i - przynajmniej u mnie- takie trzymanie rąk powoduje intuicyjne uderzenie kostką srodkowego palca.
dzięki pewnemu artykulowi Cabello w połączeniu z filmikami cestariego - przekonałem się, że całkiem sensowną ( a kompletnie nieznana w sportowym boksie) opcją są ciosy polegajace na czymś co wyglada jak "rzucanie pięscią"
Cestari ma jeden film na ten temat- ruch ramieniem wygląda jak przy pracy na gruszce bokserskiej tyle, ze o nzacznie większym zakresie ruchu
Napisano Ponad rok temu
przede wszystkim pięść jest lekko wygięta na zewnątrz
Tak też to zauważyłem ale oglądając ilustracje z XIX wieku można zauważyć podobne wygięcie pięści.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Ta ilustracja mnie zaintrygowała ponieważ tutaj wyraźnie widać to wygięcie podczas walki
i - przynajmniej u mnie- takie trzymanie rąk powoduje intuicyjne uderzenie kostką srodkowego palca.
Mam podobnie i na dodatek kostka trochę nadwyrężona. Dlatego wyżej pisałem o prawidłowym trzymaniu pięści. Człowiek może sie zapomnieć
CiekaweCestari ma jeden film na ten temat- ruch ramieniem wygląda jak przy pracy na gruszce bokserskiej tyle, ze o nzacznie większym zakresie ruchu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
SZKOŁA WALKI WRĘCZ RYSZARDA JÓŹWIAKA ( działa od roku 1977 )
- Ponad rok temu
-
Krav Maga AWF Gorzów Wlkp
- Ponad rok temu
-
Fiński kombat. Filmik z roku 1957.
- Ponad rok temu
-
krav maga
- Ponad rok temu
-
Szkolenie Defendu - PMC poligon